ZZ.lv ARHĪVS

Stiprini stipros! Delfi un Ziedot.lv aicina atbalstīt ilgstoši aprūpējamo ģimenes  

zz.lv

2021. gada 12. decembris 11:51

30
Stiprini stipros! Delfi un Ziedot.lv aicina atbalstīt ilgstoši aprūpējamo ģimenes  

Latvijas medijs “Delfi” sadarbībā ar labdarības organizāciju “Ziedot.lv” jau ceturto gadu aicina atbalstīt ģimenes, kurās dzīvo ilgstoši aprūpējams tuvinieks. Aprūpētāji šiem cilvēkiem ir vienīgais balsts, tāpēc “Stiprini stipros” vāc ziedojumus smagi slimo tuvinieku ikdienas atvieglošanai. Jo mums ir svarīgi, lai stiprie neizdeg, informē akcijas rīkotāji.

 

Katram cilvēkam ir sava enerģijas rezerve, un ikviens var nonākt tādu apstākļu varā, kas šo rezervi liek krietni patukšot. Cits, stājoties pretī likteņa izaicinājumiem, salūst, bet cits – gluži pretēji – atklāj sevī pārdabisku jaudu, taču neviens resurss nav bezgalīgs un bez atbalsta pat stiprākie un jaudīgākie neizbēgami ar laiku izdeg. Tuvinieki, kas uzņemas savu mīļo aprūpi, ir kā kvēlspuldzes – vienīgais gaismas avots, tāpēc mums ir svarīgi, lai viņi neizdegtu. Sadarbībā ar labdarības organizāciju “Ziedot.lv” atbalsta projektā “Stiprini stipros” šogad stāstām par četrām ģimenēm. Projekta ietvaros vācam līdzekļus, lai stiprinātu ikvienu ģimeni, kurai nepieciešams aprūpētājs mājās, tai skaitā pagājušo gadu “Stiprini stipros” ģimenes.

 

Viena no tām ir Laukšteinu ģimene, kura izaudzinājusi piecus bērnus. Divi no tiem – meitas Estere un Sāra – allaž būs aprūpējami, jo viņiem ir bērnu cerebrālā trieka un vēl citas smagas veselības problēmas. Meitenes savas domas un sajūtas vārdos izteikt nevar, taču mamma uzskata, ka meitas saprot visu.

 

Profesionālus sportistus Vjačeslavu un Ilviju pirms septiņiem gadiem kopā saveda volejbola turnīrs Lietuvā, taču nu jau četrus gadus pāris cīnās ar neārstējamu slimību. Ilvijai atklātā amiotrofā sānu skleroze strauji progresē – viņa kļuvusi pilnībā paralizēta, nespēj patstāvīgi elpot un ēst. Tomēr, kad pāris dodas ārā, Ilvija velk nevis treniņtērpu, bet kleitu.

 

Adrians Oto ir 21 gadu vecs smaidīgs jaunietis, taču pilnvērtīgi dzīvot viņam traucē garīgās attīstības traucējumi un piecas diagnozes, tostarp cerebrālā trieka, epilepsija un vājredzība. Dēlam pieaugot, mātei viņu aprūpēt fiziski kļūst arvien smagāk.

 

Šis gads, paša vārdiem, “kā elle” izvērties “Stiprini stipros” pagājušā gada varonim – paralīzes skartajam Reinim Runcim, kura dzīve tiešā nozīmē sagriezās kājām gaisā pirms 19 gadiem smagā autoavārijā uz apledojuša ceļa. Reiņa 76 gadus vecajai mātei Rasmai, kura šos gadus bija būtisks dēla balsts, tagad nepieciešama pastāvīga aprūpe pašai, jo viņai atklāta onkoloģiska slimība.

 

Šogad atbalsta akcijā “Stiprini stipros” nepieciešams savākt vismaz 65 tūkstošus eiro, par kuriem varēs nodrošināt aprūpi mājās šī gada stāstu varoņiem, kā arī turpināsim atbalstīt iepriekšējo trīs gadu akciju varoņus. Visi līdzekļi, kuri tiks savākti virs minētās summas, tiks novirzīti citām ģimenēm, kuras pieteiksies “Ziedot.lv” projekta “Stiprini stipros” atbalstam.

 

“Jautājumi par smagi slimu vai nedziedināmi slimu cilvēku aprūpi tiek risināti lēni, jo šiem cilvēkiem un viņu ģimenēm nav spēka pārstāvēt un aizstāvēt savas tiesības, viņi nevar gaidīt, kad koncepcijas pārtaps jaunajās politikas iniciatīvās vai otrādi – kad tiks sasauktas darba grupas un rakstīti tiesību aktu projekti. Viņiem palīdzību vajag šeit un tagad,” norāda labdarības organizācijas “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta.

 

“Šo cilvēku vārdā es varu pateikt lielu paldies “Stiprini stipros” iniciatīvai, kas jau trīs gadus ir šīs grupas lobijs un neļauj ierēdņiem un politiķiem aizmirst par šo sabiedrības grupu. Tikmēr līdzcilvēki ar “Ziedot.lv” palīdzību par ziedojumiem nodrošina pieaugušo cilvēku aprūpi mājās, apmaksā higiēnas līdzekļus, papildu medicīnisko uzturu un citus pakalpojumus, kas katram konkrētam pacientam ir nepieciešami,” viņa piebilst.

 

“Delfi” žurnāliste un redaktore Dita Vinovska, kura veido “Stiprini stipros” stāstus, atzīst, ka šis viņai ir ļoti svarīgs projekts, jo tas palīdz mainīt cilvēku dzīvi uz labu gan īstermiņā, gan ilgtermiņā: “Katru gadu mēs atbalstām ziedojumu vākšanu, lai palīdzētu vairākām ģimenēm dzīvot labāk jau tagad, vienlaikus vairojot sabiedrības izpratni, kāpēc aprūpes jautājumi ir nozīmīgi ikvienam sabiedrības loceklim, kā arī veicinot pozitīvas izmaiņas tajā, kāds atbalsts cilvēkiem, kuru ģimenē ir aprūpējams tuvinieks, ir pieejams no valsts. Tas man šķiet īpaši būtiski – mēs ne tikai pastāstām par cilvēkiem, kam vajag palīdzību, bet strādājam, lai jautājumu sakārtotu ilgtermiņā.”

 

“Ikviens no mums var nonākt situācijā, kad aprūpe nepieciešama pašam vai kādam tuviniekam. Un ir ļoti būtiski, lai tie, kas ir līdzās, neizdeg un spēj būt kopā viens ar otru un ar aprūpējamo. Tas prasa milzu spēku, un neviena cilvēka resursi nav neizsmeļami. Nedomāju, ka spēku, kas piemīt šiem stiprajiem ļaudīm, kas rūpējas par savu tuvinieku, mēs drīkstam uztvert kā pašsaprotamu,” pauž Vinovska.

 

Savukārt žurnāliste un redaktore Laura Dzērve atzīst, ka lūgumi pēc palīdzības attiecībā uz pieaugušajiem kopumā ir tādi paši kā 2018. gadā, kad tika uzsākts projekts “Stiprini stipros”: “Dažas problēmas ir atrisinātas, piemēram, valsts tagad apmaksā enterālo uzturu ilgstoši kopjamiem cilvēkiem, bet daudzas problēmas ir tās pašas: ilgstoši aprūpējamo cilvēku ģimenes nekvalificējas pašvaldību apmaksātai aprūpei mājās, jo nav mazturīgie – cenšas strādāt un apgādāt ģimeni. Izmaksas ir tik lielas, ka tās bieži ir liels slogs arī cilvēkam ar vidējo algu. Vai arī – ja kvalificējas pašvaldības atbalstam, ar pašvaldības piešķirtajām aprūpētāja stundām tāpat nepietiek un jāvāc klāt ziedojumi vismaz tikpat lielā apmērā. Cilvēki nāk palīgā, ziedo, jo ir “ugunsgrēks”. Bez viņiem šo smagi slimo cilvēku dzīves apstākļi bieži nebūtu savienojami ar to, ko sauc par cilvēka cieņu. Taču man kā žurnālistam svarīgākais būtu uzlabot apstākļus ne tikai redzamajiem “Stiprini stipros” varoņiem, bet arī citiem tur, ārā, un, ja kaut kas izdodas, – tas ir milzu gandarījums.”

 

Projekts tapis sadarbībā ar aģentūru “VUCA Communications” un veikalu tīklu “Maxima”, “Httpool”, “Radio Skonto”, “Radio Skonto Plus”, “Radio Tev” un “DScreens”.

 

Un mēs aicinām ikvienu atbalstīt Latvijas stiprākās ģimenes un ziedot aprūpētāja apmaksai. Stiprini stipros!

Atverot "Stiprini stipros" lapu iespējams uzzināt vairāk par šī gada ģimenēm, viņu stāstiem un atskatīties uz jau padarīto.



Foto: publicitātes