ZZ.lv ARHĪVS

VUGD aicina pievērst uzmanību dūmvadu tīrībai

zz.lv

2021. gada 10. decembris 10:44

73
VUGD aicina pievērst uzmanību dūmvadu tīrībai

Aizvadītajā diennaktī, laikā no 9. decembra pulksten 6.30 līdz 10. decembra pulksten 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Zemgales reģiona brigāde saņēma 12 izsaukumus – divus uz ugunsgrēku dzēšanu un desmit uz glābšanas darbiem.

Pulksten 17.58 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Ganību ielu Jelgavā, kur pagalmā dega šķūnis 10 m2 platībā.

Jelgavas novada Sesavas pagastā vienstāva daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas ar mansardu dūmvadā sodrēji dega 10 m2 platībā. Izmantojot vairākus kilogramus tehniskās sāls, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās noslāpēt liesmas. Jelgavas novada Salgales pagastā sodrēji 1 m2 platībā dega divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā.

Katru gadu ugunsdzēsēji glābēji vidēji 500 reizes mājokļu dūmvados dzēš degošus sodrējus. Nereti karstums un dzirksteles no dūmvada iekļūst jumta konstrukcijās, izraisot plašu un postošu ugunsgrēku.

Maldīgs ir iedzīvotāju priekšstats, ka sodrēju degšana attīra skursteni un nav bīstama. Laika gaitā dūmvados veidojas mikroplaisas. Degot sodrējiem, karstums un dzirksteles pa šīm plaisām nokļūst dūmvada ārpusē un aizdedzina bēniņos esošās sadzīves mantas un ēkas jumta konstrukcijas, radot plašus un postošus zaudējumus.

VUGD atgādina, ka katru gadu pirms apkures sezonas ir jāveic dūmvadu tīrīšana, lai novērstu sodrēju degšanu!

Foto: pixabay.com