ZZ.lv ARHĪVS

Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēto vakanču skaits šogad pieaudzis par 52%

LETA

2021. gada 10. decembris 09:02

0
Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēto vakanču skaits šogad pieaudzis par 52%

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrēto vakanču skaits šogad pieaudzis par 52%, intervijā aģentūrai LETA teica NVA direktore Evita Simsone.

"Vakanču skaits pēdējā laikā ir būtiski pieaudzis. Ja skatāmies no gada sākuma līdz šim brīdim, tad vakanču skaits ir pieaudzis par 52%. Gada sākumā bija reģistrēti 14 470 vakanču, bet šobrīd ir jau vairāk nekā 22 000 aktuālu vakanču," stāstīja Simsone.

Pēc viņas teiktā, vakanču skaits visvairāk ir pieaudzis būvniecībā, apstrādes rūpniecībā, kā arī transportā un uzglabāšanā.

"Ir nozares, kurās salīdzinājumā ar gada sākumu brīvo darbavietu skaita pieaugums ir lielāks par 100%, piemēram, nekustamo īpašumu nozarē vakanču skaits ir pieaudzis par vairāk nekā 100% - ja gada sākumā bija nepieciešami 48 darbinieki, tad šobrīd jau ir vajadzīgs 141 darbinieks," sacīja Simsone.

Tāpat viņa minēja, ka procentuāli būtiski vakanču skaits ir pieaudzis arī tādās nozarēs kā elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde un gaisa kondicionēšana, kā arī veselība un sociālā aprūpe, kur brīvo darbavietu skaits audzis divas reizes. "Šajās nozarēs skaitliski varbūt nav liels vakanču skaits, bet procentuāli pieaugums ir ļoti liels," piebilda Simsone.

Viņa arī atzīmēja, ka lielākais samazinājums vakancēm ir profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu, kā arī finanšu un apdrošināšanas nozarē.

"Kad sākās Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze, vakanču skaita kritums bija straujš - reģistrēto vakanču skaits samazinājās par apmēram 50%. 2020.gada vasarā un rudens sākumā vakanču skaits sāka pieaugt, bet tad, iestājoties ziemas klusajai sezonai, atkal samazinājās. Sezonalitātes ietekme uz reģistrēto vakanču skaitu ir diezgan izteikta. Cikliskums ir izteikts, taču jāsaka, ka ir jūtams, ka krīzes ietekme ir mazinājusies arī uz reģistrēto vakanču skaitu. Mēs redzam, ka pieaug būvniecības nozarē darba intensitāte, un būvniecības nozare vienmēr ir bijusi ar trūkstošu darba resursu, un šobrīd iztrūkums krasi pieaug," atzina NVA vadītāja.

Foto: NVA