Pēdējais laiks saprast – pārtika nav atkritumi
Santa
Sīle: “Vai tiešām vajag to visu, ko veikali piedāvā? Nav
jāpērk sviests kilogramiem, jo tam ir akcija.”
Trešdaļa
no pasaulē saražotās pārtikas tiek izmesta. Pēc Zemkopības
ministrijas un Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas
aprēķiniem 2018. gadā, viens Latvijas iedzīvotājs atkritumos
gada laikā izmet vairāk nekā 100 kilogramus pārtikas. Ja izmesto
pārtiku sarēķinātu naudas izteiksmē, tad viena gada laikā
izšķērdētā summa būtu 600 eiro. Pārtikas izmešana atkritumos
nozīmē arī to, ka citi resursi, piemēram, ūdens, auglīga zeme,
enerģija un darbaspēks, kas izmantoti pārtikas ražošanā, tiek
nevajadzīgi izniekoti.
180 kilogrami uz
vienu
Sabiedriskās vides aizsardzības un vides izglītības
organizācijas “Zaļā brīvība” pārstāve Inga Belousa stāsta:
“Bagāto valstu, tai skaitā arī Latvijas patērētāji katru gadu
izmet atkritumos tik daudz pārtikas, cik saražo visā Subsahāras
reģionā Āfrikā. Eiropas Savienībā (ES) vien katru gadu
izšķērdē 90 miljonus tonnu pārtikas jeb 180 kilogramus pārtikas
produktu uz vienu iedzīvotāju.
Taču pasaules
nabadzīgākajos reģionos pārtikas atkritumu daudzums ir tikai
aptuveni 10 kilogrami uz vienu iedzīvotāju. Liela daļa šo
pārtikas produktu joprojām būtu bijuši derīgi lietošanai
uzturā. Tas ir īpaši satraucoši, jo 2017. gadā aptuveni 821
miljonam cilvēku jeb katram devītajam pasaules iedzīvotājam
nebija pieejams pietiekams pārtikas daudzums. Lai paēdinātu visus
pasaules iedzīvotājus, līdz 2050. gadam saražotās pārtikas
apjoms būtu jāpalielina par 60%. Šis daudzums būtu liels slogs
planētai, jo dabas resursi, ieskaitot ūdeni, lauksaimniecībā
apstrādājamo zemi un augšanai nepieciešamos minerālus, ir
limitēti un atjaunojas daudz lēnāk, nekā tiek patērēti.”
Novērst
pārtikas zudumus
ES pārtikas sistēmas stratēģija “No
lauka līdz galdam” (Farm to Fork) būtiska sastāvdaļa ir pēc
iespējas plašāk novērst pārtikas zudumus un izšķērdēšanu,
kas ir steidzams un neaizstājams solis ceļā uz ilgtspējīgāku
pārtiku. Tas nozīmē, ka risinājums bada novēršanai būtu
jāmeklē nevis palielinot pārtikas ražošanu, bet gan samazinot
pārtikas atkritumu daudzumu.
Ikvienam ikdienā jādomā par
to, kā gatavojam, plānojam, uzglabājam un rīkojamies ar pārtiku,
lai izvairītos no tās izniekošanas. Ar noderīgiem padomiem, kā
samazināt neapēstās pārtikas apjomu, pieredzē dalās cilvēki,
kuri uzsākuši atbildīgu pārtikas patēriņu. Piemēram, Alūksnes
novada pirmsskolas izglītības iestāde “Sprīdītis” jau
vairākus gadus startē Ekoskolas programmā, kuras mērķis ir
iesaistīt skolēnus aizraujošā, uz rīcību orientētā un sociāli
atbildīgā vides izglītības procesā, kas veicina ilgtspējīgu
attīstību.
Ekoskolu programmā iestādei katru gadu jāizvēlas
viena no pamattēmām, kur iekļautas arī tēmas – pārtika, vide
un veselīgs dzīvesveids. “Mūsu iestādē iepriekšējos
gados abas tēmas ir bijušas kā galvenie vadmotīvi, kuru laikā
esam uzsākuši pozitīvas pārmaiņas. Turklāt tās turpinās
joprojām un nav pārstājušas “dzīvot””, vēsta iestādes
vadītājas vietniece izglītības jomā Anta Apine.
Pašu
cepti cepumi un iekopts dārzs
Iestāde izglīto bērnus,
ģimenes un darbiniekus par vietējās, sezonālās, pašu audzētas
pārtikas nozīmi cilvēku veselībā un planētas resursu
taupīšanā. A.Apine vērtē, ka daļai bērnu mājās jau ir
mainījušies paradumi. “Mācāmies produktu sastāvu, kas ir E
vielas, kas – palmu eļļa, kāpēc tās pievieno produktiem. Tāpat
mainām ēšanas paradumus. Esam atteikušies no rūpnieciski ražotu
cepumu iegādes. Cepam tos iestādē. Izveidotas tehnoloģiskās
kartes “Sprīdīšu” cepumu zīmolam, un konkursa kārtībā
bērni deva saviem cepumiem nosaukumus. Tāpat bērnu vecāki un
darbinieki aicināti rudenī un vasarā nest uz virtuvi dārzeņus,
garšvielas, tējas. Atsaucība ir ļoti liela,” pieredzē dalās
A.Apine. Te top pat veselīgais burgerītis, kurā majonēze aizstāta
ar kausēto sieru, maizīte cepta pašu krāsniņā no pašu
raudzētas mīklas. Par tradīciju kļuvusi arī Putras nedēļa
oktobrī, kad bērni mācās par graudaugiem, dažādām putrām, to
nozīmi veselīgā uzturā.
Iestādes teritorijā ir dārzs,
kur kopā ar bērniem ievāc ogas un ābolus, ar ko bērni mielojas
uzreiz, vai nodod tos virtuvē. Ir arī sakņu dobes. “Bērni paši
sēj, audzē stādiņus, kopj, novāc ražu. Pavasaros visas grupas
audzē zaļumus uz palodzēm, pēcāk tos pievieno ēdienam. Ir
pieredze komposta veidošanā. Tas nemaz nav tik vienkārši - visu
samet kaudzē, un būs. Ir lietas, kas sadalās un kas nesadalās,”
saka A.Apine. Bērnudārzā apsver arī permakultūras metodes
ieviešanu.
Domā par atkritumu samazināšanu
Iestādē
pārtikas atkritumus šķiro ļoti skrupulozi, domājot par to,
kas nonāks komposta kastēs. “WasteArt” projekta ietvaros
veicina sabiedrības izpratni par pārmērīga patēriņa dzīvesveida
sekām un iepazīstina ar atkritumu daudzuma samazināšanas un
atkārtotas izmantošanas iespējām. Secināts, ka visvairāk
atkritumus saražo virtuvē. Tāpēc stikla burkas, metāla vāciņus,
plastmasas iepakojumus darbinieki šķiro un nodot pārstrādei.
Lai
mazinātu atkritumu daudzumu, piena produktus iepērk lielākos
fasējumos. Priekšroka ir vietējai vai kaimiņnovadu produkcijai,
par to piedomājot pārtikas iepirkumos.
Tāpat ēdienreizēs
bērni ēdienu sev servē paši, pakāpeniski apgūstot
pašapkalpošanās iemaņas atbilstoši vecumam un tā mācoties
servēt tik, cik spēs apēst.
“Vairākas reizes gadā
iestādē notiek pārtikas atkritumu monitorings grupās, pētot, cik
daudz ēdiena palika pāri, ko bērni labprātāk ēd, ko ne. To visu
ņem vērā, pilnveidojot iestādes ēdienkarti. Reizi mēnesī
iestādē ir veģetārā diena. Darbinieki iesaistījušies
akcijā “Neapēd zemeslodi”, katra iespēju robežās
atsakoties no gaļas izstrādājumiem. Izvēlamies “Eko” trauku
mazgāšanas līdzekļus, cik vien iespējams, taupām ūdeni, lai
izpildītu sanitārās normas trauku mazgāšanas procesā,” stāsta
A.Apine.
Produktu atkritumu svēršana
PII
“Sprīdītis” jau vairākus gadus sver gatavās pārtikas
produktu atkritumus. Sākotnēji atkritumu daudzums nedēļā bijis
146 litri. 2020. gada maijā – jau 80 litri. “Gatavās
produkcijas atkritumu apjoms samazinās. Ieguldīts darbs, lai
sabalansētu Ministru kabineta noteikumus un bērnu vēlmes,
piedāvājot viņiem tīkamus ēdienus, tāpat, lai pieturētos
pie principa - veselīgi. Jau vairākus gadus iestāde piedalās
programmā “Piens un augļi skolai”. Īstenojot to, bērniem
tiek svaigs piens un augļi, to iegādi finansē Lauku atbalsta
dienests. Savukārt saldinātās sulas dzērienus aizstāj ar
citronu, ingvera un citiem dzērieniem, tādējādi neveidojot
pirktās taras atkritumus.
Jābūt globāliem
standartiem
Eiropas “Zaļā kursa” stratēģijas ierosina
vērienīgus Eiropas Savienības pasākumus, kuru mērķis ir Eiropā
un pasaulē apturēt biodaudzveidības izzušanu un panākt, ka
pārtikas sistēmas kļūst par globālu standartu attiecībā uz
konkurētspējīgu ilgtspēju, cilvēka un planētas veselības
aizsardzību, kā arī visu pārtikas ķēdes dalībnieku iztiku. Arī
koronavīrusa izraisītās slimības “Covid-19” krīze ir
pierādījusi, cik mazaizsargātus cilvēkus padara bioloģiskās
daudzveidības izzušana, kas arvien pieņemas spēkā, un cik
svarīga nozīme sabiedrībā ir labi funkcionējošai pārtikas
sistēmai.
“Jaunā Biodaudzveidības stratēģija vēršas pret
tādiem svarīgiem bioloģiskās daudzveidības izzušanas faktoriem
kā ilgtnespējīga zemes un jūras resursu izmantošana, dabas
resursu pārmērīga ekspluatācija, piesārņojums un invazīvu
svešzemju sugu izplatīšanās,” informē Latvijas Lauku
konsultāciju un izglītības centra apgāda vadītāja Iveta
Tomsone.
Savukārt stratēģija “No lauka līdz galdam”
sekmēs pāreju uz ilgtspējīgu ES pārtikas sistēmu. Tā mazinās
ES pārtikas sistēmas vides un klimatisko pēdu, pastiprinās tās
izturētspēju, aizsargājot iedzīvotāju veselību un nodrošinot
iztikas līdzekļus ekonomikas dalībniekiem, uzsvērusi Eiropas
Komisija. Stratēģija nosaka arī konkrētus mērķrādītājus
attiecībā uz ES pārtikas sistēmas pārveidi.
Plānots
par 50 % samazināt pesticīdu izmantojumu un to radīto
apdraudējumu, vismaz par 20% samazināt mēslošanas līdzekļu
izmantojumu, par 50 % samazināt lauksaimniecības dzīvniekiem un
akvakultūrā izmantoto antimikrobiālo līdzekļu pārdošanu un
panākt, ka bioloģiskās lauksaimniecības platības aizņem 25%
lauksaimniecības zemes. Tas nozīmē, kas stratēģijas
ierosina arī vērienīgus pasākumus, kas nodrošinātu to, lai ES
iedzīvotājiem būtu vienkāršāk pieņemt veselīgu izvēli,
paredzot arī pilnveidotu marķējumu, kas patērētājiem palīdzētu
būt informētiem par veselīgiem, ilgtspējīgiem pārtikas
produktiem.
Avots: www. europa.eu
Ko lietas labā
dara tirgotāji?
Tā kā nacionālais pārtikas
mazumtirdzniecības tīkls “Elvi” darbojas pēc franšīzes
principa un operatīvo darbību veikalos katrs veikalu īpašnieks
organizē pats, rīcība pārtikas zudumu novēršanai dažādos
veikalos mazliet atšķiras.
Tomēr darbs tiek darīts.
“Mērķtiecīgi strādājam, lai atkritumos nonāktu iespējami
mazāk pārtikas - apmācām veikalu vadītājus par pareizu
sortimenta plānošanu, preču aprite veikalos un noliktavās notiek
pēc FIFO metodes (Fifo – first in, first out - pirmos pārdod tos
produktus, kas pirmie ievesti veikalos.). Preču derīguma termiņu
regulāra kontrole ir viens no galvenajiem veikala darbinieku darba
pienākumiem - darām visu, lai veikalu noliktavās vienmēr atrastos
svaigi, uzturā lietojami produkti ar pietiekami ilgu realizācijas
termiņu,” vēsta “Elvi Latvija” pārstāve Vineta Grigāne -
Drande.
Vēl veikalā produktus, kam tuvojas derīguma termiņa
beigas, pircējiem piedāvā iegādāties lētāk, pircējus
brīdinot, ka šai precei cena samazināta derīguma termiņa dēļ.
“Cilvēki labprāt izmanto iespēju iegādāties lētāk uzturā
vēl lietojamus produktus tūlītējai patērēšanai, turklāt šādu
produktu pircēji nav tikai personas, kuru ārējais izskats un
pirkumu groza saturs liecina par stipri ierobežotu finansiālo
rocību - arī pietiekami turīgi cilvēki ir racionāli,” atzīst
pārstāve.
Protams, tirgojot pārtiku, nav iespējams pilnībā
izvairīties no ēšanai nederīgu produktu izmešanas. Pārtikas
produktus veikalā noraksta tad, ja tie ir bojāti un tādēļ nav
lietojami uzturā vai ir beidzies preces derīguma termiņš.
“Tomēr
arī pārtikas atkritumus cenšamies apsaimniekot racionāli -
veikaliem ir noslēgti līgumi ar zemnieku saimniecībām un mednieku
kolektīviem, kas pārtiku, kam beidzies derīguma termiņš, tālāk
izmanto dzīvnieku ēdināšanai. Savukārt uzturā vēl lietojamus
produktus, kam beidzies ieteicamais derīguma termiņš, atbilstoši
likumdošanai, labprāt atdodam nevalstiskajām organizācijām, kas
izteikušas vēlmi pieņemt šādas preces savām vajadzībām,”
pieredzē dalās V. Grigāne - Drande.
Dalās ar savu
pieredzi
Santas Sīles ģimene jau četrus gadus
saimnieko videi draudzīgi, īsteno bezatkritumu dzīvesveidu un
ikdienā pielieto daudz citu dabai draudzīgu risinājumu. Ģimenē
aug divi bērni, kuri šos paradumus pārmanto. “Vienmēr būs kāds
entuziasts, kurš visu darīs pārākajā pakāpē. Man ļoti
patīk “Zero Waste” (bezatkritumu dzīvesveids - red.),
ilgspējība un aprites ekonomika, bet es nevaru koncentrēties tikai
tam, man ir noteikta kapacitāte. Daru labāko, ko pašlaik var
izdarīt ģimenē ar diviem bērniem.”
Plānošana taupa
pārtiku un enerģiju
Paradumu maiņa sākusies, domājot par
ēdienreižu plānošanu, gaidot pirmo bērniņu. “Domāju, kā,
lai atvieglo dzīvi? Lasot un pētot, ka cilvēki plāno, ko ēdīs,
nedēļu vai trīs dienas uz priekšu, nolēmām pamēģināt. Nedēļu
uz priekšu ēdienreizes viegli var saplānot ziemas sezonā, bet
trīs dienas uz priekšu - vasarā un rudenī. “Jo vasarā bieži
vien ciemojamies. Vai rudenī mamma iedod, piemēram, kabaci. Tad
visi plāni nobrūk, jo jāapēd tas, kas sabojāsies ātrāk. Sevi
nebaru, ja izplānotajā kaut kas nesanāk, taču plānošana jebkurā
gadījumā ietaupa enerģiju. Ja svētdienā jau izplāno, ko ēdīsim
brokastīs, zinu, ka man vajag pienu, sieru, maizīti. Pusdienās
mums ir brokoļi, paprika. Plauktā ir griķi, un tad jau zini, kas
tieši jāpiepērk klāt. Kad saraksts ar saplānotajām ēdienreizēm
ir pie ledusskapja, tad ir mazliet sajūta kā skolas ēdnīcā - ko
mums pavārīte šodien ir sagatavojusi? Tas ir ļoti forši,” domā
S. Sīle.
Santa priecājas, ka viņai ir daudz domubiedru, kuri
pārtiku sasaldē - maizi, sieru, pienu. “Mums ir iegādāta lielā
saldētava. Sezonā ogas ir lētākas, tādēļ tās var uzglabāt
laikam, kad tās būs dārgākas. Atlaidinot ogas, uzturvielas
nepazūd. Ieguvumi ir gan veselībai, gan finansiāli. Šī gada
jaunums ir sasaldētās foreles.”
Ledusskapja iztukšošana
un pārpalikuma bļodiņa
Ik pa laikam ģimene pēta beramos
produktus, kas atrodas virtuves skapītī - griķus, miltus,
putraimus. Milti te nepaliek veci, jo Santa pati cep maizi. Bet
retāk izmantotie - prosa, kvinoja vai bulgurs, kas ir nopirktās
sastāvdaļas kādai konkrētai receptei, bieži vien nostāv
plauktiņa dziļākajā stūri. “Lai risinātu šo, “Rimi”
savā mājaslapā piedāvā opciju “Iztukšo savu ledusskapi”.
Ieraksti tajā to, kas tev ir mājās, un saņem receptes ar šīm
sastāvdaļām. Atliek vien nopirkt trūkstošo.”
Ēdienreizēs
ģimene saprāta robežās seko līdzi šķīvja principam – lai uz
tā ir graudaugi, salāti, proteīna avots - gaļa, zivis, olas,
tofū. Mājās ļoti iecienītas ir “Budas bļodas” jeb
pārpalikuma bļodiņas. “Tur saliek visu - graudaugus,
olbaltumvielas, dārzeņus. Paskaties, kas tev ir mājās,
saliec kopā, un visi pārpalikumi fantastiski aiziet. Vienkārši!
Palika pāri bērnu brokastu putra, es to sacepu mafinos, un –
pārpalikuma nav! Ik pa laikam plauktā paliek saujiņa auzu pārslu,
riekstu, no tā var uzcept cepumus, var uztaisīt granolu. To visu
var arī sakapāt, sataisīt maisījumu un izcept krekerus.
Turklāt tas nav pašam jāizgudro, tagad ir tik daudz resursu,
kur smelties idejas receptēm,” iesaka Santa.
Sīļu ģimenei
nav sava dārza, ja kā trūkst, labprāt dodas uz tirgu. “Mūsu
dzīvesvietā ir pieejamas vietējās bioloģiskās saimniecības.
Man ir jābaro divi bērni, tāpēc lieti noder brokoļi, kartupeļi,
burkāni. Iecienītākās saimniecības gatavo arī sukādes un
sīrupus,” stāsta S. Sīle. Sīļu mājās vienmēr ir arī
banāni. “Mēģinot vingrināt savus zaļos pirkstiņus,
noskaidroju, ka mājas puķes jāaplej ar banānu ūdeni. Salaistu
puķes - un man ir zaļas lapiņas! Kad vīram iesaku, ka būtu
jāizveido kartupeļu vadziņa, viņš noteica, ka tad būs jāēd
daudz banānu, ar ko to visu laistīt,” smejas Santa.
Vai
tev to vajag?
Ir pieņēmums, ka pircējs “balso” ar savu
maciņu,
tur, kur atstāj savu naudu. Veikalā var balsot
par pusfabrikātiem vai arī par zemnieku ražojumiem. “Ir daudz
kompāniju, firmu, kas gribēs dabūt cilvēka naudu, tādēļ viņam
ir jāsaprot, vai tiešām vajag to visu, ko veikali piedāvā?
Dārzeņi ir vislabākā izvēle. Šajā gadījumā, ja cilvēks
aiziet ar savu naudiņu uz tirgu un tā tiek zemniekam, zemnieks pa
to varēs nopirkt sēklas. Tādēļ es ar savu naudu balsoju
par viņu,” saka Santa.
Viņa uzskata, ka cilvēki veikalos pērk
daudz par daudz. Tas arī ir iemesls, kāpēc pārtika tiek
izšķērdēta. “Nav vairs bada laiki. Varam nopirkt visu. Nav
jāpērk sviests kilogramiem, jo tam ir akcija. Tas nav vajadzīgs.
Latviešiem rokas aug no pareizās vietas, lai viņi varētu paši
daudz ko izdarīt. Ir kolosālas saimnieces, kuras var izvārīt
kartupeļu mizu zupu, un neviens nekad nepateiks, kas tas ir. Es,
protams, netaisu miziņu buljonu, bet ikvienam ir jāpārskata sava
ledusskapja saturs. Ir ļoti viegli daudz ko noslēpt aiz
teikuma - man tam nav laika,” tā saimniece.
Ģimene gaļu un
piena produktus izvēlas retāk, jo tās ir divas produktu grupas,
kuru iegūšanai ir patērēti lieli resursi. Lai izaudzētu
liellopu, tas ir ūdens patēriņš, cilvēku darbs, CO2 izmeši.
“Nopērc gaļu un šķiet - fu, veca. Tad to izmet un viss ir
velti. Bet ir jāpadomā, ka tas nav tikai gaļas gabals, tā ir visa
industrija. Mēs pērkam gaļu no zemnieku saimniecības,
iegādājamies 10 kilogramu maltās gaļas un pamazām ņemam ārā
no saldētavas un ēdam. Tā, protams, ir bioloģiska. Jāsaprot, ka
ēdiens var mūs ārstēt un var arī kaitēt. Ja nevari uz
iepakojuma izlasīt un paskaidrot, kas ir piecas no sastāvdaļām,
varbūt to nemaz nevajag ēst?” saka Santa.
Ar ko
sākt?
Vaicāta, vai domāt par ēdiena taupīšanas metodēm
ir moderni, Santa atbild: “Cilvēki sāk par to aizvien vairāk
domāt, jo resursi mums visiem ir vieni. Ir jāskatās tālākā
nākotnē. Manai dzīvei pietiks, mūsu bērnu dzīvei pietiks, bet
tālāk būs lielas problēmas. Jā, mēs dzīvojam zaļā
valstī, mums ir tīras ielas, salīdzinoši tīri meži, bet planēta
ir mūsu visu rūpe. Redzam, kas notiek ārzemēs, kas tiek izskalots
no jūras, bet tā ir viena kopīga ekosistēma. Nevar atrauties no
tā visa un teikt - esmu maziņš karalis. Ir jāpadomā arī par
citiem. Ja tiek saņemti labumi, tad tie ir arī jādod
pretim.”
Cilvēks kā patērētājs vēlas ātri, daudz,
viegli, lēti, bet tas rada daudz atkritumu. Kā to risināt?
“Tam visam ir jādod otrā dzīve, tāpēc, ka planēta nevar vairs
esošo pārstrādāt,” iesaka Santa. “Var jau teikt: es tikai
vienreiz paņemu kafiju vienreizlietojamā tasītē. Bet, ja
man ir sava kafijas tasīte līdzi, tad par to ietaupās 0,20 vai
0,30 centi. Uz desmit kafijas tasītēm tie ir trīs eiro. Tobrīd
tas ir mazs solis, bet ilgtermiņā - liels. Mēs varam atteikties no
daudz kā, jo tas ir ieraduma spēks. Iesaku sākt ar ēdienreižu
plānošanu, tas ir visvienkāršākais, kaut vai tāpēc, lai
cilvēkam vairākas reizes dienā nebūtu jādomā par to, ko ēdīs
vakariņās. Vai, lai veikalā nenopirktu daudz ko lieku, mirkļos
kad ir izsalkums.”
Foto: Loreta Jargane
Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu. Par saturu atbild SIA “Reģionu mediji”
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”