ZZ.lv ARHĪVS

Kā LEGO var palīdzēt bērna attīstībai?

2021. gada 25. novembris 00:00

38
Kā LEGO var palīdzēt bērna attīstībai?

Mūsdienās veikalos ir pieejams ļoti plašs bērnu rotaļlietu klāsts. Šajā klāstā ikviens bērns noteikti atradīs sev interesējošas rotaļlietas. Tomēr, lai spēlēšanās ar dažādām mantām nebūtu traumatiska, kas nereti tāda ir, vecākiem rūpīgi jāizvērtē, vai konkrētā rotaļlieta ir atbilstoša bērna vecumam. Viena no visu laiku labākajām un populārākajām rotaļlietām viennozīmīgi ir LEGO klucīši. Šī rotaļlieta ne tikai izklaidē bērnu, bet arī palīdz viņam attīstīties. Raksta turpinājumā uzzināsiet, kā LEGO var palīdzēt bērna attīstībai. 

Ņemiet vērā bērna vecumu
Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem un nevajadzīgām traumām, izvēloties bērniem rotaļlietas, vienmēr ir jāņem vērā viņu vecums. Arī LEGO klucīši ir paredzēti dažāda vecuma bērniem. Klasiskais LEGO komplekts ir paredzēts bērniem, kas jau ir sasnieguši 5 gadu vecumu vai vecākiem. Tomēr pieredze rāda, ka ar šiem klucīšiem sāk jau spēlēties krietni jaunāki bērni. Tāpēc ir pieejami arī tādi LEGO komplekti, ar kuriem var rotaļāties jau bērni no 3 gadu vecuma. 

Šo LEGO komplektu klucīši izmēra ziņā ir lielāki, līdz ar to bērni nevar tos iebāzt mutē un apdraudēt savu veselību. Tāpat šie klucīši nevar apnikt, jo rotaļāšanās ar tiem ir tik dažāda. Katru dienu iespējams veidot jaunas celtnes un objektus. Arī košās klucīšu krāsas piesaista bērnu uzmanību.       

LEGO pozitīvā ietekme uz bērna attīstību
Šāda veida rotaļlietām ir patiešām daudz labu īpašību. Tās ne tikai lieliski izklaidē bērnu, bet arī veicina viņa attīstību. 

Tiek veicināta iztēles un fantāzijas rašanās
Iespējams, Jūs jau zināt, ka atsevišķiem veikalos pieejamajiem LEGO komplektiem līdzi nāk lietošanas instrukcija un pamācība, kā uzbūvēt konkrētas lietas, piemēram, kuģi, ugunsdzēsēju depo vai ko citu. Taču iespējams iegādāties arī tādus LEGO komplektus, kam nenāk līdzi šādas instrukcijas. Spēlējoties ar LEGO, kam nav instrukcijas, bērns pats izdomā, ko vēlas uzbūvēt. Šādās situācijās ļoti labi tiek trenēta bērna fantāzija.  

Tiek izkopta valodas attīstība
Brīžos, kad bērni spēlējas ar savām mantām, viņi nereti arī sarunājas ar tām un izspēlē kādas dzīves ainas. Arī spēlējoties ar LEGO klucīšiem, bērni mēdz iesaistīt runāšanu. Piemēram, ja Jūs rotaļājaties kopā ar pašiem mazākajiem bērniem, tad Jūs varat viņiem mācīt par klucīšu krāsām vai formām un izmēriem. Savukārt, lielāki bērni jau vieni paši vai kopā ar vēl kādu bērnu spēs veidot sarunu savā starpā. 

Tiek attīstītas problēmu risināšanas prasmes
Veidojot mājas vai kādus citus objektus no LEGO klucīšiem, ne vienmēr viss var izdoties ar pirmo reizi. Bieži vien kāds klucītis var nesaderēt ar citiem vai arī jau uzbūvētās konstrukcijas var apgāzties. Šādās situācijās bērns iemācās risināt iepriekš minētās problēmas. Viņš apgūst jaunus veidus, kā visu vērst par labu un kā visu uzbūvēt tā, lai nekas neapgāztos. 

Tiek veicināta pārliecība
Neatkarīgi no tā vai bērna izveidotais objekts ir salikts, izmantojot instrukciju vai paša iztēli, bērnam būs ļoti liels prieks par paveikto. Noteikti neatstājiet bez ievērības šo sasniegumu. Uzslavējiet bērnu par to, ka viņš no klucīšiem ir izveidojis kādu sarežģītu vai ne tik sarežģītu objektu. Atzinības vārdi noteikti bērnu motivēs un veicinās vēl lielāku pārliecību par saviem spēkiem. 

Tiek veicināts komandas darbs
Bieži vien spēlēšanās ar LEGO klucīšiem ir komandas darbs. Bērni šādā veidā iemācās ne tikai darboties vieni paši, bet arī komandā. Piemēram, ja ir padomā uzbūvēt kādu sarežģītāku konstrukciju, tad ļoti labi noderēs papildspēki, kas dalīsies ar idejām, kā iecerēto darbu paveikt vienkāršāk un ātrāk. 

Kur iegādāties LEGO?
LEGO komplektus var iegādāties arī internetā. Piemēram, interneta veikalā 220.lv ir pieejami dažādi LEGO komplekti. Šajā interneta veikalā varat iegādāties LEGO minecraft un LEGO ninjago, kā arī vēl daudzus citus komplektus. Pirms konkrēta komplekta iegādēs noteikti noskaidrojiet sava bērna vēlmes, kā arī paturiet prātā to, vai konkrētais komplekts būs atbilstošs bērna vecumam.