ZZ.lv ARHĪVS

Aptauja: 87% iedzīvotāju ieskatā Covid-19 pandēmijas laikā mazinājusies cieņa vienam pret otru

LETA/zz.lv

2021. gada 21. novembris 13:08

62
Aptauja: 87% iedzīvotāju ieskatā Covid-19 pandēmijas laikā mazinājusies cieņa vienam pret otru

Lielākā daļa jeb 87% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Covid-19 pandēmijas laikā ir samazinājusies cieņa vienam pret otru, liecina mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" sociālās kampaņas "#DariNevisNaido" laikā veiktā aptauja.

Kā galvenos iemeslus cieņas un cilvēcīguma trūkumam iedzīvotāji min nogurumu no pandēmijas - to norādījuši 74% aptaujāto, bet 60% pie iemesliem minējuši dusmas par esošo situāciju valstī.

Vairums jeb 81% aptaujāto uzskata, ka cieņas trūkums vienam pret otru ir veicinājis naidu un agresiju, 80% domā, ka agresīvo komentāru pieaugumu digitālajā vidē un tik pat daudzu ieskatā - sabiedrības polarizāciju.

Tāpat 71% iedzīvotāju vērtējumā cieņas trūkums ir veicinājis arī solidaritātes trūkumu, pēc 57% aptaujāto domām - sociālo atsvešinātību, bet 65% uzskata, ka cieņas trūkums ir veicinājis arī protestus pret vakcināciju.

“Ja pandēmiju salīdzina ar okeānu, tad mēs visi tajā esam, tikai kādam ir kuģis, citam laiva, vēl kādam laiva ar sūci. Proti, tas, kā pandēmija mūs ietekmē, ir atkarīgs no mūsu individuālajiem resursiem – emocionālajiem, imunitātes, finansiālajiem un citiem. Tāpēc pandēmija ir kā katalizators, kas nevis izraisa, bet parāda, kādi esam. Cieņas un cilvēcīguma trūkums bija arī pirms pandēmijas, taču pandēmija ir skaudrāk izcēlusi to, kas mums ir vai kā mums pietrūkst. Vienlaikus monolīta sabiedrība neeksistē, un noteikti ir daļa sabiedrības, kas, pateicoties personības briedumam, emocionālajai inteliģencei un citiem individuālajiem resursiem, ir saglabājusi cieņpilnu attieksmi pret sevi un citiem arī pandēmijas laikā,” saka psihoterapeite Diāna Zande.

Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par cieņu un cilvēcīgumu pandēmijas laikā Latvijas sabiedrībā, "Tele2" sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat" šā gada novembrī veica aptauju, kurā piedalījās 706 respondenti.

Sociālās kampaņas "#DariNevisNaido" laikā, sociālajos tīklos vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki aicinās cilvēkus divreiz padomāt pirms izteikt nievājošus un aizvainojošus komentārus par citiem un citu viedokli, ko nekad neatļautos pateikt aci pret aci. Tā vietā, lai izteiktu šādus komentārus, "Tele2" kopā ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem aicinās ziedot Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas projektam "Drosmes kaste".

Sociālās kampaņas video: https://youtu.be/9ltkWTFLw3I

 

Foto: publicitātes