ZZ.lv ARHĪVS

Mūzikas skolas audzēkņi panākumus gūst attālināti

Gaitis Grūtups

2021. gada 6. novembris 17:00

174
Mūzikas skolas audzēkņi panākumus gūst attālināti

Kopš Covid-19 krīzes pirmā viļņa 2020. gada martā arī Jelgavas mūzikas skola lielākoties ir strādājusi  attālināti. “Sākums bija ļoti grūts, taču pamazām, pamazām iemācījāmies. Ņemšanās gan ir sarežģīta, bet nekas,” optimistiski teic Jelgavas mūzikas skolas mācību pārzine Inta Slaveika. 
Arī šajā laikā audzēkņi ir guvuši labus panākumus konkursos, kas arī lielākoties notikuši attālināti. Mācību pārzine uzsver, ka skola tradicionāli piedalās Rīgas Latviešu biedrības rīkotajā konkursā– koncerciklā “Talants Latvijai”, kas notiek jau kopš 1991. gada un kur iesaistās desmitiem mūzikas skolu no visas Latvijas. Izņēmums nebija arī pagājušais mācību gads. Konkursa žūrija, kurā bija Latvijas Mūzikas akadēmijas mācību spēki, izvērtēja 70 konkursa fināla dalībnieku iesūtītos videoierakstus un noteica laureātus. Epidemioloģiskās drošības pasākumu dēļ šoreiz izpalika vienīgi koncerti, ko tradicionāli konkursa laureāti sniedz Rīgas Latviešu biedrības namā. 

Zelta stīdziņas” parādīja ceļu uz mūzikas skolu
Ar uzvarām starptautiskos konkursos Jelgavas mūzikas skolā izceļas arī 2. klases audzēkne deviņgadīgā Rēzija Anna Jaseviča, kuras pedagoģe ir Biruta Deruma. Konkursam “Talants Latvijai” Rēzija vēl ir bijusi par jaunu, taču šovasar viņas audzēkne, attālināti iesniedzot uzstāšanās videoierakstu, uzvarēja XXII starptautiskajā akadēmiskās mūzikas konkursā “Jūrmala 2021”, X starptautiskajā tautas instrumentu konkursā “Art – Dominanta” Ukrainā. Koklētāju ansambļa “Zelta stīdziņas” sastāvā Rēzija piedalījās šovasar notikušajos Skolēnu dziesmu un deju e-svētku pasākumā “Saules vija”. 
Rēzijas mamma Rita Bortele-Jaseviča teic, ka tieši “Zelta stīdziņu” uzstāšanās Jelgavas mākslas kolektīvu koncertā 2018. gadā bija par iemeslu tam, ka Rēzija pie skolotājas B.Derumas sāka mācīties kokles spēli. “Mēs neesam muzikāli vecāki, taču meita jau no mazotnes daudz dziedāja, un redzējām, ka tas viņai ļoti patīk,” stāsta Rēzijas mamma. Jau no divarpus gadu vecumā meita bijusi uz skatuves Ingūnas Lipskas vadītājā bērnu ansamblī Ozolniekos. Izņēmuma kārtā piecos gados viņa sāka mācīties dziedāt pie vokālās pedagoģes Evijas Lagzdiņas. Kokles skolotāja B.Deruma uzteic gan Rēzijas darba tikumu, gan talantu. “Viss, ko Rēzija dara, tiek darīts ar prieku. Viņai labi izdodas ne tikai kokles spēle, bet arī sportošana un dzejoļu rakstīšana. Meitene ir ļoti patstāvīga,” teic B.Deruma. Rēzijai mobilais telefons parādījies tikai otrajā klasē, kad bez tā vairs nevarēja iztikt attālinātajās mācībās Ozolnieku vidusskolā. “Meitene netērē savu laiku telefonā,” piebilst pedagoģe.


Visu rakstu lasiet 4. novembra “Zemgales Ziņās”

Foto: no personīgā arhīva