ZZ.lv ARHĪVS

Noteiks kriminālatbildību par viltotu vakcinācijas sertifikātu, bet ne par sveša sertifikāta izmantošanu

LETA

2021. gada 2. novembris 10:30

101
Noteiks kriminālatbildību par viltotu vakcinācijas sertifikātu, bet ne par sveša sertifikāta izmantošanu

Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisija šodien atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz noteikt kriminālatbildību par viltota sadarbspējīga vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanu vai glabāšanu.

Krimināllikumā plānots noteikt, ka par šādu rīcību paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Grozījumu sākotnējo variantu virzīja koalīcijas deputātu Andreja Judina (JV), Jura Juraša (JKP), Jura Pūces (AP), Raivja Dzintara (NA) un Andas Čakšas (JV), savukārt apakškomisija atbalstīja tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) un Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātos precizējumus.

Tomēr likumprojektā netiks saglabāts sākotnējais priekšlikums noteikt kriminālsodu arī par citai personai izsniegta jeb sveša sertifikāta izmantošanu. Kā skaidroja TM pārstāve Indra Gratkovska, atbildīgajā darba grupā par krimināllikuma grozījumiem šāds rosinājums netika atbalstīts, jo par šāda dokumenta nolaupīšanu un izmantošanu ir jau paredzēts kriminālsods - brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Tāpat par sveša sertifikāta izmantošanu var tikt piemērots administratīvais sods, skaidroja TM pārstāve.

Grozījumi arī paredz, ka personu, kura ieguvusi, glabājusi vai izmantojusi viltotu sadarbspējīgu Covid-19 sertivikātu, varēs atbrīvot no kriminālatbildības, ja tā pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas labprātīgi paziņos par notikušo un aktīvi veicinās noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Atbalstu TM piedāvātajam jaunākajam grozījumu variantam komisijā pauda arī ģenerālprokurors Juris Stukāns un Valsts policijas pārstāvji.

Savus priekšlikumus grozījumiem Krimināllikumā ar tādu pašu mērķi kā atbalstītajās redakcijās, bija iesniedzis deputāts Andris Skride (AP), kurš pēc diskusijas apakškomisijā tos atsauca.

Kā ziņots, likumprojekta anotācijā skaidrots, ka Covid-19 infekcijas straujā izplatība ir novedusi pie tā, ka ar Covid-19 mirušo personu skaits Latvijā jau tuvojas 3000 gadījumu. Vakcinācija un vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātu lietošana šobrīd ir vienīgie pieejamie rīki epidēmijas ierobežošanai un galvenie priekšnoteikumi epidemioloģiski drošu pakalpojumu sniegšanai, kā arī epidemioloģiski drošu darba apstākļu nodrošināšanai, kas ir akūti nepieciešami gan tautsaimniecības, gan iestāžu nepārtrauktam darbam.

Šī brīža situācijā ar pandēmijas apkarošanu ir konstatējamas vairākas problēmas, norāda parlamentārieši. Publiski ir izskanējusi informācija, ka tiesībsargājošās institūcijas īsā laikā ir ierosinājušas vairāk nekā desmit kriminālprocesus, kuros figurē vairāki simti cilvēku saistībā ar vakcināciju apliecinošu dokumentu viltošanu, viltoto dokumentu izmantošanu, kā arī medicīnas jomā strādājošo uzpirkšanu vakcinācijas sertifikātu prettiesiskai iegūšanai.

Līdz ar to politiķi sagatavojuši attiecīgos grozījumus situācijas risināšanai.

Foto: no arhīva