ZZ.lv ARHĪVS

Kā aukstajā laikā parūpēties par lūpām

2021. gada 26. oktobris 00:00

50
Kā aukstajā laikā parūpēties par lūpām

Skaistumkopšanas jomā rudens un ziema nāk ar dažādiem izaicinājumiem, kurus sagādā gan zemā gaisa temperatūra, vējš un sals ārā, gan sausais gaiss telpās apkures sezonas laikā. Šajā periodā īpaši jāpadomā par sejas un ķermena ādas kopšanu un aizsardzību. Tāpat nedrīkst aizmirst par lūpu ādu, kas cieš īpaši – ir sausa, sasprēgā, var būt nelīdzena un jutīga. Kā mazināt šo diskomfortu? Kādus lūpu kopšanas līdzekļus izvēlēties?

Lūpu balzams – neaizstājams palīgs lūpu kopšanā
Lūpu kopšanā jebkuros apstākļos labākais un ērtākais līdzeklis, kam jābūt katrā somiņā un kabatā, ir lūpu balzams. Šis produkts ir pieejams gan aptiekās, gan skaistumkopšanas veikalos, tāpēc ikviens var izvēlēties savām vajadzībām un gaumei piemērotāko. Lūpu balzams var būt ar dažādām īpašībām – vairāk mitrinošs vai arī taukains un barojošs. Ziemas periodam vairāk derēs otrais variants, jo barojošs lūpu balzams sniegs gan kopšanu, gan izveidos aizsargkārtu uz lūpām, kas neļaus vējam, aukstumam un citiem apstākļiem negatīvi ietekmēt lūpu ādu. Protams, jārēķinās, ka lūpu balzams dienas gaitā pazūd, tāpēc tas regulāri jāatjauno.

Ja patīk lūpas izcelt, bet negribas izmantot lūpu krāsu, laba izvēle ir lūpu balzams, kas sniedz gan kopjošu un aizsargājošu efektu, gan patīkamu aromātu un mirdzumu vai pat toni. Šādi lūpu balzami pieejami ne tikai zīmulīša formā, bet arī šķidrā vai krēmīgā veidā un uzklājami ar otiņu vai aplikatoru. Tā uzlikšana jau būs sievišķīgs rituāls, kuru izbaudīt.

Izvēloties lūpu balzamu, vēlams pievērst uzmanību tā sastāvam. Labāk, lai tajā nav parabēnu un krāsvielu, bet ir vairāk dabisku sastāvdaļu, A un E vitamīns, kopjošas eļļas.

Kādu lūpu krāsu ziemā izvēlēties
Ja vēlaties arī ziemā izmantot dekoratīvo kosmētiku, tad vajadzētu pievērst uzmanību tam, lai lūpu krāsas, kuras lietojat, nav ar pārāk mitrinošu sastāvu, jo tas piesaistīs aukstumu. Priekšroku labāk dot matēta tipa lūpu krāsām, jo tās mazāk ietekmē zema temperatūra. Lai sniegtu lūpām lielāku komfortu, neilgi pirms lūpu krāsas uzklāšanas ieteicams lietot barojošu lūpu balzāmu vai bāzi. Tas nodrošinās lūpu papildu aizsardzību, kā arī palīdzēs lūpu krāsai vieglāk klāties. Dekoratīvo kosmētiku no lūpām jānoņem ar pieniņu vai citu speciālu līdzekli, kas paredzēts maigajai lūpu ādai.

Ja lūpu āda ir nevesela un saplaisājusi, tad ieteicams kādu laiku no lūpu krāsas atteikties. Tā vietā labāk pastiprināti izmantot lūpas dziedējošus un barojošus produktus, kas palīdzēs ādai atveseļoties. Tad atkal var atgriezties pie mīļākās lūpu krāsas.

Lūpu skrubis maigai un gludai ādai
Vēl viens noderīgs produkts lūpu kopšanai ne tikai ziemā, bet visos gadalaikos ir lūpu skrubis. Tas darbojas līdzīgi kā skrubji sejai vai ķermenim. Tā uzdevums ir atbrīvot no atmirušajām šunām un padarīt ādu maigu, gludu. Lūpu gadījumā jāņem vērā, ka āda ir plāna un ievainojama, tāpēc nepieciešams saudzīgas iedarbības produkts. Pērkot lūpu skrubi skaistumkopšanas stendā, par to jau būs padomāts. Bet, ja vēlaties skrubi lūpu kopšanai pagatavot mājās, jāizvēlas īpaši saudzīgas un ne pārāk abrazīvas sastāvdaļas. Piemēram, auzu milti, kas sajaukti ar nedaudz kokosriekstu vai olīveļļas. Skrubi ar maigām kustībām iemasē lūpu ādā, tad noskalo ar siltu ūdeni un ieziež lūpas ar balzamu. Ar lūpu skrubēšanu nevajadzētu aizrauties, ja āda ir ļoti sausa un bojāta, jo tas situāciju var pasliktināt. Vispirms lūpas jāatveseļo. Tam var noderēt speciālas aptiekā nopērkamas ziedes ar cinku vai citām vielām, kas palīdz sadziedēt saplaisājušu lūpu ādu un kaktiņus.

Arī dzīvesveidam un uzturam ir liela nozīme
Ādas vai kādas citas ķermeņa daļas veselību nevar skatīt atrauti no kopējā veselības stāvokļa un dzīvesveida. Tas attiecas arī uz lūpām. Sausas, sasprēgājušas lūpas, saplaisājuši kaktiņi – tās var būt ne tikai laikapstākļu sekas, bet arī pazīme, ka, piemēram, uzturā trūkst vitamīnu. Tāpēc jāpārdomā uzturs un dzīvesveids, varbūt arī jāveic vispārējās veselības pārbaudes. Vēl jāatgādina, ka aukstajā laikā jāpiedomā, lai ārā neaplaizītu lūpas. Tas piesaistīs aukstumu, padarot lūpu ādu jutīgu un sausu. Uzmanīgiem jābūt arī ar skābu augļu un citu produktu lietošanu uzturā. Ēdot tos pārmērīgi, lūpu āda var tikt kairināta, it īpaši, ja tā jau ir saplaisājusi.