ZZ.lv ARHĪVS

8 ieguvumi veselībai, ko sniedz mūzika

2021. gada 18. oktobris 00:00

41
8 ieguvumi veselībai, ko sniedz mūzika

Mūzika ir ne tikai māksla, tā spēj uzlabot garastāvokli, mazināt sāpes un satraukumu, kā arī izteikt emocijas un sajūtas, ko nav iespējams izteikt vārdos. Zinātniski pētījumi ir pierādījuši, ka mūzika uzlabo gan psiholoģisko, gan fizisko veselību, tāpēc to izmanto arī dažāda veida terapijai, piemēram, lai palīdzētu cilvēkiem ārstēt trauksmi, depresiju un stresa radītās sekas.

Turpinājumā apkopoti 8 zinātniski pierādīti ieguvumi, ko sniedz mūzikas klausīšanās. 

Uzlabota kardiovaskulārā veselība
Pētījumi pierāda, ka, skanot mūzikai, uzlabojas asinsrite, pazeminās pulss un asinsspiediens, kā arī kortizola jeb stresa hormona līmenis, bet palielinās labsajūtas hormona serotonīna un endorfīnu līmenis asinīs.

Uzlabots garastāvoklis
Mūzika var veicināt dopamīna izdalīšanos, jo cilvēka smadzenes analizē mūziku tieši caur amigdalu - tā ir smadzeņu daļa, kas tieši saistīta ar garastāvokli un emocijām. Lielāks dopamīna daudzums veicina labsajūtu, samazinot trauksmi un nomāktību. 

Pazemināts stresa līmenis
Kā minēts, mūzika palīdz samazināt kortizola jeb stresa līmeni asinīs, tādējādi pazeminot stresa līmeni un ļaujot cilvēkiem atslābināties. 

Palīdz cīnīties ar nomāktību
Brīžos, kad sajūtaties nomāks, mūzika var palīdzēt uzlabot garastāvokli līdzīgi kā fiziskās aktivitātes. Ar nomāktību var cīnīties gan izvēloties mūziku ar pozitīvu noskaņu, gan tieši pretēji – atskaņojot dziesmas, kas ļauj atbrīvoties no emocijām.

Mūzika stimulē atmiņas
Ir pierādīts, ka mūzika pacientiem, kas slimo ar Alcheimera slimību vai demenci, palīdz atcerēties. Tāpat katrs no mums, visticamāk, saista konkrētas dziesmas ar konkrētiem notikumiem un cilvēkiem savā dzīvē.

Mūzikas terapija palīdz mazināt sāpes
Samazinot jau minēto stresa līmeni un stimulējot smadzenes, tādējādi nomācot sāpju signālus, mūzikas terapija palīdz cilvēkiem ar hroniskām sāpēm, kontrolēt sāpju līmeni. Klausoties pozitīvu mūziku vai mūziku, kas cilvēkam asociējas ar pozitīviem notikumiem, iespējams nozīmīgi samazināt subjektīvi uztverto sāpju intensitāti.

Mūzika palīdz kontrolēt ēstgribu
Lēna mūzika ēšanas laikā var palīdzēt cilvēkiem nesteigties ēdot, tādējādi ļaujot iestāties sāta sajūtai vēl pirms tiek apēsts pārāk liels daudzums ēdiena.

Mūzika ļauj palielināt izturību fiziskas slodzes laikā
Klausoties enerģisku mūziku var iegūt papildus stimulu, uzlabojot gan treniņu sniegumu, gan fizisko izturību intensīvu treniņu laikā.Tāpat kā ieguvumi, ko spēj sniegt mūzika, ir arī daudz dažādu veidu, kā klausīties mūziku. Protams, nekas nespēj aizstāt dzīvo mūziku. Klausoties instrumentus vai spēlējot tos, mūzikas radītā ritmiskā vibrācija būs īpaši spēcīga, taču, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, arī ierakstītu mūziku iespējams klausīties līdzvērtīgā kvalitātē.

Lai piepildītu savu mājokli ar mūziku pastāv dažādas alternatīvas. Iespējams iegādāties skaņas sistēmas vai, piemēram, JBL tumbas, kas ļaus atskaņot mūziku no jebkuras ierīces gan izmantojot savienojuma vadus, gan bezvadu savienojumu bluetooth. Ir pieejamas gan stacionāras, gan pārnēsājamas JBL tumbas, tādējādi ļaujot mūziku ņemt sev līdzi jebkur, arī dodoties dabā. Uzzināt vairāk par JBL tumbām varat to tirdzniecības vietās. 

Cilvēkiem, kuri vēlas personīgāku mūzikas klausīšanās pieredzi, netraucējot citiem, vai norobežojoties no apkārtnes, ērtākas būs austiņas. JBL austiņas ļaus baudīt jebkuru skaņdarbu, ļaujot sadzirdēt visas mūzikas nianses. Braucot sabiedriskajā transportā vai lidojuma laikā, izmantojot austiņas varēsiet izvēlēties mūzikas ritmu, kas būs piemērots tieši Jūsu labsajūtai. 

Gan ar vadu, gan bezvadu JBL austiņas nodrošina lielisku mūzikas atskaņošanas kvalitāti. Tāpat kā JBL tumbas, arī JBL austiņas ir pieejamas dažādās krāsās, ļaujot tās pieskaņot savam stilam un dzīvesveidam.

JBL, kā arī citu labāko ražotāju austiņas un tumbas plašā izvēlē atradīsiet interneta veikalā 220.lv! Aplūkojiet piedāvājumu un izvēlieties labāko veidu, kā baudīt dziedinošos mūzikas ritmus.