ZZ.lv ARHĪVS

Noslēgs kampaņu par valsts apmaksātas krūts rekonstrukcijas programmas ieviešanu

LETA

2021. gada 13. oktobris 09:12

69
Noslēgs kampaņu par valsts apmaksātas krūts rekonstrukcijas programmas ieviešanu

Krūts veselības mēnesī, noslēdzot kampaņu par valsts apmaksātas krūts rekonstrukcijas programmas ieviešanu, Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls šodien pulksten 13 rīkos tikšanos ar Veselības ministrijas pārstāvjiem un onkoloģijas un krūts ķirurģijas speciālistiem,  informēja organizācijā.

Kopumā 13 076 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par valsts finansētām rekonstrukcijas operācijām krūts vēža pacientēm" šā gada pavasarī atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. Finansējums krūts rekonstrukcijas programmas atjaunošanai šobrīd plānots arī nākamā gada veselības nozares budžeta projektā.

Organizācijā skaidro, ka katru gadu Latvijā vairāk nekā 1000 sievietes izdzird diagnozi "krūts vēzis", daļai no viņām pilnvērtīgas dzīves kvalitātes atjaunošanai nepieciešams veikt krūts rekonstrukciju. Krūts rekonstrukcija nepieciešama arī tām vairāk nekā 1000 sievietēm, kuras krūts vēzi uzveikušas iepriekšējos gados un kam veikta krūts onkoloģiskā mastektomija.

Kopš pagājušā gada nogales Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla pārstāves, partnerībā ar pacientu organizācijām - Latvijas Sieviešu-volontieru biedrību "Vita", labdarības fondu "Rozā vilciens", biedrību "Dzīvības koks", pašām pacientēm, Tiesībsargu, ārstiem un viņu organizācijām un dialogā ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu ir meklējušas risinājumus un vienojušās par vairākām būtiskiem principiem krūts rekonstrukcijas programmas atjaunošanai un sakārtošanai.

To vidū veselības nozares budžeta projektā tiks iezīmēti krūts rekonstrukcijas programmai piešķirtie līdzekļi, pacientēm un sabiedrībai būs pieejama precīza informācija par šīs programmas pieejamību un tiks nodrošināta tālāka sadarbība starp nozaru speciālistiem, institūcijām un nevalstiskajām organizācijām, lai veicinātu šo līdzekļu izmantojumu atbilstoši plānam un ar maksimālu pacienšu vajadzību fokusu.

Preses konferencē piedalīsies Sieviešu sadarbības tīkla valdes priekšsēdētāja Inete Ielīte un Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP), kā arī divi medicīnas speciālisti - Jānis Eglītis un Arvīds Irmejs.

Foto: no arhīva