ZZ.lv ARHĪVS

2021. gada pirmā pusgada rezultāti pasaules automašīnu tirgiem

2021. gada 9. oktobris 00:00

8
2021. gada pirmā pusgada rezultāti pasaules automašīnu tirgiem

Pasaule gaida pandēmijas beigas, taču nevar teikt, ka esam sastinguši gaidās: visu jomu uzņēmumi aktīvi strādā, lai atgrieztos pie agrākajiem rādītājiem. Automašīnu rūpniecībā daži tirgus sektori ir jau tuvu 2019. gada līmenim, un vienam no tiem pat ir izdevies to nedaudz pārspēt.

Šajā rakstā pastāstīsim, kā galvenās pārdošanas valstis un reģioni pabeidza 2021. gada pirmo pusi.

Krievija ir sasniegusi pirmspandēmijas līmeni
Saskaņā ar Vācijas Automobiļu rūpniecības asociācijas datiem, janvārī-jūnijā jaunu automašīnu pārdošanas apjomu pieaugums Krievijas Federācijā sasniedza 5%, salīdzinot ar to pašu periodu 2019. gadā. Krievija līdz šim ir vienīgais lielais automašīnu tirgus, kam tas izdevies. Ja salīdzinām ar 2020. gadu, tad dinamika šeit arī ir laba: +37%; labāk ir tikai Indijā (+93%).

Kas attiecas uz lietotām automašīnām, tad, pēc analītiskās aģentūras "Autostat" datiem, Krievija jau ir sasniegusi iepriekšējos pārdošanas apjomus. Pērkot lietotu automašīnu, neaizmirstiet pārbaudīt tās VIN vēsturi, izmantojot kādu no tiešsaistes pakalpojumiem, piemēram, carVertical.

Divas valstis tuvojās apjomam, kāds tām bija pirms pandēmijas: ASV (-1,4%) un Ķīna (-1,0%). Eiropiešiem šajā ziņā klājies vissliktāk: -23% salīdzinājumā ar 2019. gadu. Ņemiet vērā, ka ar Eiropu šeit saprotamas Eiropas Savienības dalībvalstis, EBTA un Lielbritānija.

Ķīna - pārdošanas līderis
2021. gada pirmajos sešos mēnešos Ķīnā tika pārdotas 9 830 000 jaunas automašīnas, kas ir par 1,5 miljoniem vairāk nekā ASV. Tādējādi Ķīna ieņem otro pozīciju pēc pārdošanas apjomiem. Pieaugums 2020. gada apjomiem bija 27%.

Taču dinamika, šķiet, palēninās: Ķīnas tirgus bija vienīgais no lielajiem tirgiem, kurš šā gada otrajā ceturksnī bija negatīvs (-1,2%). Tas saistāms ar to, ka Ķīna sāka atveseļoties agrāk nekā citas valstis un izaugsmes maksimums ir pagājis.

Amerika atveseļojas labā tempā
Neskatoties uz to, ka dažos štatos joprojām pastāv koronavīrusa ierobežojumi, kopumā automobiļu tirgus uzrāda stabilu izaugsmi ar +29% salīdzinājumā ar 2020. gada pirmo pusi un + 50% salīdzinājumā ar aprīļa-jūnija periodu. Krīzes laikā ir uzkrāts labi daudz atliktā pieprasījuma, tādēļ tagad tirgotāji to apmierina, atgūstot zaudētās pozīcijas.

Eiropa ir lēnākā no top 3
Vecā pasaule ir trešais reģions pasaulē pēc pārdoto jauno automašīnu skaita. Un, ja ķīnieši un amerikāņi pie 2019. gada apjomiem ir gandrīz atgriezušies, tad eiropieši joprojām ir tālu no saviem iepriekšējiem rādītājiem: -23%. Salīdzinājumā ar 2020. gada janvāri-jūniju, pieaugums bija 27%, bet, salīdzinot ar otro ceturksni, jau +66%.

Piecos lielākajos nacionālajos tirgos kontinentā ir sekojoša situācija: Itālijai atlicis +51% līdz 2020. gadam, Lielbritānijai +39%, Spānijai +34%, Francijai +29%, Vācijai +15%.

Visstraujāk šobrīd aug Indija
Ja salīdzinām 2020. un 2021. gada aprīļa-jūnija periodu, tad pārdošanas apjomi pieauga par neticamiem 320%. Ar sešu mēnešu salīdzinājumu tie ir + 93%. Tas skaidrojams ar to, ka dažos 2020. gada periodos Indijas automašīnu tirgus pandēmijas dēļ bija pilnībā slēgts - te runājam par zemu bāzi.

Indiešiem atlikuši vien 4%, lai panāktu aizpagājušā gada rādītājus.