ZZ.lv ARHĪVS

Mūžsenie ķirbji jaunās garšu niansēs

zz.lv

2021. gada 29. septembris 17:14

149
Mūžsenie ķirbji jaunās garšu niansēs

Ķirbji, protams, ir absolūti neatņemama rudens klasika. Ķirbji satur maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu, turklāt tajos ir daudz antioksidantu un vitamīnu, tāpēc ķirbji ir ideāls produkts tiem, kas rūpējas ar izskatu un veselību. Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji,  pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā divas receptes, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardos, nebijušos ēdienos. 


Ķirbju sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu


 Sastāvdaļas (4-6 personām) 

300 g notīrīta, nelielos kubiņos sagriezta ķirbja

2 ēdamkarotes olīveļļas

1 liels sīpols

3 ķiploka daiviņas

muskatrieksts

100 g sarkano lēcu

500 ml dārzeņu vai vistas buljona

200 ml kokosriekstu piena

100 g spinātu lapu

 citrona vai laima sula 

grauzdētās, rupji sakapātas mandeles

sāls un pipari pēc garšas 

Pagatavošana

Dziļā pannā lej olīveļļu, apcep tajā smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi.

Pievieno sīpoliem un ķiplokiem ķirbja gabalus un mazliet muskatrieksta, apcep visu vēl 5-7 minūtes.

Pielej maisījumam buljonu, uzvāri to un sautē buljonā dārzeņus 10-15 minūtes, kamēr ķirbis kļūst mīksts.

Ķirbja sautējumu sablendē vai sastampā ar kartupeļu stampu.  

Pieber biezenim klāt lēcas, pielej kokosriekstu pienu un sautē visu 5-7 minūtes, kamēr lēcas ir gatavas.

Minūti pirms gatavības pievieno sautējumam svaigas spinātu lapas, sāli un piparus, pielej citrona vai laima sulu un visu samaisi.

Pasniedz karstu, rotājot ar sakapātam mandelēm. 


Siltie ķirbju salāti 


Sastāvdaļas (2-4 personām)

250 g ķirbja bez mizas un sēklām

1 ēdamkarote olīveļļas

100 g rukolas

100 g spinātu lapu

200 g konservētu turku zirņu bez šķidruma

50 g saulē kaltētu tomātu

50 g krēmsiera vai mīkstā kazas siera

1 ēdamkarote medus

muskatrieksts

asās paprikas pulveris un saldās paprikas pulveris

sāls, pipari pēc garšas

sauja lazdu riekstu 

Mērcei

5 ēdamkarotes ķirbju eļļas (var izmantot arī citu augu eļļu)

1 ēdamkarote sezama pastas vai zemesriekstu sviesta

3-4 ēdamkarotes citrona sulas

1 tējkarote medus

sāls, pipari pēc garšas

 Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Nelielā bļodiņā samaisi olīveļļu ar muskatriekstu, sāli un piparus. 

Sagriez nelielos gabaliņos ķirbi, liec ķirbju gabaliņus eļļas un garšvielu maisījumā un samaisi, lai eļļā pārklāj ķirbi no visām pusēm.  Ņem ķirbju gabaliņus ārā no eļļas un garšvielu maisījuma un liec vienā kārtā uz cepamās paplātes, kas izklāta ar cepampapīru.

Tajā pašā bļodiņā ar eļļas un garšvielu maisījumu saber turku zirņus, pievieno tiem abu veidu paprikas pulverus. 

Visu kārtīgi samaisi un liec zirņus uz cepamās paplātes blakus ķirbjiem.

Visu cep ~15 minūtes, tad samaisi ķirbja gabaliņus ar medu un cep vēl 5 minūtes.

Apgrauzdē cepeškrāsnī arī lazdu riekstus.

Kamēr cepas dārzeņi, samaisi kopā visas mērces sastāvdaļas.

Sagriez nelielos gabaliņos saulē kaltētus tomātus.

Lielā bļodā samaisi rukolas un spinātu lapas, pievieno  tām saulē kaltēto tomātu gabaliņus.

Ceptos dārzeņus ņoņem no cepamās paplātes un sajauc ar mērci, nedaudz mērces atstājot rotāšanai.

Lapu salātu - tomātu maisījumu liec uz šķīvjiem. Virsū kārto karsto dārzeņu maisījumu, un sieru.

Rupji sakapā grauzdētos lazdu riekstus, pārber tos salātiem un pārlej pāri visu ar atlikušo mērcīti. 

Baudi siltu.


Foto: Viktorija Kožemjakina