Mūžsenie ķirbji jaunās garšu niansēs
Ķirbji, protams, ir absolūti neatņemama rudens klasika. Ķirbji satur maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu, turklāt tajos ir daudz antioksidantu un vitamīnu, tāpēc ķirbji ir ideāls produkts tiem, kas rūpējas ar izskatu un veselību. Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā divas receptes, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardos, nebijušos ēdienos.
Ķirbju sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu
Sastāvdaļas (4-6 personām)
300 g notīrīta, nelielos kubiņos sagriezta ķirbja
2 ēdamkarotes olīveļļas
1 liels sīpols
3 ķiploka daiviņas
muskatrieksts
100 g sarkano lēcu
500 ml dārzeņu vai vistas buljona
200 ml kokosriekstu piena
100 g spinātu lapu
citrona vai laima sula
grauzdētās, rupji sakapātas mandeles
sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
Dziļā pannā lej olīveļļu, apcep tajā smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi.
Pievieno sīpoliem un ķiplokiem ķirbja gabalus un mazliet muskatrieksta, apcep visu vēl 5-7 minūtes.
Pielej maisījumam buljonu, uzvāri to un sautē buljonā dārzeņus 10-15 minūtes, kamēr ķirbis kļūst mīksts.
Ķirbja sautējumu sablendē vai sastampā ar kartupeļu stampu.
Pieber biezenim klāt lēcas, pielej kokosriekstu pienu un sautē visu 5-7 minūtes, kamēr lēcas ir gatavas.
Minūti pirms gatavības pievieno sautējumam svaigas spinātu lapas, sāli un piparus, pielej citrona vai laima sulu un visu samaisi.
Pasniedz karstu, rotājot ar sakapātam mandelēm.
Siltie ķirbju salāti
Sastāvdaļas (2-4 personām)
250 g ķirbja bez mizas un sēklām
1 ēdamkarote olīveļļas
100 g rukolas
100 g spinātu lapu
200 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
50 g saulē kaltētu tomātu
50 g krēmsiera vai mīkstā kazas siera
1 ēdamkarote medus
muskatrieksts
asās paprikas pulveris un saldās paprikas pulveris
sāls, pipari pēc garšas
sauja lazdu riekstu
Mērcei
5 ēdamkarotes ķirbju eļļas (var izmantot arī citu augu eļļu)
1 ēdamkarote sezama pastas vai zemesriekstu sviesta
3-4 ēdamkarotes citrona sulas
1 tējkarote medus
sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Nelielā bļodiņā samaisi olīveļļu ar muskatriekstu, sāli un piparus.
Sagriez nelielos gabaliņos ķirbi, liec ķirbju gabaliņus eļļas un garšvielu maisījumā un samaisi, lai eļļā pārklāj ķirbi no visām pusēm. Ņem ķirbju gabaliņus ārā no eļļas un garšvielu maisījuma un liec vienā kārtā uz cepamās paplātes, kas izklāta ar cepampapīru.
Tajā pašā bļodiņā ar eļļas un garšvielu maisījumu saber turku zirņus, pievieno tiem abu veidu paprikas pulverus.
Visu kārtīgi samaisi un liec zirņus uz cepamās paplātes blakus ķirbjiem.
Visu cep ~15 minūtes, tad samaisi ķirbja gabaliņus ar medu un cep vēl 5 minūtes.
Apgrauzdē cepeškrāsnī arī lazdu riekstus.
Kamēr cepas dārzeņi, samaisi kopā visas mērces sastāvdaļas.
Sagriez nelielos gabaliņos saulē kaltētus tomātus.
Lielā bļodā samaisi rukolas un spinātu lapas, pievieno tām saulē kaltēto tomātu gabaliņus.
Ceptos dārzeņus ņoņem no cepamās paplātes un sajauc ar mērci, nedaudz mērces atstājot rotāšanai.
Lapu salātu - tomātu maisījumu liec uz šķīvjiem. Virsū kārto karsto dārzeņu maisījumu, un sieru.
Rupji sakapā grauzdētos lazdu riekstus, pārber tos salātiem un pārlej pāri visu ar atlikušo mērcīti.
Baudi siltu.
Foto: Viktorija Kožemjakina
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”