Uzsver nepieciešamību vairāk popularizēt vietējos pārtikas produktus un iezīmē nākotnes izaicinājumus
Tiešsaistē
23. septembrī norisinājās biznesa konference “Pārtika un lauksaimniecība 2022”,
kurā tika runāts par aktuāliem izaicinājumiem nozarēs, Covid-19 un citu
apstākļu ietekmi uz to attīstību, kā arī to, kas pārtikas un lauksaimniecības
jomu sagaida nākamgad, informē konferences rīkotāji.
Konferencē uzstājās vairāki jomas eksperti, runājot par to, kāda ir sabiedrības
attieksme pret Latvijā ražotājiem produktiem, vai viegli mūsdienās ir būt
pārtikas ražotājam, kādas tendences novērojamas Latvijas lauksaimniecības un
pārtikas nozarē, kā pandēmiju pārcieta putnkopības nozare, kādi būs nākamie
izaicinājumi un kādas pārmaiņas atnesīs 2022. gads.
Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks
atzina, ka situācija vietējā tirgū neizskatās iepriecinoša un Latvijā ir
palielinājies importa īpatsvars, pienam to sasniedzot 56%, raudzētiem piena
produktiem 27%, sieram 39% un sviestam 67%.
“Situācija vietējā tirgū neizskatās
laba. Arī pētījumu kompānijas SKDS dati rāda, ka lojalitāte pret vietējiem produktiem samazinās.
[..] Zināmā mērā tas ir mīts, ka mēs izvēlamies vietējo produkciju – viena
trešdaļa izvēlas, bet pārējie skatās pēc cenas,” atzina Šolks, turpinot, ka
nākamais gads ražotājiem būs grūts un izaicinājumiem bagāts. Vienlaikus viņš
izteica cerību, ka importa preču īpatsvars apstāsies un nepieaugs.
Nepieciešamību vairāk strādāt pie tā, lai tiktu popularizēti vietējie produkti,
uzsvēra arī Z/S “Kotiņi” saimnieks Aldis Ločmelis, norādot, ka, “lai zemnieki
pastāvētu, ir jādibina tradīcijas, jo bez tradīcijām mēs nepirksim vietējo
pienu, bet skatīsimies uz to, kas ir lētāks. Politiķiem ir jāstrādā pie tā, lai
tiktu pirkta Latvijas produkcija, jo tas nes ienākumus arī valstij, bet
sabiedrībai ir jāmaina domāšana un jāēd vietējais.”
Savukārt Zemkopības ministrijas Valsts sekretāra vietniece Pārsla Rigonda
Krieviņa uzsvēra, ka pērn nozīmīgās preces Latvijas kopējā eksportā bijušas
pārtikas, lauksaimniecības un zivsaimniecības produkti. Raugoties uz produktu
kategorijām, cūkgaļas un kviešu eksports veicināja eksporta pieaugumu, bet
Latvijas piena ražošanas nozare tika vissmagāk skarta pandēmijas pirmajos
mēnešos.
“Cūkgaļas sektoram šis laiks ir visgrūtākais – sākoties Covid–19 pandēmijai, kā
arī saglabājoties Āfrikas cūku mēra negatīvajai ietekmei, bija dramatiska
cūkgaļas iepirkuma cenas pazemināšanās – 41%,” atzina ministrijas pārstāve.
Kopējās prognozes gan par nākotni neesot tik sliktas. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) prognozes liecina,
ka Covid-19 pandēmijas ekonomiskā ietekme būs īslaicīga un galvenokārt ietekmēs
gaļas nozari. Pēc sākotnējās ekonomiskās lejupslīdes no Covid-19 šoka OECD
prognozes paredz, ka 2021. gadā sagaidāma ekonomikas atveseļošanās. “Gadu gaitā
esam tikuši pāri daudziem apgrūtinājumiem, un mēs pārvarēsim arī šo,” piebilda
Krieviņa.
Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes loceklis Jānis
Irbe konferencē vairāk runāja par zaļo kursu un atzina, ka energoresursu
izmaksu ziņā būs gaidāma barga ziema, augs arī gāzes cenas, kā rezultātā
nāksies vairāk pievērsties atjaunojamai un vietējai enerģijai.
“Latvijas veiksmes stāsts ir tas, ka mēs esam veiksmīgi pārvarējuši pandēmijas
krīzi un tikpat veiksmīgi realizēsim izaicinājumus, lai sasniegtu Eiropas zaļā
kursa mērķus uz 2030. gadu,” atzina Irbe.
Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas valdes locekle,
izpilddirektore Anna Ērliha, ieskicējot putnkopības nozares attīstības
prognozes, norādīja, ka graudu cenai turpinot palielināties, pieaugs arī
putnkopības produkcijas cenas. Tostarp saasināsies konkurence ar produktiem no valstīm,
kurās ir zemāki dzīvnieku labturības standarti un citādākas prasības ietekmei
uz vidi. “Īpaši būs jūtama cenu atšķirība starp trešo valstu produkciju ES
tirgū un ES ražoto produkciju,” atzina Ērliha.
Viņa aicināja nākamgad paņemt līdzi arī to, kas iemācīts Covid laikā –
izbraukuma tirdzniecību un jaunu produktu izstrādi. “Mēs skatāmies uz nākotni
pēc iespējas optimistiski, bet saglabājot realitātes garšu,” atzina eksperte.
Foto: publicitātes
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”