ZZ.lv ARHĪVS

Vecpilsētas ielas svētki aicināja ienākt pagalmos (FOTO)

Gaitis Grūtups

2021. gada 12. septembris 10:15

5521
Vecpilsētas ielas svētki aicināja ienākt pagalmos (FOTO)

Šoreiz ne uz pārvietojamās skatuves bruģētās Vecpilsētas ielas vidū, ne arī uz trotuāra ielas malā, bet gan 14. un 15. mājas pagalmā sestdien notika tradicionālie Vecpilsētas ielas svētki.  

“Pagalms – tā ir mūsu bērnības brīvība – rotaļas, draugi, arī cīņa par pastāvēšanu. Pagalms – tas daudziem ir arī vecumdienu vērošanas objekts, pašam vērotājam pie loga vai tiklab pagalmā uz soliņa sēžot. Sarunas ar sevi, kaimiņiem vai tuviniekiem. Gan pilsētnieku, gan laucinieku dzīvēs mājas pagalms ir sava savrupa, mierpilna (vai citreiz tieši kaitinoša), bet interesantu vērojumu, notikumu pasaule. Tikai ieskaties, ieklausies, sajūti,” aicināja Vecpilsētas ielas svētku režisore Astra Kacena, ko trīsdesmit gadu Jelgavā pazīst arī kā LLU Studentu teātra vadītāju. 

Svētkos piedalījās arī Jelgavas Latviešu biedrības dzejas kluba “Pieskāriens” autori Jānis Zariņš, Rasma Urtāne un Anita Ķēķe. Bet Latvijas Performances centra dalībnieki pasākumā piedāvāja programmu, kas veltītu dažādiem pagalma dzīves aspektiem un tēliem. 

Pirmo reizi Vecpilsētas ielas svētkus rīkoja Jelgavas Latviešu biedrība 2013. gadā. Tā tika pievērsta sabiedrības uzmanība šai kultūrvēsturiskajai pilsētvides teritorijai un tās saglabāšanas nepieciešamībai.

Vecpilsētas (agrāk Ausekļa) ielas rajons ir Jelgavā unikāls ar to, ka Otrā pasaules kara laikā tas netika nopostīts. Ieguldot pašvaldības līdzekļus, ir atjaunota ēka Vecpilsētas ielā 14, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – viena no senākajām un vērtīgākajām koka dzīvojamām mājām Jelgavā, datēta ar 18. gadsimta beigām. Māja Vecpilsētas ielā 14 tiek veidota kā publisks tūrisma objekts ar izzinošu, izglītojošu piedāvājumu par Jelgavas koka arhitektūru.

 

Foto: Ruslans Antropovs