ZZ.lv ARHĪVS

Jauns virtuves gadžets: augļu žāvētājs – iespējas un ieguvumi

2021. gada 8. septembris 00:00

111
Jauns virtuves gadžets: augļu žāvētājs – iespējas un ieguvumi

Visiem zināms, ka rudenī, kad tiek ievākts dārzos izaugušais, daļa no izaudzētā jāsagatavo glabāšanai. Piemēram, ķirbji, kartupeļi un sīpoli uzglabājami tos neapstrādājot, bet citus produktus nepieciešams sasaldēt, iekonservēt, iemarinēt. Daudz un dažādus augļus un dārzeņus iespējams arī žāvēt, jo īpaši tad, ja jums ir augļu žāvētājs. Ja neesiet par šādu ierīci dzirdējis, lasot tālāk, uzzināsiet ne tikai, kas tas ir, bet arī kādas iespējas un ieguvumus šī ierīce dod.

Kas ir augļu žāvētājs un kā tas darbojas?
Augļu žāvētājs ir elektroierīce - mazā sadzīves tehnika virtuvei. Augļu žāvētājs dehidrē jeb izžāvē, ļaujot sagatavot ilgākai uzglabāšanai daudz un dažādus produktus. Ir pieejami gan nelieli, uz galda liekami, gan profesionāli, brīvi stāvoši augļu žāvētāji, kas vizuāli nedaudz atgādina cepeškrāsni. 

Augļu žāvētājus mēdz dēvēt arī par pārtikas dehidratoriem. Šī ierīce žāvē jeb atbrīvo tajā ievietoto produktus no mitruma. Augļu žāvētājiem parasti ir vairākas paplātes, kurām cauri plūst gaiss, ko silda ierīcē esošs sildelements. Silto gaisu nepārtraukti kustina ventilatori, vienmērīgi virzot to cauri žāvētājam un ļaujot iztvaikot pārtikā esošajam ūdenim. 

Laiks, cik ilgā iespējams izžāvēt pārtiku, atkarīgs ne tikai no ierīces jaudas un gaisa mitruma, bet arī no tā, kādu produktu, cik lielos gabalos un līdz kādam mitruma līmenim vēlaties izžāvēt. 

Kādus ieguvumus sniedz augļu žāvētājs? 
Augļu žāvētājs ir lielisks ieguldījums, jo sniedz vairākas priekšrocības. 

Saglabāta uzturvērtība
Žāvēšanas procesa laikā produkti netiek pakļauti lielam karstumam, tādēļ augļos, ogās un dārzeņos saglabājas to dabiskie vitamīni, minerāli un enzīmi. Piemēram, žāvētas dzērvenes, vīnogas un plūmes satur pat divreiz vairāk antioksidantu, nekā šīs ogas svaigā veidā. Atšķirībā no, piemēram, ābolu žāvēšanas uz radiatora, augļu žāvētājs, nodrošina vienmērīgu temperatūru, kas ļaus gala produktiem būt kvalitatīviem katru reizi.

Bez konservantiem un ķīmijas
Atšķirībā no konservēšanas un marinēšanas, žāvēšana nemaina produkta garšu un sastāvu. Netiek pievienotas nekādas palīgvielas, tāpēc produkti arī pēc žāvēšanas ir veselīgi un dabiski.

Veselīga un garda uzkoda
Izmantojot augļu žāvētāju, iespējams izžāvēt ne tikai ābolus, bet arī kabačus, burkānus, zirnīšus un citus dārzeņus, tādā veidā pagatavojot veselīgas uzkodas ar ko aizstāt, piemēram, kartupeļu čipsus. 

Piesātināta un bagātīga garša
Ņemot vērā to, ka žāvētos produktos ir daudz mazāks ūdens daudzums, nekā svaigos produktos, žāvētu produktu garša netiek atšķaidīta, līdz ar to ir daudz koncentrētāka un intensīvāka. 

Ne tikai augļi un dārzeņi
Lai gan iekārtu sauc par augļu žāvētāju, tas nenozīmē, ka tajā var žāvēt tikai augļus. Žāvētāju var izmantot gan saulē kaltētu tomātu, gan dažādu vītinātu gaļu pagatavošanai. Ļaujieties eksperimentiem.

Grauzdēšana bez raizēm
Augļu žāvētāju var izmantot arī, lai padarītu kraukšķīgu maizi, riekstus, auzu vai citas graudaugu pārslas. Atšķirībā no grauzdēšanas uz pannas vai cepeškrāsnī, nebūs jāuztraucas par to, ka temperatūra kļūst par augstu un produkti piedeg.

Garšvielu pagatavošana
Izžāvējiet dilles, pētersīļus, timiānu, baziliku, salviju un citus garšaugus, lai pēc tam tos sasmalcinātu un katru reizi gatavojot, papildinātu ēdienu ar restorāna cienīgu garšu buķeti.

Zāļu tējas
Augļu žāvētāju var izmantot arī, lai izžāvētu vasaras saulgriežos ievāktās zāļu tējas. Pareizs žāvēšanas režīms, ko nodrošinās ierīce, saglabās visas zālīšu labās īpašības.

Mazāk pārtikas atkritumu
Zinot, ka nespēsiet apēst visus nopirktos augļus, neļaujiet tiem sabojāties, bet izžāvējiet tos!

Labus augļu žāvētājus piedāvā interneta veikals 220.lv. Ieskatieties un izvēlieties savām vajadzībām atbilstošāko ierīci dažādu gardumu pagatavošanai!