Maizes tēva stāsti
Pazīstamā maizniekmeistara, dzimuša dobelnieka, Aigara Opihtina
jaunās grāmatas “Maizes tēva stāsti un receptes” atvēršanas svētki notiks 3.
septembrī pulksten 17 Dobeles kultūras namā. Aigars Opihtins ir Latvijas,
Anglijas un Amerikas maiznieka amata meistars ar 40 gadu pieredzi, augstākās
kategorijas tiesnesis maizes un konditorejas konkursos, izstrādājis vairāk nekā
35 maizes receptes visā pasaulē, ieguvis 17 starptautiskas balvas, kā arī
sniedz konsultācijas un palīdz atvērt jaunas maizes ceptuves un konditorejas
cehus.
Ņujorkā lielā maiznieku skolā viņš vada krievu
katedru, kur māca 12 krievu valodā runājošus studentus. Ir sagatavojis sešus
Latvijas Amatniecības kameras maizniekmeistarus un 12 zeļļus. Īpaši viņš piemin
savu zelli Nadeždu Trosku, kura Anglijas vidienē cep rudzu maizi.
Maizniekmeistars teic, ka pēc dažām dienām varētu
aiziet pensijā (viņam pensija pienākas no 60 gadu vecuma), bet vēlas kādam
atstāt mantojumā, nodot savas zināšanas, pamācīt jauniešus, tāpēc vēl būs
mazliet jāpastrādā. Jaunajai paaudzei šis arods gan ne pārāk interesējot, jo
tas ir grūts un smags roku darbs, kas nav arī tik atalgots. Jauniešiem labāk
patīk pie datora sēdēt nekā smagus miltu maisus cilāt. Viņaprāt, nekur nav tik
liela maizes izvēle kā Latvijā, tāpēc arī konkurence milzīga un algas nav
lielas.
Pavisam atgriezties Latvijā meistars pagaidām vēl
neplāno, jo ir īpašums Londonā. “Dzīvošu moderni, kā tagad visi: ar vienu kāju
Eiropā, ar otru – šeit,” viņš smaida. Ir bijusi doma savā īpašumā Dobelē atvērt
ceptuvīti, bet tas, iespējams, varētu notikt pēc pieciem sešiem gadiem, jo
jāpamāca jaunie, jāatrod kārtīgs meistars, kam nodot stafeti. “Pēc 40 gadiem es
daru to, kas man patīk, nedaru to naudas dēļ. Pēc 40 gadiem es eju uz darbu ar
prieku,” par sevi teic meistars.
Visa šī nedēļa ir veltīta maizei. “Tā ir Dobeles
kultūras nama iedibināta tradīcija, kad augusta beigās tiek rīkota Amatu
nedēļa, kas katru gadu veltīta kādam amatam, un šogad godā celts maiznieka
arods,” paskaidro Aigars.
Vēl viņš, līdzīgi kā Pētera Upīša dārzs ābolu
zinātniekiem, vēlas nodibināt un pasniegt savu naudas balvu trīs labākajiem
kūku cepējiem. Konkursā obligāts būs nosacījums – receptē pildījumā vai
garnējumā noteikti jābūt Dobeles āboliem.
Runājot par grāmatu, autors teic, ka tajā
iekļautās 35 receptes nav unikālas, bet vairāk vērstas uz to, lai saglabātu
tradicionālās vērtības – rožmaizītes, magoņmaizītes, rupjmaizes ķieģelīti, lai
tie nepazūd modernajā laikmetā. Savukārt stāsti ir no dzīves – kā taisījām
inventarizāciju, kā kārtojām sanitārās grāmatiņas u.c.
Visu rakstu lasiet 2.septembra "Zemgales Ziņās"
Foto: no Aigara Opihtina personīgā arhīva
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”