ZZ.lv ARHĪVS

Divas kūkas vienam skolas gada sākumam

zz.lv

2021. gada 31. augusts 12:37

187
Divas kūkas vienam skolas gada sākumam

Mācību gada sākums šogad daudzās ģimenēs ir īpaši gaidīts, jo mazie un lielie skolas bērni ar saviem pedagogiem un klases biedriem tiksies klātienē. Tas jānosvin ar gardu kūku, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divu dažādu kūku receptes. Iepriecini savus skolēnus ar vegānisko bezē torti vai lazdu riekstu kūku, kas dekorēta ar bērnu iecienītākajiem saldumiem! 

Vegāniskā bezē kūka ar ogām

Sastāvdaļas

Bezē pamatnei

Šķidrums no vienas 400g kārbas ar konservētiem turku zirņiem (150 ml, istabas temperatūrā)

200 g cukura

šķipsniņa sāls 

Cepumiem

80 g zemesriekstu sviesta

2 ēdamk. cukurniedru sīrupa

60 g auzu miltu

60 g mandeļu miltu

1/2 tējk. malta kanēļa

1 tējk. vaniļas cukura 

Krēmam

800 ml kokosriekstu piena (pirms izmantošanas dažas stundas atdzesēt ledusskapī)

1 tējkarote vaniļas cukura vai vaniļas ekstrakta

200 g aveņu 

Pagatavošana

Pievieno turku zirņu šķidrumam šķipsniņu sāls, sāc to putot ar mikseri vidēji lēnā tempā. Kad parādās pirmās putas, palielini putošanas ātrumu un, turpinot putot, pakāpeniski pievieno masai cukuru. Kad pievienots viss cukurs, puto masu vēl 8-10 minūtes, līdz veidojas stingras putas.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C karstumam. Uz cepamā papīra uzzīmē divus apļus aptuveni 20 cm diametrā vai taisnstūrus 20x15cm. Bezē masu sadali divās līdzīgās daļās un katru daļu izlīdzini uz cepampapīra iepriekš iezīmētajā formā.

Liec bezē cepties cepeškrāsnī, uzreiz pēc ielikšanas temperatūru samazinot līdz 110°C, cep ~ 1 st un 15 minūtes un pēc tam atdzesē.

Visas cepumu sastāvdaļas samīci bļodā, lai iegūtu viendabīgu masu. Mīklu izrullē aptuveni 3 mm biezā kārtā un izgriez no tās jebkādas formas cepumus.

Cep cepeškrāsnī 10-15 minūtes, kamēr cepumi kļūst zeltaini. Izņem tos no krāsns, atdzesē un sadrupini palielās drupačās.

Uzmanīgi atver atdzesētās kokosriekstu piena kārbas – kārbas augšpusē būs noslāņojies biezs kokosriekstu krēms.

Noņem no kārbas augšas kokosriekstu krēma kārtu (šķidrums nebūs jāizmanto), saputo to ar mikseri vai slotiņu, pievienojot vaniļu. 

Uz vienas atdzesētās bezē kārtas uzklāj pusi no putotā kokosriekstu krēma, uzber pusi no drupinātajiem cepumiem, uzliec avenes. Liec virsū otru bezē kārtu, ko pārklāj ar atlikušo kokosriekstu krēmu, cepumiem un ogām.

Gatavo kūku pirms baudīšanas vismaz pusstundu atdzesē ledusskapī.

 

Lazdu riekstu kūka ar bērna iecienītāko saldumu dekoriem

 

Sastāvdaļas

Biskvītam

50 ml olīveļļas

1 ola

100 g brūnā cukura

10 ml ābolu vai vīnogu etiķa

1/2 tējkarote sodas

1/2 tējkarote cepamā pulvera

160 g kviešu miltu (var izmantot 80 g pilngraudu miltu un 80 g augstākā labuma miltu)

40 g kakao

šķipsniņa sāls

250 ml paniņu 

Krēmam

250 g maskarpones siera

250 g grieķu jogurta

1 ēdamkarote medus

70 g melnās šokolādes

50 g piena

100 g grauzdētu lazdu riekstu

2 ēdamkarote cukurniedru sīrupa 

Rotāšanai

avenes

bērna iecienītākie saldumi 

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 170°C. Samaisi eļļu ar olu, pielej klāt etiķi un pievieno sodu, pieber masai cukuru, miltus, kakao, cepamo pulveri un sāli, visu kārtīgi samaisi.

Pielej masai paniņas un vēlreiz samaisi.

Ietauko veidni (18-24 cm diametrā), ielej tajā biskvīta mīklu un cep aptuveni 40 minūtes. Atdzesē.

Ūdens peldē izkausē šokolādi ar pienu, nedaudz atdzesē.

Saputo grieķu jogurtu ar maskarpones sieru, sīrupu, šokolādes un piena maisījumu. Rupji sakapā grauzdētus lazdu riekstus un iemaisi tos krēmā.

Sagriez izcepto biskvītu gareniski trīs daļās. Kārto biskvīta daļas vienu uz otras, pārklājot katru daļu ar krēmu.

Kad visas trīs daļas sakārtotas viena uz otras ar krēmu apsmērē arī kūkas ārējo malu un liec torti ledusskapī vismaz uz 4 stundām.

Izrotā kūku ar svaigām ogām un bērna mīļākajiem kārumiem.

Baudi atdzesētu.

 Foto: Viktorija Kožemjakina