ZZ.lv ARHĪVS

Spēļu konsole vai spēļu dators - kas labāks?

2021. gada 10. augusts 00:00

38
Spēļu konsole vai spēļu dators - kas labāks?

Datorspēles ir populārs laika pavadīšanas veids un izskatās, ka šī tendence turpinās augt. Jaunā Sony Playstation jaunākais modelis PS5 un Microsoft Xbox X sērijas modeļi parāda, cik datorspēļu industrija kopumā ir dinamiska un pircēju interesi raisoša. 

Vairumam datorspēles asociējas ar spēļu konsolēm, taču daudzus datorspēļu fanus saista iespēja ļauties šai izklaidei, izmantojot datora klaviatūru un datorpeli. PC Gaiming – datorspēles, izmantojot portatīvo vai stacionāro datoru, kļūst aizvien populārākas. Paredzams, ka līdz 2025. gadam spēļu datoru un datorspēļu ražošana pieaugs par 30%. Pasaules mērogā tie iespaidīgi skaitļi! Taču pieaugumu piedzīvo arī spēļu konsoles un mobilās spēļu aplikācijas.

Konsoles ir vienkāršāk lietot un tās ir lētākas
Daudzi datorspēļu fani izvēlas konsoles, jo ar tām viegli darboties, ir daudz lielisku spēļu un multivides iespēju. Nav nepieciešamas speciālas tehniskas zināšanas, taču iespēja, ka, parādoties jaunākam konsoles modelim, nebūs iespējams spēlēt jaunākās datorspēles, ir reāls. Šajos gadījumos būs jāmeklē iespēja sistēmu atjaunināt vai iegādāties jaunākās paaudzes konsoli. 

Konsoļu lietotājiem jārēķinās arī ar slēptām izmaksām – maksas abonementiem tiešsaistes spēlēm.

Spēļu dators piedāvā iespēju daudzveidību un elastību
No salīdzinoši nelielas datorspēļu entuziastu grupas, kas savus datorus ar dažādiem tehniskiem uzlabojumiem pārvērta par video tehnoloģiju super datoriem, tā ir kļuvusi par globālu strāvojumu.  Šobrīd, izveidot pats vai iegādāties spēļu datoru, var jebkurš, kas ir tam gatavs atvēlēt laiku un līdzekļus. Būtiski, ka datorzināšanas noteikti noderēs, lai palīdzētu savam spēļu datoram sasniegt augstāko potenciālu. 

Galvenās atšķirības no spēļu konsolēm
    • Spēļu dators ir pielāgojams

Portatīvais dators  būs piemērots tiem, kas vēlas paņemt līdzi savu hobiju arī ārpus mājas, taču jaudīgs stacionārais dators visprecīzāk attēlos visus ieguvumus, ko var sniegt spēļu dators. Stacionārais dators ir vairāk konfigurējams. Tam iespējams piemeklēt, piemēram, atsevišķu klaviatūru vai ekrānu, nodrošināt datora dzesēšanu vajadzīgā apjomā, izvēlēties videokarti, palielināt datora operatīvo atmiņu.

    • PC spēlēm nav tiešsaistes spēļu abonementu (izņemot atsevišķas MMO spēles, kurās piedalās simti, pat tūkstoši dalībnieku)
    • Spēļu datoram pielāgojami dažādi kontrolieri

Ierasts domāt, ka konsoles kontrolieris ir dinamiskāks, taču šobrīd daudzi spēļu kontrolieri ir savietojami ar jebkuru spēļu datoru. Spēlētājam ir iespēja izvēlēties spēlei vai savam spēles stilam atbilstošu kontrolieri.

    • Video grafika nepārspējamā kvalitātē

Spēļu datori ir labāki  niansētu krāsu pāreju,  ēnojumu, faktūru, apgaismojuma un citu grafisko elementu atveidojumā. Tas attiecas arī uz kadru ātrumu. 4K spēles vislabāk ir izbaudīt uz spēļu datoriem.

    • Daudz plašākas iespējas iegādāties maksas un bezmaksas spēles;

Jaunas spēles konsolei parasti iegādājas oficiālajos veikalos Nintendo eShop vai PlayStation Store, savukārt spēļu datoru īpašniekiem ir tik daudz citu iespēju. Steam ir labākā spēļu datoriem domātā digitālā platforma, kas pazīstama ar savu izpārdošanu pāris reizes gadā, tāpat GOG, Green Man Gaming.

    • Iespēja spēlēt senākas spēles jeb spēļu savietojamība ar atpakaļejošu datumu;

Kā jau pieminēts iepriekš, tad konsoļu tehniskās iespējas nav tik elestīgas un iepriekšējo gadu spēļu atskaņošana ne vienmēr ir iespējama. 

    • Universāls un spēcīgs dators

Iegādājoties vai izveidojot spēļu datoru, būs iespēja to izmantot ne tikai datorspēlēm. Profesionāla video montāža ir viena no jomām, kur tiek izmantoti līdzīgas jaudas un konfigurācijas datori.

Spēļu datoru tehniskā specifikācija atbilstošai veiktspējai
Datora procesors
Datora procesors iekustina datorspēļu tēlus, virtuālās realitātes efektus, darbina spēli pavadošās programmas, kas nodrošina tās vizuālos efektus un tehnisko darbību. Intel Core i5 procesors ir ieteicamais minimums, par kuru mazāk jaudīgu nav ieteicams ņemt. Jaudīgākā par pirmo -  Intel Core i7, veiktspēja padarīs spēļu datora darbību īpaši jaudīgu.

Operatīvā atmiņa (RAM)
Operatīvā atmiņa veic īslaicīgu datu glabāšanu un operatīvās atmiņas apjoms nosaka datora ātrdarbību. Jo lielāks ir operatīvās atmiņas apjoms, jo vienmērīgāk darbosies operētājsistēma un ātrāk ielādēsies programmas. Spēļu datoriem un resursietilpīgu programmu lietošanai būs vajadzīgi 8 līdz 32 GB atmiņas.

Displejs vai monitors
Displejs vai monitors, atkarībā no datora tipa izvēles, būs tas, kas atklās datorspēles vizuālos efektus un grafiku, tādēļ būtu vēlams to izvēlēties ar vismaz 1920x1080 pikseļu rezolūciju.

HDD un SSD
Cietais disks jeb HDD un ātrais cietais disks jeb SSD atbild par to datora atmiņu. Šajos diskos tiek glabāta pati datora operētājsistēma, pārējā instalētā programmatūra, disku ietilpība nosaka, cik spēlēm datorā pietiks vietas. Lai procesors spētu vēl ātrāk apstrādāt spēles ir nepieciešams ātrais SSD disks. Ja izvēlaties datoru ar abu disku kombināciju, tad standarta konfigurācija varētu būt SSD vismaz 120 GB un HDD – 1TB.

Videokarte
Spēļu dators nav iedomājams bez virtuālās realitātes atveidojuma. Lietotājam  jaudīga videokarte spēļu datoram atklās spēles izcilo grafiku un dinamisko sižetu. Ieteicama NVIDIA GTX 1050/ AMD Radeon RX Vega 56 vai jaunākas paaudzes.

Tehnoloģijas attīstās strauji, savukārt iespēja komplektēt un atjaunināt savu spēļu datoru ar jaunākām komponentēm, ļauj izmantot šos sasniegumus, ik reizi nepērkot jaunu datoru. 

Neatkarīgi no tā, kam dodat priekšroku - spēļu konsolei vai datoram, labākos risinājumus savai izklaidei atradīsiet interneta veikalā 220.lv!