ZZ.lv ARHĪVS

Ar jelgavnieku ovācijām mājās sagaidīts olimpiskais čempions Edgars Krūmiņš (FOTO)

Maija Laizāne

2021. gada 31. jūlijs 09:08

9729
Ar jelgavnieku ovācijām mājās sagaidīts olimpiskais čempions Edgars Krūmiņš (FOTO)

Vakar no Tokijas atgriezās spožu ierakstu neatkarīgās Latvijas sporta vēsturē ierakstījušie Tokijas olimpiādes 3x3 basketbola zelta medaļnieki – Nauris Miezis, Kārlis Lasmanis, Agnis Čavars un jelgavnieks Edgars Krūmiņš. Pēc svinīgās sagaidīšanas lidostā, fanu apbrīnas pilna slavas brauciena līdz TV studijai Zaķusalā un intervijām Olimpiskajā studijā, čempioni devās katrs uz savām mājām. Edgars – uz Jelgavu, kur Pasta salā viņu ar ovācijām sagaidīja sajūsminātie līdzjutēji.  

„Ir noticis brīnums! Pavisam nesen mēs tevi pavadījām uz Tokiju, bet šajā īsajā laika posmā ir paveikts liels darbs. To, ko esi paveicis tu, nevar izdarīt cilvēks, kurš tam nav radīts,” pašvaldības vadītājs Andris Rāviņš, norādot uz gudrību, izturību un cīņassparu, ko laukumā demonstrēja Latvijas zelta četrinieks un tostarp Edgars, atzīmēja gan viņa vecāku ieguldījumu dēla rakstura veidošanā, gan sportista pirmā trenera Pētera Lagzdiņa lomu basketbolista izaugsmē. Līdzās vārdiskajiem pagodinājumiem pašvaldība augsto panākumu novērtējusi, piešķirot  Edgaram 10 000 eiro naudas balvu.

Vasaras spēļu olimpisko zeltu atjaunotās Latvijas brīvvalsts laikā pirms tam bija atveduši vingrotājs Igors Vihrovs, divas reizes BMX braucējs Māris Štrombergs un nu arī 3x3 basketbola komanda. Kā teica Sporta servisa centra direktors Juris Kaminskis, „zvaigznes sastājās tā, ka mums, Jelgavai, ir savs olimpiskais čempions”. Taču ne jau tikai zvaigznes: „Ar traumām, ar neatlaidību, ar milzīgu cīņasgribu tika izdarīts tas, ko jūs paveicāt,” SSC direktors 3x3 basketbola komandu salīdzināja ar latviešu strēlniekiem, kas aizstāvēja valsti pirms gadsimta Brīvības cīņās, un sacīja milzīgu paldies par līdzjutējiem dāvātajām emocijām šajās olimpiskā turnīra dienās.

Edgars Krūmiņš, saviļņots par sagaidīšanu un suminājumiem, ar kautrīgu smaidu atzina: „Jūtos mazliet kā kosmosā un patiesībā joprojām nesaprotu, kas īsti ir noticis.” 3x3 – dinamiskā basketbola spēle, kas pirmoreiz bija iekļauta olimpiskajās spēlēs, un pirmie uzvarētāji uz visiem laikiem ierakstīsies sporta vēsturē. Uz jautājumu, kas ir Edgara x faktors šīs spēles panākumos, sportists, mirkli prātā sarindojis secību, nosauca degsmi, neatlaidību, vēlmi pierādīt sev un arī citiem: es to varu!. Jaunajiem basketbolistiem viņš vēlēja pirmām kārtām neatlaidību un veiksmi, kas tomēr arī ir jānopelna, tāpēc: „Nemest plinti krūmos pirms laika!”.

Edgars – Krūmiņš! Jelgava – zelts! Ik pa laikam skandēja Mītavas koncertzālē sapulcējušies sagaidītāji, liela daļa jelgavnieku pēc tam vēlējās ar slaveno olimpieti nofotografēties, un ikvienam tika arī par sirsnīgu vienkāršību izslavētās komandas dalībnieka smaids.

 

Foto: Ruslans Antropovs