“Dobeles dzirnavnieks” šogad plāno pieņemt 350 tūkstošus tonnu graudu
AS “Dobeles dzirnavnieks” pagājušajā nedēļā sācis graudu pieņemšanu. Šogad plānots pieņemt kopumā 350 tūkstošus tonnu graudu, no kuriem apmēram 15 % - bioloģiski audzētos. Kopējā pārstrādātā apjoma pieaugumu veicinās šā gada jūlija sākumā atklātās jaunās ražotnes – bioloģisko graudu pārstrādes infrastruktūra un inovatīva pastas ražotne, informē uzņēmumā.
Laikapstākļi nav bijuši ražai labvēlīgi
AS “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils saka: “Pirmo pieņemto kravu kvalitātes rādītāji ir ļoti dažādi, tomēr kopumā šogad gaidāmi sīki graudi ar pazeminātu tilpummasu. Vēl nesen Zemgalē tika prognozēta rekordliela ziemas kviešu raža, bet ieilgušā karstuma un sausuma dēļ sējumi dažviet ir stipri cietuši un raža varētu būt no 30 līdz 50 % mazāka nekā cerēts. Diemžēl arī bioloģisko graudu raža paredzama mazāka, ko veicināja nelabvēlīgie laikapstākļi, piemēram, pavasarī ieilgušās lietavas, kas aizkavēja sēju, un mitrums un siltums, kas ļāva vairoties kaitēkļiem. Lai arī laikapstākļi jūtami ietekmējuši ražu, graudu pārstrādei pietiks un esam gatavi intensīvai un saspringtai graudu pieņemšanas sezonai.”
“Dobeles dzirnavnieks” jau 12. jūlijā sāka graudu pieņemšanas sezonu Dobelē ar pirmo miežu kravu, savukārt šonedēļ darbu uzsāk arī Gulbenes un Auces pieņemšanas punkti. Karstums un sausums izveidojis nebijušu situāciju – visu ziemāju kultūru un zirņu kulšana visā Latvijā sākusies vienlaicīgi. Intensīvākajā graudu kulšanas laikā “Dobeles dzirnavnieks” strādā septiņas dienas nedēļā un pielāgo darba laiku lauksaimnieku vajadzībām.
Attīsta BIO graudu pārstrādes infrastruktūru
K. Amsils uzsver: “Bioloģiskā lauksaimniecība ir strauji augša un Latvijā vēl nepietiekami apgūta niša, kas mūsu zemniekiem un uzņēmējiem sniedz lielisku iespēju iekarot vietu globālajā tirgū. Patlaban bioloģiskos graudus mums piegādā vairāk nekā 200 Latvijas saimniecību, turklāt esam novērojuši, ka Latvijā interese par videi draudzīgu un zaļu saimniekošanu turpina pieaugt.”
Pateicoties šim projektam, tuvāko piecu gadu laikā Latvijā audzētu bioloģisko graudu īpatsvars varētu pieaugt no esošajiem 3 % pašreiz līdz 10 % 2026. gadā. “Mūsu jaunizveidotā infrastruktūra veicinās bioloģisko graudu ražošanu un pārstrādi Latvijā, ļaujot lauksaimniekiem diversificēt riskus un nodrošināt stabilu kvalitāti. “Dobeles dzirnavnieka” mērķis ir iezīmēt Latviju pasaules kartē kā vietu, kur tiek ražoti īpaši kvalitatīvi pārtikas produkti ar augstu pievienoto vērtību,” saka K. Amsils
AS “Dobeles dzirnavnieks” ir Latvijas lielākais pārtikas ražotājs un graudu pārstrādes uzņēmums. Tā galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.
Plašāka informācija www.dzirnavnieks.lv.
Foto: publicitātes
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”