ZZ.lv ARHĪVS

Pašgatavots Jāņu siers un rabarberu kūka līgotājiem

zz.lv

2021. gada 22. jūnijs 08:07

143
Pašgatavots Jāņu siers un rabarberu kūka līgotājiem

Jāņu laikā pati daba mūsos atmodina snaudošo senču garu un mudina darīt lietas, kam saņemamies tikai reizi gadā, piemēram, siet sieru! Tieši tāpēc līgošanas gaidās pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā ātri pagatavojama mājas siera recepti un desertam mudina pagatavot rabarberu kūku. 

Ātrais Jāņu siers

(Gatavošanas laiks - 20 min. + laiks lieko sūkalu notecināšanai. Siera pagatavošanai būs nepieciešama vismaz 50x50cm liela marle divās kārtās) 

Sastāvdaļas

2,5 l piena (ar jebkuru tauku saturu)

1,5 l kefīra (ar jebkuru tauku saturu)

1 ēdamkarote ķimeņu

0,5 tējkarote kurkumas (dzeltenās krāsas iegūšanai, var nepievienot)

1-2 tējkarote sāls

 

Pagatavošana

Lielā sietā ieklāj dubulti salocītu marli, ko izmantosi siera nokāšanai.

Katlā uzkarsē pienu. Kad piens sāk celties uz augšu, pielej kefīru un, visu maisot, sildi, līdz sāk atdalīties sūkalas.

Pieber ķimenes, samaisi.

Izkās maisījumu caur sietu ar marli.

Pievieno masai sāli un kurkumu, visu samaisi.

Aizsien marli un atstāj to vēsumā līdz nākamajai dienai. Ja vēlies, lai siers ir stingrāks, nospied to zem sloga.

 

Rabarberu kūka ar olīveļļu

(Gatavošanas laiks - 15 min. + 45 min. cepšanai)

 

Sastāvdaļas

2 rabarberu kāti

3 olas

100 ml olīveļļas

150 g brūnā cukura

100 g augstākā labuma kviešu miltu

100 g pilngraudu kviešu miltu

100 g mandeļu miltu

1,5 tējkarote cepamā pulvera

 

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Ietauko cepamo formu.

Nomazgā, nomizo un sagriez  2-3 cm lielos gabalos rabarberu kātus.

Saputo viendabīgā masā olīveļļu, cukuru un olas.

Samaisi kopā visu veidu miltus un sadali iegūto miltu maisījumu trīs vienādās daļās.

Pievieno pirmo daļu miltu saputotajam maisījumam un kārtīgi samaisi mīklu.  To pašu atkārto arī ar otro un trešo daļu.

Pieber mīklai cepamo pulveri, samaisi un lej masu cepamajā formā.

Mīklas virsū izkārto rabarberus un liec cepties uz 40-45 minūtēm, gatavību pārbaudot ar kociņu. Atdzesē un baudi!

 

 

Foto: Viktorija Kožemjakina