ZZ.lv ARHĪVS

Šodien varēja vērot daļēju saules aptumsumu (FOTO)

LETA

2021. gada 10. jūnijs 14:19

339
Šodien varēja vērot daļēju saules aptumsumu (FOTO)

Šodien dienas vidū Latvijā bija iespējams novērot daļēju Saules aptumsumu, informēja Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

LAB skaidroja, ka šis ir vidēja izmēra aptumsumu, jo maksimālajā brīdī būs aizsegta trešdaļa Saules diametra.

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz sešos gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2018.gada 11.augustā, bet nākamais ir gaidāms jau samērā drīz – 2022.gada 25.oktobrī, kad Mēness aizsegs vairāk nekā pusi Saules diametra.

Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142.gadā.

Interesanti ir arī tā saucamie gredzenveida Saules aptumsumi. Šī gada aptumsums Zemes Ziemeļpola apgabalos būs novērojams kā gredzenveida aptumsums. Latvijā gredzenveida Saules aptumsums būs vērojams 2039.gada 21.jūnijā.

Kā skaidroja LAB, Saules aptumsums notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar robu.



Foto: Ruslans Antropovs