ZZ.lv ARHĪVS

Uzvaras parkā Jelgavā atklās par 594 000 eiro izbūvēto atpūtas un rotaļu pilsētiņu (FOTO)

LETA

2021. gada 1. jūnijs 08:22

6960
Uzvaras parkā Jelgavā atklās par 594 000 eiro izbūvēto atpūtas un rotaļu pilsētiņu (FOTO)

Šodien Uzvaras parkā Jelgavā tiks atklāta atpūtas un rotaļu pilsētiņa, kuras izveidē ieguldīti 594 000 eiro, informēja pilsētas pašvaldībā.

Atpūtas pilsētiņa būs ar septiņiem aktīviem un izzinošiem laukumiem bērniem vecumā no viena līdz 12 gadiem. Atpūtas un rotaļu pilsētiņa Uzvaras parkā tapusi, pašvaldībai sadarbojoties ar AS "Latvijas valsts meži", kas Jelgavai laukuma izveidei dāvināja 500 000 eiro. Savukārt pašvaldības finansējums ir vēl 94 000 eiro.

Uzvaras parkā izvietoti ozolkoka namiņi vairākos stāvos, gaisa takas, sajūtu takas un dārzs, tuneļi un slīdkalniņi, vieta radošām rotaļām ar ūdeni, velotrase, "chill" zona un šķēršļu trase.

"Jebkuram māksliniekam viss sākas ar ideju, un Jelgavas Uzvaras parka bērnu rotaļu pilsētiņa man sākās ar ideju par Latvijas dabas vērtībām - par tās unikalitāti, ko mēs varam mācīt saviem bērniem. Tas, ko mazie jelgavnieki varēs izbaudīt jau jūnijā, ir Latvijā līdz šim nebijis projekts - bērnu rotaļu pilsētiņa, kas būvēta tepat, mūsu valstī, no mūsu pašu cēlkoka - ozola," komentēja projekta autore no SIA "Veido vidi" Kristīne Dreija.

Viņa skaidroja, ka alementi galvenokārt veidoti no dabiskiem materiāliem, tāpēc arī pilsētiņā jelgavnieki neieraudzīs košās krāsas, kas bieži dominē rotaļu laukumos. Projekta īstenotājiem šķita nepiedodami cēlkoku krāsot, apstrādāt ar ķīmiskām vielām.

"Koks ir dabisks materiāls, un ozola īpašības ļauj mums pilnībā izbaudīt šo vērtību, jo tas ar laiku tikai mainīs krāsu no zeltītā uz sudraboto toni, bet nezaudēs funkcionalitātes īpašības," uzsvēra Dreija, īpaši akcentējot, ka, lai taptu rotaļu pilsētiņa, Latvijā speciāli nav nocirsts neviens ozols - galvenokārt materiāls nācis no vietām, kur koku ciršana bijusi nepieciešama.

Būvdarbu veicējas SIA "Alejas projekti" projektu vadītājs Māris Gailis papildina, ka, izbūvējot rotaļu pilsētiņu, arī parkā nav nozāģēts neviens koks, bet gan iestādīti 15 jauni koki.

Parkā aktivitāšu laukumi izbūvēti zonās un atbilstoši trīs dažādām vecuma grupām, dodot katram no tiem kāda Latvijas dzīvnieka vārdu. "Eiropas ūdrs" un "Lielais susuris" paredzēti viena līdz trīs gadus veciem bērniem, "Āpsis" un "Ziemeļu lūsis" - divus līdz sešus gadus veciem bērniem, "Lidvāvere" - sešus līdz 12 gadus veciem bērniem.

Kopumā izveidoti septiņi aktivitāšu laukumi, sadalot tos aktīvajos un izzinošajos. Aktīvajos laukumos ir bērnu vecumam atbilstošas aktivitāšu iekārtas - šķēršļu trases, gaisa takas, tuneļi, šūpoles, batuti, rāpošanās siena un citi. Savukārt izzinošajos laukumos būs iespēja iepazīt daudzveidīgos dabas materiālus, piemēram, sajūtu dārzā un sajūtu takā - čiekurus, koku mizas, zarus un pat kakao pupiņu mizas.

Jelgavas pašvaldības Attīstības un pilsētplānošanas pārvaldes vecākā projektu vadītāja Daina Traidase uzsvēra, ka sajūtu taka ir vienīgā, kuru var baudīt arī basām kājām, visos pārējos aktivitāšu laukumos bērni aicināti darboties apavos.

Savukārt Dreija uzsvēra, ka aktivitāšu laukumi izveidoti katram vecuma posmam, tāpēc vecākiem nevajadzētu mudināt un bērniem palīdzēt iekļūt rotaļu iekārtās, kurām viņi pašu spēkiem nespēj piekļūt. "To, vai konkrētā iekārta ir atbilstoša tieši jūsu bērnam, vislabāk parādīs pats bērns. Tieši tāpēc katrai šķēršu trasei vai gaisa takai un tunelim ir vecumposmam atbilstošs augstums, kas ērti tam ļauj piekļūt noteikta vecuma bērniem," norādīja Dreija.

Bet Gailis uzsvēra, ka papildus visām drošības prasībām katra no pilsētiņas iekārtām ir paredzēta arī tam, lai nepieciešamības gadījumā tajā droši varētu uzkāpt arī pieaugušais.

Rotaļu pilsētiņā padomāts arī par vides pieejamību. Kur vien iespējams, radīta iespēja aktīvi darboties arī bērniem ar kustību traucējumiem un ratiņkrēslā - gan īpašās šūpolēs, gan sajūtu dārzā, gan uz batuta un cepot smilšu kūkas uz galda.

Darbus objektā konkursa kārtībā veica uzņēmums "Alejas projekti", projekta autors ir "Veido vidi", bet koka rotaļu konstrukcijas izgatavoja uzņēmums "Labie koki konstruē", būvuzraudzību nodrošināja "Būves birojs".

Foto: Jelgavas pašvaldība un Ruslans Antropovs