Koka trauki ir vērtība
“Mītavas bebri” lepojas ar Jelgavā
radītiem koka traukiem, dēlīšiem un piederumiem. Īpaša uzmanība tiek pievērsta
funkcionālam dizainam, taču jelgavniece Kristīne Ovsjanko uzsver, ka tikpat
svarīgs ir arī ekoloģiskais princips.
– Cik sen jau Jelgavā uzdarbojas “Mītavas
bebri”?
Mans tētis Aigars ar koka piederumu izgatavošanu
nodarbojas četrus gadus, tajā viņu ievirzīja Jelgavas amatnieki. Sākumā es
vienkārši braukāju tētim līdzi uz tirdziņiem, pamazām viņš mani iesaistīja
vairāk, un nu jau gadu aktīvi darbojamies kopā. Es vairāk atbildu par
tirdzniecību, izveidoju “Facebook” lapu, un ar tās starpniecību kļuvām
atpazīstamāki, nu mūs zina diezgan daudzi. Izgatavojam koka traukus, dēlīšus,
karotes, lāpstiņas. Viss ir ekoloģiski tīrs, izmantojam tikai Latvijas
kokmateriālu. Uzņēmuma nosaukumu veido vārds “Mītava”, kas ir Jelgavas vecais
nosaukums, un “bebri”, kas grauž kokus, ko savā ziņā darām arī mēs.
– No kāda koka top skaistie “bebru” trauki?
Pārsvarā visi trauki un dēlīši ir no ozolkoka, to
esam ļoti iemīļojoši. No ābelītes, ķirša ir vairāk sīkumiņi – karotītes un
lāpstiņas. Kad pa retam gadās kāds lielāks ķirsis, no tā sanāk ļoti skaisti
dēlīši. Braukājam pa visu Latviju un meklējam materiālu, gadās, ka kāds pienāk
klāt tirdziņā un prasa, vai ko nevajag. Izmantojam gan veselus kokus, gan
dēļus, jo katram produktam sava specifika. Ideju mums ir ļoti daudz, roku gan
tik, cik ir. Lai realizētu visas idejas, vajadzētu, lai mums vēl kāds
pievienojas. Pagaidām esam divatā un darām, cik spējam. Kad ir tirdziņu laiks,
iesaistu arī meitas, viņas jau ir iemācījušās, no kura koka kas tapis.
– Kāpēc gatavojat tieši koka traukus un
galda piederumus?
Koks mājās ienes mājīgumu, tas ir papildu dekors,
bet arī ļoti praktisks. Agrākajos laikos daudz lietoja koka traukus, tad bija
periods, kad tas pieklusa, un tagad atkal atgriežas. Cilvēkiem koka trauki
patīk, pēdējā laikā ir liels pieprasījums no jauniešiem, kas ļoti priecē. Arī
es pati jau tā esmu pieradusi, ka bez sava brokastu dēlīša nevaru. Koks ir
dabai draudzīgs materiāls, un mēs ļoti strādājam pie kvalitātes. Viss, ko
izgatavojam, ir ekoloģiski tīrs, nelietojam nekādu ķīmiju. Traukus apstrādājam
ar bišu vasku un olīveļļu, kurai smarža ir neitrālāka nekā lineļļai, un tā kopā
ar vasku veido ļoti patīkamu aromātu.
Visu interviju lasiet 29.aprīļa “Zemgales Ziņās”
Foto: no personīgā arhīva
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”