ZZ.lv ARHĪVS

Košas olas dabīgās krāsvielās un Lieldienu ēdiens vegāniem

zz.lv

2021. gada 2. aprīlis 14:20

219
Košas olas dabīgās krāsvielās un Lieldienu ēdiens vegāniem

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā lieliskas idejas Lieldienu galdam. Tradīciju cienītājiem noderēs padomi, kā nokrāsot spilgtas un netipiski košas olas dabas krāsvielās. Savukārt pavasarīgās ligzdiņas būs īstā izvēle vegānu Lieldienu galdam.

Pavasara "ligzdiņas" vegānu Lieldienu galdam 

Sastāvdaļas

100 g ātri vārāmo auzu pārslu

30 g kokosriekstu skaidiņu

3 tējkarote ar kaudzi kakao pulvera 

1/4 tējkarote sāls

1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura

140 g zemesriekstu sviesta bez piedevām

80 g cukurniedru vai agaves sīrupa

55 g  kokosriekstu sviesta

50-80 g melnās šokolādes

krāsainas šokolādes vai cukura olas dekoram 

Pagatavošana

Izkausē katliņā kokosriekstu sviestu, sīrupu, un zemesriekstu sviestu.

Pievieno auzu pārslas, kokosriekstu skaidiņas, kakao, vaniļas ekstraktu, sāli. Visu samaisi un maisot karsē uz vidēji lielas uguns 1 minūti.

Ar saldējuma karoti vai ēdamkaroti sadali visu masu 8-12 daļās. No katras daļas izveido ligzdiņu ar iedobi. Liec ligzdiņas ledusskapī un turi tur vismaz stundu.

Kad ligzdiņas atdzisušas, ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi.

Katrā ligzdiņas iedobē ielej pa 1-2 tējkarotes kausētas šokolādes.

Rotā ligzdiņas ar mazām šokolādes vai cukura oliņām.


Spilgtas, dabiskās krāsvielās krāsotas olas

Kurš teicis, ka, izmantojot dabiskas krāsvielas, olas var nokrāsot tikai brūnganos un pelēcīgos toņos? Novāri desmit olas ar baltu čaumalu, atdzesē tās un vismaz uz divām stundām iemērc iepriekš pagatavotos, atdzesētos dabisku krāsu šķīdumos (katras krāsas šķīduma pietiks 2 olu nokrāsošanai). 

 Dzeltenas olas

Ieber glāzē 2 tējkarotes kurkumas vai karija pulvera, pārlej to ar verdošu ūdeni un samaisi. 

Rozā olas

Uz smalkas rīves sarīvē vārītu bieti (vidēja lieluma). Pārlej to ar 100 ml karsta ūdens un pievieno 1 tējkaroti etiķa. Nokās šķidrumu caur sietu, izspiežot biešu sulu. 

Zaļas olas

Uzvāri 150 ml ūdens, ieber tajā 100 g spinātu un 30 g pētersīļu. Vāri piecas minūtes 

Pelēkas olas

3 tējkarotes hibiska tējas savāri ar 150 ml ūdens. 

Bēšas vai tumši brūnas olas

Divas ēdamkarotes šķīstošās kafijas aplej ar 150 ml verdoša ūdens, atdzesē. Ja šajā šķīdumā krāsosi baltas olas, tās kļūs bēšīgas, savukārt, ja maisījumā liksi brūnās olas - tās nokrāsosies tumši brūnas. 

Zilas olas

Rupji sagriez ceturtdaļu no neliela sarkanā kāposta, aplej to ar 250 ml verdoša ūdens, pievieno 1 tējkaroti etiķa un savāri 15 min. Nokās, atdzesē un liec krāsoties olas – jo ilgāk olas turēsi šajā maisījumā, jo košāka būs čaumalas zilā krāsa. 

*Ja olas pirms likšanas krāsās dažviet pārklāsi ar plānu sviesta vai kokosriekstu sviesta kārtiņu, nokrāsosies tikai nepārklāta daļā – tā var iegūt olas ar skaistiem plankumiņiem. 

Foto: Viktorija Kožemjakina