Biedrība: Pērn katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji apēdis 21,5 kilogramus siera un biezpiena
Pērn pēc provizoriskiem datiem katrs Latvijas iedzīvotājs ir apēdis vidēji 21,5 kilogramus siera un biezpiena, kas ir par 2% vairāk nekā 2019.gadā, informēja biedrībā "Siera klubs".
Biedrībā pauda, ka pērn par 7% pieaudzis saražotā siera un biezpiena daudzums - līdz 54 000 tonnām, salīdzinot ar 2019.gadu, kad Latvijā tika saražotas 50 500 tonnas.
"Ir sasniegts jauns rekords," uzsvēra biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Viņa skaidroja, ka no saražotā produkcijas apjoma 41 100 tonnas siera un biezpiena realizētas Latvijas tirgū. "Tā kā par 3% ir samazinājies importēto produktu daudzums, secinām, ka uzturā esam vairāk lietojuši savu uzņēmumu sieru un biezpienu, un tas ir apsveicams fakts," norādīja Davidanova.
Līdztekus 2019.gadā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi eksportēja 29 300 tonnu siera un biezpiena, bet 2020.gadā - 29 200 tonnu, kas ir par 0,5% mazāk. Biedrībā skaidroja, ka visvairāk eksportēts čedaras siers, kas sastāda 47% no kopējā eksporta daudzuma, bet salīdzinājumā ar 2019.gadu tā eksports sarucis par 5%. Savukārt biezpiena eksports pērn pieauga par 12% pret attiecīgo laika periodu gadu iepriekš.
"Samazinājies eksportētās "Mozzarellas" daudzums, kas droši vien izskaidrojams ar faktu, ka Eiropas valstīs, tāpat kā pie mums, nestrādā sabiedriskās ēdināšanas iestādes," piebilda biedrības valdes priekšsēdētāja.
Visvairāk produkcijas pērn Latvijas ražotāji eksportēja uz Vāciju, kur nogādātas 13 000 tonnas siera, savukārt Nīderlandei piegādātas 4500 tonnas. Līdztekus 2020.gadā Latvijas ražotāji produkciju eksportējuši uz Igauniju, Lietuvu un citām valstīm, tostarp, pieaudzis siera eksports uz Poliju, Dāniju, Ukrainu un Saūda Arābiju.
"Jāuzteic AS "Jaunpils pienotava", kas 2020.gadā strauji paplašināja eksporta tirgu, kur pērn salīdzinājumā ar 2019.gadu eksporta pieaugums bija vairāk nekā 20% jeb naudas izteiksmē - pieci miljoni eiro," norādīja Davidanova. Viņa pauda, ka papildus uzņēmums ražošanas apjomus palielinājis par 20% un piena pārstrādi par 12%.
Tāpat Davidanova izcēla AS "Smiltenes piens" un AS "Talsu piensaimnieks" pērnā gada sasniegumus, kur "Smiltenes piens" saražotā siera apjoms palielinājies par 12,8% attiecībā pret gadu iepriekš, kā arī paplašināts patērētājiem pieejamais siera sortiments. Savukārt "Talsu piensaimnieks" 2020.gadā iepircis un pārstrādājis par 10% vairāk piena nekā 2019.gadā un ekspluatācijā nodevis jaunu piena fasēšanas līniju "Tetrapak".
Biedrība "Siera klubs" dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.
Foto: no arhīva
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”