ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā barikāžu dalībnieki atbalstu nesaņem

Jelgavā barikāžu dalībnieki atbalstu nesaņem

Lai gan vairākas Latvijas pašvaldības jau sniedz atbalstu 1991.gada barikāžu dalībniekiem, Jelgavā tas nenotiek. Šogad, kad aprit 30 gadi kopš trauksmainajiem barikāžu notikumiem, Jelgavas pilsētas domes deputāts Aigars Rublis («Vienotība») iesniedza priekšlikumu - iekļaut 2021.gada pašvaldības budžetā pabalstu Jelgavā deklarētajiem barikāžu dalībniekiem, taču viņa ierosinājumu deputātu vairākums noraidīja, lai gan budžetam tas izmaksātu tikai 7500 eiro.

“Pērnā gada nogalē kā biedrības vadītājs vērsos Jelgavas pilsētas pašvaldībā, aicinot apaļajā 1991.gada notikumu gadadienā pateikt paldies tiem Jelgavā deklarētajiem iedzīvotājiem, kuri pirms 30 gadiem nosargāja atjaunotās valsts neatkarību, vienojoties nevardarbīgā pretošanās pasākumā. Sekojot citu pašvaldību paraugam, rosināju piešķirt vienreizēju pabalstu 50 eiro apmērā, un domāju, ka tik cēlam mērķim līdzekļus pašvaldība varētu atrast,” situāciju skaidro Zemgales 1991.gada barikāžu biedrības valdes priekšsēdētājs Ervīns Ābele.

Biedrības aicinājumam atsaucās Jelgavas pilsētas domes deputāts Aigars Rublis, un viņš noskaidroja – Jelgavā deklarēti 150 barikāžu dalībnieki, kuri saņēmuši statusa apliecību, kas ļauj pretendēt uz pašvaldības atbalstu. “Tātad – lai šajā apaļajā gadadienā godinātu barikāžu dalībniekus, budžetā bija nepieciešams paredzēt 7500 eiro, kas uz 101 miljona budžeta fona ir niecīga summa. Taču mans ierosinājums ar vieglu roku tika noraidīts,” tā A.Rublis. Pamatojums šādai rīcībai domes sēdē tā arī neizskanēja.

Par priekšlikumu nobalsoja trīs deputāti – Aigars Rublis (“Vienotība”), Gunārs Kurlovičs (Latvijas Reģionu apvienība) un Lauris Zīverts (neatkarīgais deputāts) - no 15, bet pārējie, kuri pārstāv Zaļo un zemnieku savienību, Nacionālo apvienību un “Saskaņa” balsoja “pret” vai atturējās.

Atgādināsim, ka likuma “Par 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu” 4.pants nosaka: “Pašvaldība likumos noteiktās kompetences un sava budžeta ietvaros ir tiesīga saistošajos noteikumos paredzēt 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu ieguvušajām personām sociālās garantijas, piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, kā arī atvieglojumus pašvaldības nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā.” 

To izdarījušas vairākas pašvaldības, piemēram, Mārupes novadā paredzēta nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 90 procentu apmērā, Inčukalna novadā barikāžu dalībnieki saņem vienreizēju gada pabalstu 60 eiro apmērā, bet Rēzeknē visiem Latvijas iedzīvotājiem, uzrādot barikāžu dalībnieka apliecību, sabiedriskais transports ir bez maksas.

Foto: no arhīva