ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā pulcē Piena, maizes un medus svētki (FOTO)

zz.lv

2020. gada 29. augusts 21:31

7444
Jelgavā pulcē Piena, maizes un medus svētki (FOTO)

Jau divdesmito reizi Jelgavā godā tika celti latviskākie produkti – piens, maize un medus. 29. augustā pilsētā notika 20. Vispārējie piena, maizes un medus svētki, kuros savu produkciju piedāvāja vairāk nekā 200 biškopji, maizes cepēji, piena produktu ražotāji un arī amatnieki. Lai priecētu ne tikai vēderus, bet arī prātus, svētku apmeklētāji varēja baudīt arī plašu kultūras programmu un piedalīties dažādos konkursos, informē Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldē. 

Šoreiz vēl svētkiem piepulcējās 18. Latvijas novadu sieru diena, kas Jelgavā un arī Zemgalē notika pirmoreiz, aicinot iepazīt vairāk nekā 70 dažādu sieru šķirnes. Gardēžu svētkus Jelgavā apmeklēja arī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, uzsverot, ka ar šo svētku produktiem Latvija patiesi var lepoties, un mums ir daudz ražotāju, kas ļauj baudīt Latvijas bagātību visdažādākajās garšas niansēs. 

Tam pierādījums ir arī svētku tirgus Hercoga Jēkaba laukumā un skvērā aiz Jelgavas kultūras nama, kas šogad pulcēja vairāk nekā 200 tirgotāju no visiem Latvijas novadiem – Latgales, Zemgales, Vidzemes un Kurzemes, ļaujot apmeklētājiem izbaudīt visdažādākās Latvijas garšas. 

Lai gan Piena, maizes un medus svētki Jelgavā notika jau divdesmito reizi, pirmoreiz to vēsturē lija lietus, taču tas neliedza baudīt svētkus. "Laikam jau dzīvē tā iekārtots, ka ir jāpiedzīvo viss. Ir liels prieks, ka mēs šo veselīgo trijotni – pienu, maizi un medu – joprojām turam lielā godā. Tas ir mūsu lepnums, turklāt augstas kvalitātes," svētku atklāšanā uzsvēra Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. 

Lai arī šajos svētkos izpalika degustācijas un jau ierastie konkursi, nosakot Zemgales atzītākos produktus, atzīmējot svētku 20. gadadienu tika godināti ilggadējie svētku dalībnieki un veiksmīgākie tirgotāji.  

Neiztrūkstoši svētku apmeklētājus ar gardumiem cienāja Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi, kas svētku jubilejas gadā bija sarūpējuši 12 kilogramus smagu kliņģeri ar žāvētām aprikozēm, dzērvenēm un mandelēm. Amatu vidusskolas pasniedzēja Gunta Briede norāda, ka svētkiem gatavojušies veselu nedēļu un darbā palīdzēja topošie maizes un miltu konditorejas specialitātes 4. kursa studenti. Bet Latvijas sieru dienā apmeklētājiem bija iespēja nobaudīt sešas dažādas siera zupas, kā arī šeit varēja gūt iedvesmu savam svētku galdam, apskatot siera plašu "skaistumkonkursa" darbus. 

Darboties gribošākie piedalījās Latvijas Biškopības biedrības rīkotajā orientēšanās spēlē pa svētku teritoriju, meklējot atbildes uz dažādiem jautājumiem biškopju stendos. Drosmīgākie izmēģināja savus spēkus sacensībās "Jelgavas stiprinieks" un "Jelgavas stipriniece". Dāmām bija jāceļ 17 kilogramus smags, bet kungiem 22 kilogramus smags "Limbažu siera" ritulis.   

Mazākos apmeklētājus pie Jelgavas kultūras nama priecēja Jelgavas Ādolfa Alunāna teātra aktieri, kā arī svētku apmeklētāji visas dienas garumā baudīja kultūras programmu ar māsu Legzdiņu, grupu "Kolibri" un "Ziņģes brāļi" piedalīšanos. 

Foto: Ruslans Antropovs