Trīs aukstās zupas – klasiski, viegli, garšīgi
Silta vasara nemaz nav iedomājama bez aukstās
zupas baudīšanas. Kāpēc gan to nepaņemt uz pikniku vai
izbraucienu draugu lokā. Sapildīta burkās vai katliņos un
ievietota aukstumsomā, tā noteikti ir paņemama līdzi. Ja nav
aukstumsomas, var izlīdzēties ar ledus gabaliņiem, kas ievietoti
maisiņā un ielikti blakus zupas burkām. Mūsu gatavotā zupa bija
vēsa, pat visu dienu nostāvējusi laukā siltā vasaras dienā.
Dažādībai var pagatavot trīs klasiskas aukstās zupas.
Baltā
4–5 īsie gurķi
litrs kefīra
tējkarote mārrutku
pamatīgs saišķis ar zaļumiem (pēc izvēles – dilles, lociņi, var arī pievienot pētersīļus un citus garšaugus)
sāls
pipari
1–2 ķiploka daiviņas
pēc vēlēšanās
sauja lobītu, apceptu garneļu
Gurķus sagriež smalkos kubiņos, sakapā
zaļumus, spiedē izspiež ķiploku. Visas sastāvdaļas liek bļodā
un samaisa. Ja zupa šķiet par biezu, var pievienot nedaudz vārīta,
atdzesēta ūdens, ja par šķidru – pāris ēdamkarotes krējuma.
Liek ledusskapī ievilkties. Ja garšo garneles, zupai īpašu
“odziņu” piedos, ja pirms pasniegšanas bļodiņā nedaudz
pieliks šīs jūras veltes.
Biešu
4 īsie gurķi
burciņa marinētu biešu
litrs kefīra
tējkarote mārrutku
tējkarote sinepju
saišķis zaļumu
sāls
pipari
pāris vārītas olas dekorēšanai
Sagriež gurķus, sakapā zaļumus, liek visas
sastāvdaļas bļodā. Pagaršo, vai nevajag pievienot vēl
garšvielas. Ievieto ledusskapī ievilkties.
Gaspačo
3 īsie gurķi
sīpols
2 paprikas
2–3 daiviņas ķiploka
8 vidēji tomāti
2 šķēles baltmaizes
aptuveni litrs ūdens
dažas ēdamkarotes balzamiko etiķa
dažas ēdamkarotes olīveļļas
sāls
pipari
Tomātiem krusteniski iegriež mizu un noblanšē.
Nomizo un sagriež gabaliņos. Sagriež gurķus, sīpolu, ķiplokus,
papriku, saplucina gabaliņos baltmaizi. Visus dārzeņus un maizi
sablendē. Pievieno olīveļļu, sāli, piparus un balzamiko etiķi.
Pamazām pielej ūdeni, veidojot zupu sev tīkamajā biezumā. Ja
nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Liek ledusskapī
ievilkties. Pasniedz, dekorējot ar kubiņos sagrieztiem dārzeņiem
un/vai plānās strēmelēs saplucinātu vītinātu gaļu.
Foto: no arhīva
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”