Kā ātri pagatavot BBQ vakariņas?
Ikdienas maltītē var iekļaut arī dažādus bārbekjū (BBQ) jeb grilētus ēdienus, turklāt tos var ātri pagatavot ne tikai uz atklātas uguns laukā, bet arī virtuvē.
Ir vērts pamēģināt ne tikai jaunas receptes, bet arī neikdienišķus ēdiena gatavošanas veidus, lai mājas maltīte kļūtu interesantāka! Nedaudz variējot ēdiena gatavošanas procesā, piemēram, gatavojot bārbekjū ēdienus, mēs arī ar ikdienišķu ēdienu garšas kārpiņām sniedzam jaunas izjūtas un radām sev mazus svētkus.
Marinē, ierīvē vai pārlej gatavam
Grilēšana sākas ar garšas piešķiršanu produktiem, un šeit var izmantot gan, piemēram, gaļā ierīvējamās garšvielas, gan dažāda veida BBQ mērces un gatavās marinādes. Zivs, gaļas vai putnu gaļas gabalus ielieciet plastikāta maisiņā, pārlejiet ar marinādi vai BBQ mērci un novietojiet ledusskapī! Pirms gaļas cepšanas vai grilēšanas to marinējiet vismaz stundu!
Piemēram, RUB ir ierīvējamā sausā marināde, kas gatavota no garšaugiem. Lai piešķirtu gaļai, zivīm, dārzeņiem īpašu garšu, šos produktus ierīvē tieši pirms gatavošanas. Mērces var izmantot arī gatavā ēdiena pārliešanai. Tādējādi ēdienam pēc izvēles var piešķirt ķiploku, ingvera, citrona, sojas, koriandra, čili, čipotles piparu vai citu garšu, kā arī ar BBQ mērcēm ēdienam var radīt pat dūmu aromātu!
BBQ gan laukā, gan virtuvē
BBQ saistās ar Teksasu, un šīs tradīcijas atceļojušas un pielāgojušās Latvijas mūsdienu virtuvei. Īpašās mērces labi papildina burgerus, ribiņas, desiņas, cūkgaļu, vistas gaļu, sautējumus, dārzeņus, sviestmaizes u.c. iecienītus ēdienus. Pie mums iecienīti bārbekjū ēdieni ir grilēta gaļa, turklāt tos var pagatavot arī cepeškrāsnī. Interesanta recepte ir cāļa pagatavošana cepeškrāsnī uz skārda bundžas. Ja laikapstākļi labi, tad var izmantot iespēju arī ikdienā gatavot laukā uz uguns vai izmantot šobrīd tik modernos elektrisko grilus. Kā bārbekjū ēdienus var gatavot grilētas ribas, steiku, var grilēt arī rupji sagrieztus zaļumus, dārzeņus, kukurūzas vālītes u.c.
Sulīgam hamburgeram pietiek ar sāli un pipariem
Ne tikai bērni, bet arī pieaugušie ir iecienījuši hamburgerus, kādēļ gan sulīgus un gardus hamburgerus nepagatavot pašiem? Hamburgeru gatavošanā svarīgi ievērot trīs nosacījumus. Pirmais – pievienojiet sāli un piparus, kad gaļa ir jau uz grila vai pannā. Citas garšvielas nav nepieciešamas! Otrais – rūpīgi sagatavojiet malto gaļu! No maltās gaļas veidojiet apaļus hamburgerus, no tiem neizspiežot gaisu. Tā iegūsiet patiešām sulīgu un gardu gaļu. Trešais –hamburgeram īpašo garšu rada dažādas piedevas, kā arī var variēt ar BBQ mērcēm.
Marinētas BBQ ribiņas
Sulīgas cūkgaļas ribiņas, iemarinētas “Santa Maria” BBQ mērcē ar burbonu, būs šīs grilēšanas sezonas hīts. Ātri un vienkārši!
Porciju skaits - 4
Sastāvdaļas
1 kg cūkas ribiņas
“Santa Maria” BBQ mērce ar burbonu
“Santa Maria” akmens sāls
bagete
Pagatavošana
1. Cūkgaļas ribiņas apber ar sāli un dāsni apsmērē ar BBQ mērci ar burbonu un atstāj iemarinēties uz 20 minūtēm.
2. Pēc tam ribiņas cep cepeškrāsnī 180 grādos apklātas ar foliju 40 minūtes, tad foliju noņem un cep vēl 15-20 min 200 grādos, līdz ribiņas gatavas un brūnas.
3. Pirms pasniegšanas ribiņas vēlreiz apsmērē ar BBQ mērci ar burbonu un pasniedz ar ķiploku bageti.
Video recepte:
https://www.youtube.com/watch?v=Nt4wIxQ2z5c&list=PLnKUVu4hkomGep9VCCPnv_EQuy-7WMZ2r&index=15
Grilētas vistas filejas tako
Sastāvdaļas
Labs veids, kā ierasto tako garšu atsvaidzināt, ir tako laiviņas pildīt ar grilētu vistas fileju, kas iepriekš apsmērēta ar “Santa Maria” oriģinālo BBQ mērci. Garšu ansamblis nodrošinās labu maltītes pēcgaršu.
Sastāvdaļas
2 gab. vistas filejas
“Santa Maria” BBQ mērce oriģinālā
“Santa Maria” akmens sāls
čili pārslas
1 iepakojums kviešu tortiļas, mazās
1 gab. burkāns
0.5 gab. sarkanais kāposts
1 gab. avokado
0.5 gab. laima sula
“Santa Maria” BBQ mērce oriģinālā
0.5 gab. sīpolloku buntīte
Pagatavošana:
1. Vistas filejas apber ar sāli un čili pārslām. Filejas no visām pusēm apsmērē ar oriģinālo BBQ mērci. Vistas filejas grilē no abām pusēm uz grila pannas, tad 15 minūtes vēl cep 180 grādos cepeškrāsnī. Tādējādi vistas fileja būs sulīgāka.
2. Kamēr cepas vistas filejas, sagatavo pārējās tako sastāvdaļas.
3. Avokado saspaida ar dakšiņu un pievieno laima sulu un sāli. Burkānu un kāpostu sagriež.
4. Kad vistas filejas gatavas, tās sagriež šķēlēs.
5. Pagatavo tako - sākumā tako laiviņās iesmērē avokado, pa virsu kārto kāpostus un burkānus, tad vistu un visam pa virsu lej oriģinālo BBQ mērci. Pārber ar sagrieztiem lociņiem.
Video recepte:
https://www.youtube.com/watch?v=z9cF_2qKtvM&list=PLnKUVu4hkomGep9VCCPnv_EQuy-7WMZ2r&index=18
Lai katra maltīte ir īpaša!
Foto: publicitātes
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”