Gardi un veselīgi burgeri pašu spēkiem - idejas gan gaļēdājiem, gan vegāniem
Garšo burgeri un citas ātras uzkodas, tomēr apzinies, ka varētu dzīvot veselīgāk? Tas ir savienojams – gardus un veselīgus burgerus var pagatavot pats! Protams, tas prasīs mazliet vairāk pūļu, nekā ieiet tuvējā ātrās ēdināšanas restorānā un laiski pagaidīt, kamēr tavu ēdienu uztaisa kāds cits, tomēr mājās gatavots burgers noteikti ir šo pūļu vērts. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā receptes vegāniskam turku zirņu burgeram un tītara burgeram ar pētersīļu pesto. Atrodi savu ideālo burgeru!
Tītara burgers ar pētersīļu pesto
Gatavošanas laiks: 45-60 minūtes
Sastāvdaļas(~4 personām)
Kotletei
450 g tītara maltās gaļas
1 neliels, smalki sagriezts sarkanais sīpols
1 ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
2 saujas rīvēta parmezāna tipa siera
1/2 tējk. kumīna sēklu
1 tējk. saldās paprikas pulvera (lieliskas garšas nianses dos kūpinātas saldās paprikas pulveris, taču der jebkurš)
1 sauja smalki sakapātu pētersīļu
sāls
Pesto mērcei
1 saišķis pētersīļu
1 sauja mandeļu
1 sauja rīvēta parmezāna tipa siera*
sula no 1/2 citrona
2 ķiploka daiviņas
60-100g pirmā spieduma olīveļļas
sāls
* Vegāniskai mērcei nepievieno vai aizstāj ar 1/2 tējk. sausā rauga.
Cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem
500 g jauno kartupeļu
3 ēdamk. rapšu eļļas vai olīveļļas
4 ķiploku spiedē izspiestas ķiploku daiviņas
1 tējk. kaltēta oregano
1 tējk. kaltēta bazilika
sāls, melnie pipari
Jogurta mērcei
300 g turku jogurta
1 tējk. sinepju ar graudiņiem
2 ēdamk. Vusteras mērces
1 neliels, sarīvēts gurķis
2 tējk. smalki sakapātu diļļu un piparmētru lapu
sāls
Burgera veidošanai
4 burgeru maizītes (vislabāk izmantot pilngraudu maizītes vai Ciabatta maizi)
1 avokado
1 tomāts
1 sarkanais sīpols
Spinātu lapas, rukola vai salātlapas
Pagatavošana
Gatavo jogurta mērci - no sarīvētā gurķa izspied lieko ūdeni un pievieno jogurtu kopā ar visām pārējām sastāvdaļām. Kārtīgi samaisi līdz viendabīgai konsistencei un liec ledusskapī ievilkties.
Gatavo kartupeļus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, nomazgā un nosusini jaunos kartupeļus (nemizo). Lielā bļodā samaisi eļļu, ķiplokus un visas garšvielas. Kartupeļus sagriez daiviņās un liec bļodā, kurā sagatavots garšvielu maisījums ar eļļu. Apmaisi, lai kartupeļi ir pārklāti ar eļļas maisījumu no visām pusēm, un liec cepties cepeškrāsnī uz ~30 minūtēm.
Gatavo kotleti. Lielā bļodā kārtīgi samaisi visas sastāvdaļas, no iegūtās masas veido 4 kotletes, ~1,5 cm biezumā. Kotletei diametrā jābūt mazliet lielākai nekā burgeru maizītei. Cep cepeškrāsnī ~20 minūtes.
Kamēr cepas kotlete un kartupeļi, gatavo pesto. Virtuves kombainā vai blenderī līdz viendabīgai masai sasmalcini visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Kad tas izdarīts, virtuves kombainam darbojoties, masai lēnām pielej eļļu (tik daudz, lai mērce iegūst bieza krējuma konsistenci). Vegāniskam mērces variantam parmezāna siera vietā liec 1/2 tējk. sausā rauga vai sieru vienkārši nepievieno.
Sagriez avokado, sīpolu un tomātu plānās šķēlēs. Veido burgeru - pārgriez maizītes gareniski uz pusēm. Uz sausas pannas uzsildi katru maizītes pusi ~1 min, liekot to uz pannas ar griezuma vietu. Uzsmērē katrai maizes pusei 1 tējk. pesto mērces. Uz apakšējās puses liec tītara kotleti, tai virsū vēl nedaudz pesto mērces. Papildini burgeru ar tomātu šķēlēm, sīpolu, avokado un salātlapām. Virsū liec otru maizes pusi un piespied, caurdurot burgeram koka iesmiņu vai nazi, lai visas sastāvdaļas turētos kopā.
Pasniedz burgeru ar kartupeļiem un jogurta mērci.
Vegāniskais turku zirņu burgers ar pesto mērci
Gatavošanas laiks: 45 -60 minūtes
Sastāvdaļas
Turku zirņu kotletei
600 g konservētu, nosusinātu turku zirņu,
1 neliels, smalki sakapāts sarkanais sīpols
1 ķiploka daiviņa
2 ēdamk. sakapātu, saulē kaltētu tomātu
1 ēdamk. sakapātu pētersīļu
2 ēdamk. olīveļļas
60 g mandeļu
sāls, pipari
Baltajai mērcei
100 g Indijas riekstu
100 g karsta ūdens
1 ēdamk. citrona sulas
1 ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
2 ēdamk. sausā rauga
Sāls, pipari pēc garšas
Kotletes un baltās mērces pagatavošana
Kotletei visas sastāvdaļas, izņemot mandeles un olīveļļu, sasmalcini virtuves kombainā. Beigās pievieno mandeles un darbini kombainu, līdz masai ir viendabīga konsistence. Pārliec masu traukā un ievieto ledusskapī uz ~20 min - tā kotletes būs vieglāk izveidot. Sagatavo 4 kotletes, liec tās pannā uz cepampapīra, apslaki ar olīveļļu un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī ~20 min.
Baltās mērces pagatavošanai visas sastāvdaļas blendē ~3-5 min līdz viendabīgai konsistencei.
Visas pārējās burgera sastāvdaļas, kartupeļu, pesto gatavošanas un burgera veidošanas gaita ir tāda pati, kā tītara burgeram.
Foto: publicitātes
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”