ZZ.lv ARHĪVS

Ar degsmi un mīlestību par bezatkritumu dzīvesveidu (FOTO)

Andra Ozola

2019. gada 20. novembris 08:25

12926
Ar degsmi un mīlestību par bezatkritumu dzīvesveidu (FOTO)

Drīz jau būs apritējis gads, kopš Jelgavā strādā beziepakojuma veikals “Ber un sver”, kura īpašniece jelgavniece Līga Rulle ir aktīva “zero waste” jeb bezatkritumu dzīvesveida popularizētāja. Viņas pamatdarbs atrodas Rīgā, kur Līga strādā par grāmatvedi starptautiskā uzņēmumā, veikalā viņa ir vakaros, kad atved produktus un sestdienās, kad pati stāv aiz letes. Viņai palīdz trīs kolēģes – pārdevējas, kuras mainās savā starpā. Darbinieces atrastas ar sludinājumu palīdzību, un viņām nākas daudz nodarboties ar stāstāmo darbu.

Bizness lietotas automašīnas vērtībā

“”Rimi” un “Top” veikalu tīkli varbūt smejas par mūsu pārdošanas apjomiem. Bet, kad kopā ar biznesa partneri Ievu Zavinsku nolēmām atvērt veikalu, nezinājām cik cilvēku varētu pie mums varētu nākt iepirkties un cik katrs no viņiem iztērētu. Nevienai no mums nebija pieredzes tirdzniecībā,” atklāj Līga. Tagad viņa ir palikusi vienīgā īpašniece, jo Ieva šovasar izvēlējusies iet citu ceļu – veikals aizņēmis pārāk daudz laika. Turklāt abām sievietēm ir ģimenes un katrai pa trim bērniem.

Veikalu Līga un Ieva atvērušas idejas vadītas, tāpēc, ka ir “zero waste” dzīvesveida piekritējas un vēlējušās savu aizrautību tālāk nodot citiem,  izglītot cilvēkus par videi draudzīgu dzīvesveidu. Līga uzsver, ka viņai galvenais ir spēt samaksāt telpu īri, darbiniekiem algas un nodokļus, nopelnīt ar veikalu nevar, bet jau sākotnēji tas nebija domāts kā biznesa projekts personīgās materiālās labklājības celšanai.

Kad Rīgā viens pēc otra vērušies vaļā beziepakojuma veikali, abas draudzenes jelgavnieces domājušas, nu, kāpēc atkal Rīgā...Vērojušas, ka galvaspilsētā atvērto beramo produktu veikalu īpašnieki nebija no biznesa aprindām un turīgi cilvēki. Ja viņi var, kāpēc lai mēs nevarētu?

Tad abas sievietes aizrakstījušas mazajām zemnieku saimniecībām, mazajiem ražotājiem, un tie savukārt atsūtījuši savu cenu piedāvājumu. Staigājušas un pētījušas cik, piemēram, milti, auzu pārslas maksā “Rimi” vai “Elvi”. Nospriedušas, ka iznāk arī uzcenojums, vienojušās par sortimentu un sākušas domāt konkrētāk, ko darīt. Nospriests, ka jāmeklē telpas veikalam.

Visu rakstu varat izlasīt 14.novembra “Zemgales Ziņās”

Foto: Eva Pričiņa