ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā pirmizrādi piedzīvos Zālītes un Lūsēna muzikālā poēma "Kā ābeļdārzs ir brīvība"

LETA

2019. gada 19. oktobris 13:02

223
Jelgavā pirmizrādi piedzīvos Zālītes un Lūsēna muzikālā poēma "Kā ābeļdārzs ir brīvība"

23.novembrī Jelgavā, kur pirms simts gadiem tika uzveikts Bermonta karaspēks, pasaules pirmizrādi piedzīvos Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna muzikālā poēma "Kā ābeļdārzs ir brīvība", aģentūru LETA informēja Jelgavas pašvaldības iestādes "Kultūra" sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Gaile.

Darbs tapis, aicinot ielūkoties vēstures lapās un vēlreiz izdzīvot tautas kopīgo ticību brīvai Latvijai.

"Tās dvēseles stīgas, kas vibrē Māras dzejā un pasaules notikumu redzējumā, iekustina arī manu radošo garu, katrreiz iedzīvinot arvien jaunas skaņas, motīvus un krāsas. Īpaši tuva, šķiet, mums abiem ir latviskā piederības sajūta. Gan vēsturi vētījot, gan sapņus par Latviju izrakstot," komentēja Lūsēns.

Viņš tic, ka jaunais darbs "Kā ābeļdārzs ir brīvība" ir skaists, emocionāli dziļš un pacilājošs turpinājums līdz šim jau kopā radītajam.

Lomās - Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Kristīne Zadovska, Daumants Kalniņš, Zigfrīds Muktupāvels un Andris Ērglis. Režisors un scenogrāfs - Reinis Suhanovs. Uzveduma skanējumu papildinās arī jelgavnieki - meiteņu koris "Spīgo", jauktais koris "Balti" un vīru koris "Frachori". Diriģents - Valdis Butāns.

Brīvības stāstus muzikālās skaņās iedzīvinās Lūsēns, kā arī Harijs Gūtmanis, Evija Mundeciema, Marita Karpa, Latvīte Cirse, Jānis Ozoliņš un Jānis Lūsēns juniors.

Skatītāji autoru jaundarbu aicināti novērtēt 23.novembrī plkst.12 un 16 Jelgavas kultūras namā.