Cenšas dzīvot dabai draudzīgi un iedvesmo to darīt arī citus
Sigita Mūrniece: “Ja ģimene vidēji nedēļā izlieto
vienu krējuma trauku, to pareizinot ar 56 nedēļām gadā, sanāk pilna virtuve ar
atkritumiem. Tas šausmina un rosina kaut ko savā dzīvē mainīt”.
Vai esat kādreiz iedomājies par to, cik izlietoto krējuma plastmasas trauciņu
gada laikā esat izmetis? Ja jums šo kaudzi noliktu līdzās, jūs tajā pazustu. Un
tagad, pieņemot, ka visi ēd krējumu, pareiziniet šo kaudzi ar septiņiem
miljardiem planētas iedzīvotāju un iedomājieties, kādus krējuma trauku
Kordiljerus mēs ieraudzītu...
Šī bija viena no vīzijām, kas “Zero Waste” kustības aktīvistēm māsām Sigitai un
Agatei Mūrniecēm lika aizdomāties par to, cik daudz atkritumu cilvēks saražo un
kā šo daudzumu samazināt. Un viņas nolēma mēģināt kaut ko darīt lietas labā.
Darīt kaut ko savā, savu bērnu, dabas ilglaicības vārdā, bezatkritumu
dzīvesveidā iesaistot visu ģimeni. Šogad septembrī aprit divi gadi, kopš māsas
mēģina būt draudzīgākas šai planētai un rosina to darīt arī citus.
Sākt ar minimumu
Kas ir “Zero Waste”? Pēdējā laikā par šo kustību daudz dzirdēts, lai gan tā
radusies jau pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados un vides zinātniekus
jautājums par atkritumiem nodarbina vairākus gadu desmitus. “Zero Waste”
(latviski – nulles atkritumi) kustības vīzija ir pasaule bez atkritumiem.
Mainot savus ikdienas ieradumus – labojot, pārveidojot, lietojot vēlreiz un
šķirojot pārstrādei –, mēs būtiski varam samazināt poligonā nonākošo atkritumu
kalnus. S. Mūrniece atzīst, ka vēl ir tikai ceļā uz “Zero Waste” saimniekošanu,
viņas un ģimenes dzīvesveidu drīzāk varētu dēvēt par “Minimum Waste” (latviski
– minimums atkritumu), kas arī ir viens no šīs kustības veidiem. ““Nulles
atkritumi” skan pārāk skaļi, un to savā dzīvē tā uzreiz nav reāli ieviest.
Sākotnēji mums ar māsu bija liela apņēmība un dedzība to īstenot, bet sapratām,
ka mūsdienās vismaz pagaidām šim dzīvesveidam ir ļoti daudz ierobežojumu un pat
vispacietīgākajam cilvēkam būtu grūti dzīvot, nemaz neradot atkritumus. Kaut
arī mēs daudz ko audzējam paši un meklējam dabā, ir lietas, kas tomēr gādājamas
veikalos,” stāsta Sigita.
Krējums burciņā un cepumi auduma maisiņā
Bet kāds bija pats sākums? Cilvēks taču vienā dienā nepamostas ar domu, ka kopš
šī brīža iztiks bez plastmasas maisiņiem vai vārīs zīļu kafiju. “Pie manis
atbrauca paziņa, kura sarunu gaitā pastāstīja par šo kustību un to, kāds ir
viņas dzīvesveids. Tā kā mūsu ģimenei vienmēr ir bijusi tuva daba un ekoloģiska
saimniekošana, tas mani ļoti ietekmēja, un es sāku mainīt savus paradumus,
aizraujot arī māsu Agati,” stāsta Sigita. Agate atceras, ka pirmais punkts viņu
“Zero Waste” dienasgrāmatā būtu rakstāms par līdzņemamo krūzīti. “Mēs sākām uz
izbraukumiem līdzi ņemt savas krūzītes vai termokrūzes, pilnībā atsakoties no
degvielas uzpildes staciju piedāvātajām plastmasas krūzēm, jo esmu ievērojusi,
ka tās veido 90% no ceļmalās izmētātajiem plastmasas atkritumiem. Daudzi
maldīgi domā, ka tas ir papīrs, bet tā nav,” stāsta Agate. Nākamais māsu stāsts
ir par krējuma iepakojumu, iztēlojoties, cik lielu zaļo Valmieras krējuma
trauku kalnu ģimene saražo. “Ja ģimene vidēji nedēļā izlieto vienu krējuma
trauciņu, to pareizinot ar 52 nedēļām gadā, sanāk pilna virtuve ar atkritumiem.
Tas šausmina un rosina kaut ko savā dzīvē mainīt. Nolēmām to labot un meklējām
iespējas iegādāties sveramo krējumu. Izrādījās, ka tepat, Zeltiņos, ir
nenormāli garšīgs sveramais krējums! Kopš šī atklājuma mēs divu gadu laikā
varbūt tikai vienreiz esam nopirkuši krējumu citur. Uz veikalu ejam ar savu
burciņu un arī pārdevējas jau sen esam pieradinājušas pie sava iepirkšanās
veida.
Var pagatavot arī čipsus
Nākamais solis uz atkritumu ierobežošanu bija savu auduma maisiņu sarūpēšana
gaļas un dārzeņu iegādei. “Sašuvām kaudzi auduma maisiņu un izdalījām visiem
ģimenes locekļiem līdzņemšanai. Tos izmantojām dārzeņiem, augļiem, sveramajiem
produktiem, piemēram, cepumiem un tamlīdzīgi. Reakcijas bijušas visdažādākās,
sākot no “O, cik smuki maisiņi!” un beidzot ar atteikšanos tādos iesvērt,”
stāsta Sigita. Agate piebilst, ka kāds skolasbiedrs reiz viņai pajautājis, vai
tas vispār ir atļauts.
Par gaļas lietošanu un līdz ar to iepakošanu bijis vairāk jāpiedomā, jo “Zero
Waste” kustība pašos pamatos atbalsta vegānismu. “Mūsu ģimene gaļu lieto, bet
cenšas iegādāties tikai vietējo produkciju, par kuras kvalitāti mēs varam būt
droši. Pie saimniekiem, par kuriem zinām, – viņi savām cūciņām neko mākslīgu
nebaro,” stāsta S. Mūrniece.
Saprotot, ka atkritumu samazināšana ir iespējama, māsas arvien papildināja savu
ikdienu ar jauniem eksperimentiem, kas saucās “Bez kā es varu iztikt”, “Ko es
varu samazināt” vai “Ko es varu pagatavot pati”. “Našķu cienītāji, tostarp
bērni, ir lielākie atkritumu ražotāji. Lai samazinātu šāda veida iepakojuma
iegādi, nācās našķus gatavot pašiem. Esmu mēģinājusi cept pat čipsus,
taču laika trūkums allaž šādas labas gribas aktivitātes ierobežo. Taču arī šajā
ziņā mēģinām turēties robežās,” stāsta Sigita.
“Man, lūdzu, bez salmiņa!”
Māsas dikti nemīl arī plastmasas salmiņus, jo uzskata, ka bez tiem pilnīgi
noteikti var iztikt. Taču tā nedomā ātro ēstuvju industrija, katram burtiski
skrienot pakaļ ar salmiņu. Īpaši, ja kādā ēstuvē ierodies ar bērniem,
apkalpojošais personāls viennozīmīgi nospriež, ka bez salmiņiem neiztikt.
“Reiz, ar paziņu pasūtot saldējuma kokteiļus, pieteicu – man, lūdzu, bez
salmiņa! Pārdevēja izbrīnīta mani uzlūkoja, acīmredzot domādama, ka man varētu
būt grūtības šajā procesā, un tad, kad man kokteili pienesa, es biju dabūjusi
viena salmiņa vietā divus,” smejas Agate. Un kur nu vēl plastmasas kafijas maisītāji,
ko māsas sauc par plastmasas štruntiņiem, uzskatot to par bezjēdzīgu
priekšmetu.
S. Mūrniece gan atzīst arī zināmu progresu šajā jomā un mazliet kaitinošo
jautājumu “Maisiņu vajag?” uztver ar prieku. “Beidzot pajautā! Kaut gan arī pēc
pieņemtajiem grozījumiem par bezmaksas maisiņu ierobežošanu joprojām veikali ir
pilni ar tiem,” neizpratnē ir Sigita. “Nu kamdēļ banānu likt maisiņā? Vai
zeķes?” viņa retoriski jautā.
Vienmēr līdzi savi trauki
Viens ir runāt par bezatkritumu dzīvesveidu, pavisam kas cits uzzināt, kā tas
izpaužas realitātē. Jautātas par savu ikdienu, kurā dabiski iekļaujas “Zero
Waste” paradumi, ģimene stāsta, ka dienu sāk ar tējas vai kafijas tasi un jau
par paradumu kļuvusi arī kafijas biezumu savākšana. Biezumi tiek izmantoti puķu
dobēm vai arī pašu gatavotiem kosmētiskajiem skrubjiem. Par ikdienu kļuvuši arī
tā saucamie “gudrie trauki”, kuros uz darbu tiek ņemtas līdzi pusdienas.
Tāpat katram ģimenē ir sava ūdens pudele, kas, vienmēr uzpildīta ar akas ūdeni,
tiek ņemta līdzi.
“Es vienmēr pārbaudu, vai man somā ir auduma maisiņi – divi lielie un kāds
mazais, ja gadījumā sagribas augļus vai sveramos cepumus. Ja zinu, ka ēdīšu
ārpus mājas, izvēlos vietas, kur ēdienu līdznešanai var saņemt bez iepakojuma
vai ar dabai draudzīgu iepakojumu. Tāpat izmantoju arī daudzreiz lietojamās
kastītes,” stāsta studente Agate, kuras ikdiena tagad aizrit Rīgā. Viņai ir
iespēja salīdzināt, cik viegli vai grūti “Zero Waste” dzīvesveidu ievērot
laukos un galvaspilsētā, kur šim nolūkam jau ir pieejami specializēti veikali
un produkcija. Ja Zeltiņos ir pieejams piens, krējums un olas, tad, piemēram,
sveramo makaronu te nav. “Rīgā ir daudz vieglāk, īpaši, ja vajag iepakot
produktus, ko nevar izaudzēt dārzā. Iepērkos “Rimi”, bet, ja ir pa ceļam, dodos
uz beziepakojuma veikaliem “Burka” un “Turza”,” stāsta Agate.
Grūtākais ir sveramu produktu trūkums
Kas bezatkritumu saimniekošanā ir pats grūtākais? Sigita uzsver, ka tas, ka
visu nevar iegādāties sveramu visur. “Apgrūtinoši ir arī, ka, pērkot bez
iepakojuma, mēs it kā maksājam tikai par preci, bet tajā pašā laikā tas nav
lētāk. Tieši tāpat ir arī ar bioloģisko pārtiku, kas ir divreiz dārgāka. Rankā
atradām sveramo kafiju, bet ar laiku sapratām, ka tas galīgi nav izdevīgi
maciņam,” stāsta Agate, un māsas apliecina, ka atsevišķās preču grupās ar to ir
jārēķinās. “Ja vienviet ir jāpiemaksā, tad citviet izdodas ietaupīt, un tēriņi
izlīdzinās.”
Tāpat abas atzīst, ka šis dzīvesveids prasa laiku un piedomāšanu, jo nevar
aizdoties spontāni ceļā, nedomājot, kas jāņem līdzi. Īpaša rosība ir, dodoties
ekskursijās vai piknikos, kur, kā zināms, ērtāk izmantot vienreizlietojamos
traukus. Taču māsas ir atradušas radošus veidus, kā bez tiem iztikt. “Piknikā
katram bija “Spilvas” mazā burciņa, kas ir izturīgāka par glāzi, ar lentīti un
viņa vārdu, boli lējām piena kannā, savukārt uzkodas izvēlējāmies tādas, ko var
paņemt ar roku, un visi bija priecīgi,” stāsta Agate. Tāpat svētkus var svinēt
arī bez baloniem un gaisa laternām, jo arī tas nodara lielu postu dabai.
“Varbūt tā vietā varam iestādīt koku, kaut tā varbūt nesanāk tik skaistas
bildes, kā meitenēm parasti gribas,” teic Agate.
Neaizraujas ar apģērbu iegādi
“Zero Waste” būtība izpaužas ne tikai pārtikas atkritumu ierobežošanā. Dabas
resursus var ietaupīt, piedomājot arī pie apģērba izvēles. “Tā ir smaga tēma.
Kad sāku pētīt apģērba ražošanas neapturamos procesus un lielveikalu
politiku, saķēru galvu. Mēs patērējam pārāk daudz apģērba, un būtu jādomā, kā
to ierobežot. Es jau pirms iesaistīšanās bezatkritumu saimniekošanā biju lietoto
apģērbu medniece. Tobrīd tas gan vairāk bija ekonomisku apsvērumu dēļ, taču
tagad iemesli ir daudz nopietnāki,” stāsta Agate, kura neaizraujoties ar
apģērbu iegādi nedz sev, nedz mazuļiem, kas nemaz nespēj drēbes nonēsāt. “Mums
ir daudz brālēnu,” smejas Agate. Ja vajag vēl, tad izvēle ir lietotie apģērbi,
pārstrādātie apģērbi, “Otrā elpa”, “Andele mandele”. “Forumos lasu, ka bērnu
dārgi sagatavot dārziņam. Miķelim visu nopirku izcilā kvalitātē par 30 eiro,”
atklāj Sigita. Tāpat māsu pārliecība ir nopirkt vienu dārgāku apģērba kārtu,
bet pietiekami kvalitatīvu ilgākam laikam. Līdzīgi notiek ar kosmētiku.
Tāpat māsas iesaka, gatavojoties jaunajam mācību gadam, pārskatīt vēl
neizlietoto kanceleju un nepirkt atkal jaunu. Sigita un Agate “Zero Waste” nodarbībās
ir mācījušas interesentiem no nepabeigtajām kladītēm izgriezt tukšās lapas un
sašūt sev jaunas klades ar žurnālu vākiem.
Pašu gatavots veļas pulveris
Sarežģītāk par apģērba taupīšanu ir ar higiēnas un mazgāšanas līdzekļu izvēli.
Skuvekļi ar maināmajām žiletēm, kas, izrādās, joprojām ir nopērkamas, šampūna
vietā dabiskās ziepes, nekādu ausu irbuļu vai ķīmisku lūpukrāsu. “Zero Waste”
ceļa gājējas ar laiku iepazinušas arī alternatīvus sieviešu ikmēneša higiēnas
priekšmetus, kas nesatur ķimikālijas un nepiesārņo vidi, proti, menstruālās
piltuves, kas, izrādās, pastāv jau desmit gadus. “Sieviete sava mūža laikā
patērē 390 kilogramus šo higiēnas preču, un joprojām nav skaidru pētījumu, kā
tas ietekmēs reprodukciju nākotnē,” saka Sigita, uzsverot, ka lielākoties šādu
un līdzīgu preču lietošanu sekmē mūsdienu dzīšanās pēc maksimāla komforta,
tādēļ no tā atteikties ir ļoti grūti.
Lielu kaitējumu dabai nodara arī dažādi mazgāšanas līdzekļi, tādēļ arī šajā
ziņā māsas ir daudz eksperimentējušas, mazgāšanas līdzekļus gatavojot pašas.
“Uztraucāmies, kāds būs aromāts, bet tam nav ne vainas,” pieredzē dalās Agate.
Ļoti labas esot arī parastās veļas ziepes, tāpat ģimene lieto arī gadiem
pārbaudītus līdzekļus, kas gan nav nopērkami veikalos, bet caur mārketinga tīkliem.
Ģimene ir atradinājusies no uzbāzīgajām veļas pulveru un mīkstinātāju smaržām
un priecājas par vienkārši svaigu drēbju aromātu. Eksperiments ar zobu pastas
pagatavošanu gan neesot izdevies, taču šo līdzekli ģimene iegādājas
bioveikaliņos. “Šoruden eksperimentēšu ar kastaņiem. Mums taču ir mazgāšanas
līdzeklis “Kastanis”, kas nesatur fosfātus, varbūt man izdosies radīt kaut ko
vēl labāku,” smejas Sigita, atzīstot, ka šie atklājumi ir tik interesanti!
Pozitīvais piemērs pielīp
“Zero Waste” aktivitātes joprojām cilvēkos radot daudz jautājumu. “Sociālajos
tīklos esmu lasījusi, ka kustības dalībnieki nav normāli, dzīvo sapņu pasaulē,
nerealitātē, iet galējībās. Taču gluži otrādi – šie cilvēki domā reāli un grib
patēriņu samazināt, un tieši pārējie dzīvo ilūzijā, ka planētas resursu pietiks
visiem,” saka Sigita. Viņa nenoliedz, ka ir “ekstrēmie” kustības dalībnieki,
kas resursu taupīšanas nolūkā pat izvēlas veikalus, kuros izsistie čeki ir
īsāki nekā citviet, vai “cepas” par to, ka bērnudārzos dārzeņus griež uz
plastmasas dēlīšiem. Nepārspīlēsim, bet no sirds centīsimies,” tā Sigita.
Vai, redzot, kāda resursu izšķērdēšana notiek visapkārt, reizēm nenolaižas
rokas par iniciatīvas bezjēdzību? Sigita un Agate stāsta vairākus gadījumus,
kad tā patiesi noticis. “Reiz, stāvot rindā ar savu auduma maisiņu, redzēju, kā
sieviete pirms manis no ruļļa noplēš piecpadsmit celofāna maisiņus! Tad es
domāju, jā, kāda jēga? Bet tas ir īslaicīgs vājuma brīdis. Jo vienam
negatīvajam piemēram vienmēr pretī stāvēs trīs pozitīvie,” stāsta Sigita,
uzsverot, ka viņām ar māsu ir izdevies arī vairākus cilvēkus iedvesmot
pamēģināt bezatkritumu saimniekošanu, un par to esot īpašs prieks. Viņas
ievērojušas, ka vismaz pāris pagasta iedzīvotāji tagad arī iet uz veikalu ar
savu krējuma burciņu. “Domāju, ka par to ir arī vairāk jārunā, pēc katras
publikācijas cilvēki aizdomājas, un jau tas ir solis ceļā uz dabai draudzīgāku
saimniekošanu,” tā Sigita. Viņa uzskata, ka arī cinītis var gāzt lielu vezumu,
un, ja katrs sāksim ar sevi, tad varēsim panākt lietas lietas. Jo mēs neesam
viesi uz šīs planētas, un mēs taču gribam, lai arī mūsu pēcnācēji te justos
labi.
Dabai un cilvēkam draudzīgu līdzekļu receptes
Dabiskais veļas pulveris
Sastāvs: 150 g sarīvētu veļas ziepju, 3 l ūdens, 250 ml etiķa, 100 g sodas,
15–20 pilienu ēteriskās eļļas.
Pagatavošana: uzvāra ūdeni, izkausē sarīvētās ziepes, pievieno etiķi un lēnām
sodu. Kad atdzisis, pievieno dabiskās ēteriskās eļļas.
Trauku mazgājamais līdzeklis (trauku mazgājamām
mašīnām)
Sastāvs: soda, citronskābe.
Pagatavošana: sajauc un lieto.
Kukaiņu atbaidīšanas līdzeklis
Sastāvs: tējkarote krustnagliņu uz glāzi ūdens.
Pagatavošana: ūdens jāvāra aptuveni 15 minūtes, nokāš, atdzesē un lieto.
Skropstu tuša
Sastāvs: alvejas mīkstums un ogles pulveris.
Pagatavošana: sajauc un uzklāj uz skropstām.
Foto: Sandra Apine
Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”