Biezpiena un aprikožu plātsmaize
Grāmatas “Našķoties” autore Zane Ozoliņa teic, ka šī ir ļoti viegla un ātra biezpienmaizes recepte.
“Tiem, kuriem garšo rozīnes (man diemžēl šādu superspēju nav), noteikti aicinu pievieno arī tās, bet manas mīļākās biezpiena plātsmaizes ir ar aprikozēm, un, jā, šī ir burvīga,” praksē pārliecinājusies Zane Ozoliņa.
NEPIECIEŠAMS:
PAMATNEI
140 g sviesta istabas temperatūrā
100 g cukura
200 g kviešu miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
BIEZPIENA KĀRTAI
1 kg biezpiena
220 ml skābā krējuma
200 g žāvētu aprikožu
150 g cukura
6 olas
60 g kartupeļu cietes jeb kartupeļu miltu
2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
šķipsniņa sāls
PAGATAVOŠANA:
1. Vispirms aprikozes liek bļodiņā, aplej ar vārošu ūdeni un atstāj 20 minūtes uzbriest, tad kārtīgi sagriež mazākos gabaliņos.
2. Pagatavo biezpienmaizes pamatni. Mikserbļodā ber miltus, cepamo pulveri un cukuru. Ar karoti apmaisa sausās sastāvdaļas, tad pievieno sviestu, ieslēdz mikseri un, lēnām kāpinot tā ātrumu, samaļ visas sastāvdaļas drupačainā masā.
3. Drupačas liek ledusskapī un ķeras pie biezpiena masas sagatavošanas. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzeltenumiem pievieno vaniļas ekstraktu, sāli, cukuru, biezpienu, kartupeļu cieti, skābo krējumu un aprikozes.
4. Olu baltumus ar mikseri saputo stingrās putās.
5. Uzputotos olu baltumus uz aci sadala 3 daļās un pa vienai iecilā biezpiena masā.
6. Tagad laiks visu salikt kopā. Ar cepamo papīru izklātā cepamajā pannā izber pamatnes drupaču masu, vienmērīgi izlīdzina un ar rokām nedaudz piespiež. Virsū pamatnei lej biezpiena masu.
7. Pannu liek līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī, un plātsmaizi gatavo 40–50 minūtes. Gatavošanas laiks, protams, atkarīgs no cepeškrāsns, taču biezpienmaize būs gatava, kad viducis būs sacietējis un augšpuse skaisti apbrūnējusi.
8. Kad biezpienmaize izņemta no cepeškrāsns, to atdzesē, tad sagriež gabaliņos.
PADOMS
Plātsmaizes pagatavošanai ieteiktu izmantot biezpienu ar tauku saturu 9%, taču tā sanāks arī ar liesāku biezpienu.
Ja biezpiens ir ļoti graudains, tad iepriekš to vajadzētu kārtīgi saspaidīt ar dakšiņu, izspiest caur sietu, samalt gaļas maļamajā mašīnā vai vienkārši nedaudz sasmalcināt virtuves kombainā.
Foto: publicitātes
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”