ZZ.lv ARHĪVS

Dace Loca no "Igates" gūst atzinību kā pagājušā gada sieviete būvniece

zz.lv

2019. gada 24. maijs 13:43

2325
Dace Loca no "Igates" gūst atzinību kā pagājušā gada sieviete būvniece

SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" Būvniecības departamenta vadītāja un projektu vadītāja Dace Loca konkursa–foruma "Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2018" gala ceremonijā par nozīmīgiem sasniegumiem saņēmusi atzinību nominācijā "Sieviete būvniece".

Kā informēja konkursa organizētāji, Dace bija pirmā dāma, kas pārstāvēja ceļu būves nozari.

Konkursā–forumā "Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2018" nominācijā "Gada sieviete arhitektūrā" titulu ieguva biroja "Sestais stils" arhitekte Ina Kuļikovska, "Gada sieviete būvniecībā" uzvarējusi uzņēmuma "R.Evolution" būvniecības nodaļas vadītāja Natālija Lebedeva, savukārt nominācijā "Gada sieviete dizainā" laurus plūca Liepājas Universitātes Mākslas un humanitāro zinātņu fakultātes lektore un dizainere Zigrīda Atāle.

Nominācijā "Gada sieviete arhitektūras veicinātāja" apbalvota uzņēmuma "Brīdis" īpašniece un arhitekte Irina Biržina, nominācijā "Gada sieviete būvniecības veicinātāja" – Rīgas Celtniecības koledžas vadītāja Irēna Lūse, savukārt par "Gada sievieti dizaina veicinātāju" atzīta Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Aija Freimane.

Konkurss–forums "Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā" Latvijā norisinājās trešo gadu pēc kārtas. Forumam tika pieteiktas 43 sievietes.

Konkursu organizēja biedrība "Building Design and Construction Council" (BDCC) sadarbībā ar Rīgas domes Īpašuma departamentu.

Šovasar apritēs desmit gadu, kopš Dace Loca strādā SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"", kur pilnveidojusies gan savā pieredzē un zināšanās, gan karjeras kāpumā dažādos amatos. Ilgus gadus viņa teicami darbojās kā projektu vadītāja, bet šā gada sākumā viņa tika iecelta par Būvniecības departamenta vadītāju, informē J.Stundiņš.

Uzņēmuma kolēģi un vadība pieteica Daci forumam, jo uzskata, ka viņa ir valstiskā mērogā domājoša un strādājoša līdere ar pienesumu gan būvdarbos, gan to organizēšanā, kā arī nozares pārstāvju izglītošanā, daloties pieredzē.

“Kvalitāte, precizitāte, termiņi – tie ir redzamākie trīs vaļi Daces darbā, kas vairojuši gan uzņēmuma reputāciju, gan atsevišķos liela mēroga objektu gadījumos arī visas ceļu būves nozares reputāciju sabiedrības uztverē,” stāsta J.Stundiņš. “Vairāku gadu laikā daudzi Daces īstenotie projekti vēlāk tikuši dažādos veidos apbalvoti, saņēmuši oficiālas pateicības un dažādu veidu atzinību. Dace ir tāda projektu vadītāja, kas pamana "velnu detaļās" un ar apbrīnojamu precizitāti risina arī, cita redzējumā, sīkas detaļas.”

D.Loca pabeigusi pērn iesāktā Valsts reģionālā autoceļa P98 Jelgava (Tušķi)–Tukums posma 0,00.–5,30. kilometra pārbūve, par kuru neformāli jau saņemtas daudzu profesionāļu uzslavas.

2017. gadā par izaicinājumu kļuva Rīgas ielu seguma atjaunošanas darbi Lenču ielā un Ganu ielā, kurās padomju laikā ticis noasfaltēts autentiskais senais bruģis un darbu turpināšanai kļuva nepieciešama sadarbība ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (tagad – Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi), un Daces vadībā vēsturiskās Rīgas ieliņas tika atjaunotas ar kaltā bruģa segumu. 2016. gadā D.Loca saņēma balvas par "Igates" daļas veikumu Valsts galvenā autoceļa A9 Rīga(Skulte)–Liepāja 24,40.–38,18. kilometra segas rekonstrukcijā, kas tika veikta kopā ar SIA "Saldus ceļinieks".

D.Locas vadībā pārbūvēta daļa Jelgavas. 2015. gadā, pateicoties D.Locas darbam, SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" ieguva 1. vietu konkursā "Latvijas būvniecības Gada balva 2014" par Pastas salas infrastruktūras izbūvi Jelgavā, radot apjomīgu rekreācijas un izklaižu zonu pilsētā. Bet pirms tam D.Locas vadībā Jelgavā tika rekonstruēta Lielā iela.

Kopumā visbiežāk Dacei uzticētajos projektos pasūtītāja bijusi VAS "Latvijas valsts ceļi", un objekti bijuši dažādi valsts nozīmes autoceļi.

D.Loca regulāri iesaistījusies kolēģu izglītošanā – gan darba gaitā, gan izglītojošos pasākumos, ir izaudzinājusi daudz palīgu un jaunu vadītāju, ir ēnota Latvijas skolēnu Ēnu dienā, uzņēmusi mācību un pieredzes apmaiņas ekskursijas. Tā, piemēram, 2017. gada rudenī biedrības "Latvijas Ceļu būvētājs" seminārā "Stažēšanās ceļu būves nozares uzņēmumos Latvijā" "Igates" struktūrvienībās zināšanas aktualizēja pasniedzēju grupa no Saldus tehnikuma, Smiltenes tehnikuma un Daugavpils Būvniecības tehnikuma (no mācību programmas "Ceļu būvtehniķis"). Kad pasniedzēji apmeklēja D.Locas vadīto seguma atjaunošanu Akadēmijas ielas posmā Jelgavā, viņa tos klātienē ne vien iepazīstināja ar jaunām tehnoloģijām un materiāliem, kas ieviesti ceļu būvē, bet, pēc pašas iniciatīvas, noorganizēja pasniedzējiem arī informatīvu lekciju par arheoloģisko uzraudzību, ar kādu pati bija saskārusies objektos, lai tālāk nodotu zināšanas, kā ceļu būvnieki nepieciešamības gadījumos var efektīvāk sadarboties ar arheologiem, lai mazāk kavētos būvdarbi. Pēc tam šo tehnikumu pasniedzēji paši organizēja mācību ekskursijas saviem audzēkņiem.


Publicitātes foto