Kā pagatavot visgardāko šašliku?
Sākoties vasaras sezonai, par tās neatņemamu sastāvdaļu kļuvuši pikniks un grilēšana. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “Elvi” apkopojusi padomus, kā sagatavot gaļu grilēšanai. Lai izdotos gards un sulīgs šašliks, ar īsto marinādi vien būs par maz.
1. Ideālā
trīsvienība! Lai
šašliks vai uz oglēm gatavota gaļa izdotos patiešām labi,
jāievēro trīs nosacījumi
– jāizvēlas labas kvalitātes gaļa, jāatrod īstā marināde
un gaļa jācep pareizi. Garšīga šašlika izcepšanai katra no
šīm niansēm ir ļoti būtiska, tāpēc ir maldīgi domāt, ka
grilētas gaļas garša būs atkarīga tikai no marinādes. Pat
vislabāko gaļu var sabojāt, to lēni sildot uz vēsām oglēm, un
pat visizcilākā marināde nespēs garantēt, ka šašliks būs
gards, ja gaļa, ko marinēsiet, nebūs piemērota cepšanai
2. Izvēlieties
īsto gaļu! Ņemiet
vērā – jo jaunāks būs dzīvnieks, jo mīkstāks būs šašliks,
tāpēc cepšanai uz oglēm labi piemērota jēra, teļa vai cāļa
gaļa, taču, protams, pareizi gatavojot, var grilēt arī citu
veidu
gaļu.
Ja šašliku plānots
gatavot no cūkgaļas, der atcerēties, ka vislabākā būs
“marmorizētā” gaļa, piemēram, kakla karbonāde, kam liesums
mijas ar nelielu daudzumu tauku. Protams, šī gaļa būs treknāka,
taču šašliks viennozīmīgi izdosies sulīgāks un gardāks. Taču
ar īsto marinādi un pareizu cepšanu labs šašliks sanāks arī
no šķiņķa, lāpstiņas vai filejas – galvenais atrast savu
grilētas gaļas noslēpumu!
3. Marinējiet
gaļu skābā vidē un bez sāls!
Šobrīd ir atrodams ļoti daudz labu
recepšu
ideālās marinādes pagatavošanai, taču šajā ziņā droši var
eksperimentēt. Marinējot gaļu, jāpatur prātā divi
galvenie nosacījumi
– gaļa jāmarinē skābā vidē un bez sāls! Skābu vidi
nodrošinās citrusaugļu sula, kefīrs, paniņas, tomāti,
granātābolu sula, sarkanvīns, skābas ogas un
citas piedevas. Gaļu
mīkstina kivi, tāpēc šašlika marinēšanai droši var izmantot
arī šo augli.
Ieteikums
marinēšanas laikā neizmantot sāli daudziem var šķist netipisks,
jo sāls ir viena no pirmajām garšvielām, ko klasiski var
ieraudzīt gandrīz visās receptēs.
Taču sāls uzņem gaļā
esošo ūdeni, padarot šašliku sausāku, tāpēc to labāk
pievienot pirms pašas cepšanas, nevis marinēšanas laikā.
Savukārt citas garšvielas var
droši izmantot, no tām
būs atkarīgas gaļas garšas nianses, tāpēc šašlikam var droši
pievienot dažādas sev tīkamas
garšvielas. Noteikti nevajag aizmirst par sīpoliem, jo tieši tie
piešķir gaļai īpašu, šašlikam raksturīgu aromātu. Lai sīpolu
sula labāk izdalītos, sagrieztos sīpolus pirms pievienošanas
marinādei jāsaspaida.
4. Nelejiet
marinādei klāt eļļu!
Dažās receptēs gaļas marinādei aicināts pievienot eļļu, taču
tam īsti nav jēgas. Tieši
pretēji –
eļļa tikai kavēs skābuma reakciju
un gaļa marinēsies lēnāk. Ja cepšanai izvēlēta liesa gaļa,
to var nedaudz apslacīt ar eļļu pirms likšanas uz grila, tad
gaļa cepšanas laikā kļūs maigāka, taču nav nekādas
nepieciešamības eļļu gaļai pievienot ātrāk.
5. Nebaidieties
gaļu marinēt diennakti vai pat ilgāk!
Protams, šis padoms nederēs situācijai, kad pie sulīga šašlika
kārojas tikt iespējami drīz, taču, ja gaļas cepšanu plāno
laikus,
nebaidieties gaļu marinādē turēt veselu diennakti vai pat ilgāk
– līdz 48 stundām.
Marinēšanas laikā tiek pārveidotas gaļas olbaltumvielas, tāpēc,
ilgāk marinējoties, gaļa kļūst mīkstāka. Ievērojot higiēnas
prasības, ilga marinēšana gaļai nekādā veidā nekaitē. Ja
marinējamo gaļu tur vēsumā, noslēgtā traukā, tad skābā vide
pati kavē baktēriju vairošanos, un nav pamata bažām, ka pārāk
ilga marinēšana var veicināt gaļas bojāšanos!
6. Šašliku
ēdiet kopā ar dārzeņiem! Grilēta
gaļa ir sātīgs ēdiens, kas gremošanas sistēmai rada nopietnu
slogu, tāpēc šašliks vienmēr jāpapildina ar dārzeņiem –
tie palīdzēs kontrolēt sāta sajūtu un atvieglos gaļas
sagremošanu. Vislabāk izvēlēties jebkurus svaigos dārzeņus,
turklāt, jo krāsaināks būs dārzeņu šķīvis, jo vairāk
dažādu vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu uzņemsim –
šašliku labi papildinās tomāti, gurķi, paprika, burkāni,
ziedkāposti, dažādi salāti un
citi dārzeņi.
Foto: pixabay.com
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”