Zemeņu deserti Māmiņdienai
Tuvojas Māmiņdiena, un, lai arī pie mums koki un krūmi vēl tikai plaucē bagātīgus pumpurus, citur pasaulē jau ienākas pirmā raža, tāpēc veikalu plauktos gozējas saldās, smaržīgās vasaras vēstneses zemenes. Lai iepriecinātu mammas un pateiktu paldies par mīlestību, rūpēm un atbalsu, ko viņas mums dod, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “Elvi” piedāvā divas garšīgu zemeņu desertu receptes Māmiņdienai. Zemeņu-biezpiena našķi savām mammām ar nelielu palīdzību spēs uztaisīt pat mazi bērni, bet gardās zemeņu kūkas recepte noderēs arī vegāniska uztura cienītājiem.
Zemeņu – biezpiena kārtojums ar grauzdētu auzu pārslu našķi jeb granolu
Gatavošanas laiks: 35 minūtes
Sastāvdaļas(~4 personām)
Pašgatavotam grauzdētu auzu pārslu našķim jeb granolai
160 g auzu pārslu
25 g izkausēta sviesta
5 g augu eļļas
30 g medus
2 ēdamkarotes čia sēkliņu
šķipsniņa kanēļa
iecienītākie rieksti un sēkliņas
Biezpiena krēmam
300 g vājpiena biezpiena
90 g (3 ēdamkarotes) maskarpone siera
100 g grieķu jogurta
1 ēdamkarote medus
400 g zemeņu
Zemenes, piparmētru lapas rotāšanai
Pagatavošana
Pagatavojiet grauzdēto auzu pārslu našķi jeb granolu – sakarsējiet 180 grādus karstu cepeškrāsni, lielā bļodā sajauciet visas šim našķim paredzētās sastāvdaļas, kārtīgi samaisiet un plānā kārtā lieciet uz cepamās paplātes, kas iepriekš izklāta ar cepampapīru. Cepiet 12-15 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Granola ir gatava, kad tā kļuvusi zeltaini brūna un māja piepildījusies ar pasakainu smaržu! Noslēgtā traukā šādu auzu pārslu našķi var uzglabāt pat mēnesi.
Ar mikseri saputojiet visas biezpiena krēma sastāvdaļas. Ja gribat, lai biezpiens būtu krēmīgs, pirms putošanas to var vēl atsevišķi sablendēt.
Zemenes sagrieziet daiviņās.
Kārtojiet desertu traukos – trauka apakšā lieciet 1-2 ēdamkarotes granolas, tad sagrieztas zemenes un tām virsū 2-3 ēdamkarotes biezpiena krēma. Atkārtojiet šādu secību, līdz trauciņš pilns.
Rotājiet desertu ar zemenēm, piparmētru lapām vai citiem iecienītākajiem dekoriem un baudiet!
Vegāniskā zemeņu krēma kūka
Gatavošanas laiks: 40 minūtes + 2stundas atdzesēšanai
Sastāvdaļas
Pamatnei
150 g mandeļu miltu
75 g auzu miltu
5 dateles
2 ēdamk. kokosriekstu eļļas
Šķipsniņa sāls
1 ēdamkarote kakao (pēc vēlmes)
Zemeņu krēmam
200 g zemeņu
90 g medus (medus daudzums atkarīgs no zemeņu salduma, var likt arī mazāk)
1 ēdamk. kokosriekstu eļļas
2 ēdamkarote laima sulas
250 g kokosriekstu piena
1 ēdamkarote kukurūzas cietes
1 ēdamkarote agara pulvera
1 tējkarote vaniļas esences
Zemenes, bazilika lapas, vegāniska šokolāde rotāšanai
Pagatavošana
Vispirms izcepiet kūkas pamatni. Cepeškrāsni uzkarsējiet līdz 180 grādiem, visas kūkas pamatnes sastāvdaļas sablendējiet līdz viendabīgai, lipīgai konsistencei, ieklājiet masu ar kokosriekstu sviestu ietaukotā cepamformā (neaizmirstiet ietaukot arī formas malas). Cepiet apmēram 10 minūtes, izņemiet no krāsns un pilnībā atdzesējiet.
Viendabīgā masā sablendējiet zemenes, medu, kokosriekstu pienu, laima sulu un kokosriekstu sviestu, iegūto masu pārlejiet katliņā, pievienojiet tai cieti, vaniļas esenci un agaru. Uzvāriet un turpiniet karsēt uz lēnas uguns līdz masa sāk sabiezēt. Atdzesē, lai masa ir silta nevis karsta.
Pārlejiet iegūto zemeņu krēmu uz iepriekš sagatavotās pamatnes un liek kūku ledusskapī uz 2-3 stundām.
Pirms pasniegšanas kūku izrotājiet ar šokolādi, zemenēm un bazilika lapām!
Foto: publicitātes
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”