ZZ.lv ARHĪVS

 “Benefice” nosvin divdesmito jubileju (FOTO)

Santa Logina

2019. gada 8. aprīlis 18:11

61879
 “Benefice” nosvin divdesmito jubileju (FOTO)

““Benefice” man nozīmē ļoti daudz. Tā ir manis radīta, no manis radīta un kopā ar mani radīta. Es, deviņpadsmitgadīga meitene, kurai visa pasaule likās sasniedzama un kurai tik daudz gribējās teikt caur deju, sasaucu kopā 40 dejotgribētājus, un garāžā sākām strādāt ar kustību un mūziku. Man šajos 20 gados apkārt vienmēr bijuši cilvēki, kuriem arī gribas radīt – radīt ko citādu, īpašu, nopietnu un vērtīgu, lai pasaule redz, dzird un piedalās dejā. Kopīgi ar dejotājiem un skolotājiem cenšamies atstāt savu nospiedumu šajā pasaulē,” deju studijas “Benefice” 20. jubilejas koncertā “Pašportrets” teic tās vadītāja Annika Andersone.

Viņai deja ir iespēja bez vārdiem izstāstīt savu stāstu. “Lielākā daļa deju ir par mani vai par manām tā brīža sajūtām. Dejotāji man vienmēr bijuši izcili. Viņi nekad nav baidījušies raudāt, smieties, dusmoties – stāstīt manis veidotos stāstus, noticēt tiem un ar pārliecību nest tos tālāk.”

20 gadu laikā “Benefice” trīsreiz pabijusi Meksikā, divreiz Marokā, dejots arī Igaunijā, Polijā, Baltkrievijā, Krievijā, Dienvidkorejā, Anglijā, Skotijā, Ungārijā, Maķedonijā. Pa šiem gadiem konkursos iegūta 161 godalgota vieta, no tām 21 šajā sezonā, izcīnītas 14 “Grand prix”, tai skaitā viena šosezon. 20 gados nodejoti vismaz 600 koncertu. Šosezon “Beneficē” ir 270 dejotāju, vecumā no trim līdz 43 gadiem, tai skaitā 19 puišu. Uz skatuves jubilejas koncertā kāpa 250 dejotāju un arī viņu skolotāji.

Koncerta pirmajā daļā tika izdejotas jaunas un arī jau redzētas horeogrāfijas, savukārt otrā daļa bija veltīta nākamvasar gaidāmajiem Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, izdejojot tās dejas, kuras svētkiem gatavo “Benefice”. Svētku mūsdienu deju uzveduma mākslinieciskā vadītāja ir A.Andersone, kura tajā nolēmusi apvienot mūsdienu deju un rotaļas, ar kurām izaudzis katrs bērns. Uzveduma pamatā būs skaitlis septiņi, kurš, kā norāda A.Andersone, ir mums visapkārt. Koncerts balstīsies septiņās vērtībās – radošumā, draudzībā, atbildībā, gudrībā, līdzjūtībā, skaistumā un mīlestībā. Uzvedumā skanēs gan latviešu, gan pasaules mūzika, to izdejos ap 3000 bērnu un jauniešu no visas Latvijas. Šobrīd kolektīvi apgūst dejas, iemācīto atrāda skatēs, top mūzika, scenogrāfija. Bet jau rudenī skolēnu brīvlaikā Zemgales Olimpiskajā centrā būs iespēja redzēt uzveduma modelēšanas koncertu, kurā tiks izdejota gandrīz visa programma.

“Benefices” jubilejas koncertu veidoja scenogrāfe Ilze Beķere, gaismu mākslinieks Kārlis Freibergs, video mākslinieks Nils Jaunsubrēns, par koncerta muzikālo daļu rūpējās Erita Karlsone un Uldis Timma, stāstnieku lomā iejutās Jelgavas popkoris un popgrupa “Noslēpums”.



Foto: Ruslans Antropovs