ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas un Jelgavas novada skolēni kā pirmie valstī aizvada deju skati (FOTO)

Santa Logina

2019. gada 7. marts 18:18

36177
Jelgavas un Jelgavas novada skolēni kā pirmie valstī aizvada deju skati (FOTO)

Gatavojoties XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku deju lielkoncertam, ar Jelgavas un Jelgavas novada dejotāju vērtēšanu Latvijā sākušās tautas deju kolektīvu repertuāra apguves skates, kas ilgs līdz pat aprīļa beigām. 

“Ļoti labi. Mēs jau zinām, ka Jelgavā ir labi dejotāji,” lūgta raksturot pilsētas bērnu un jauniešu sniegumu svētku repertuāra pārbaudes skatē, teic tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” mākslinieciskā vadītāja un idejas autore Indra Ozoliņa. Jelgavas kolektīvus vērtēja arī koncertuzveduma mākslinieciskā vadītāja Inga Pulmane un horeogrāfe inscenētāja Dagmāra Bārbale. Skates norisi vēroja Valsts izglītības satura centra vecākā referente Zanda Mūrniece.

I.Ozoliņa priecājas, ka jau kādu laiku visā Latvijā bērnu un jauniešu kolektīvi var lepoties ar skaistiem tautas tērpiem, par ko pārliecinājās arī Jelgavā. “Šī ir pirmā skate, un redzu, ka bērniem acis mirdz, tātad ar daudzām izvēlētajām dejām ir trāpīts desmitniekā. Dažas vēl jāpaskatās, kā būs veicies citos novados,” tā I.Ozoliņa. Viņa uzteic dejotāju un vadītāju spēju apgūt repertuāru tik īsā laikā, jo dejas tapa zināmas oktobrī. Skatē atrādītās horeogrāfijas būs redzamas gaidāmo Skolu jaunatnes deju svētku koncertuzvedumā “Saule vija zelta rotu”, taču nākamajā sezonā nāks klāt vēl arī jaunas.

Pirmo reizi deju svētku koncertuzvedumā skanēs dzīvā mūzika, stāsta I.Ozoliņa. Lielkoncerta idejas pamatā ir vainags – rota, ar kuru greznoties. Koncerta moto ir “Svinam sauli!”, un tā mērķis ir padarīt atpazīstamus, saprotamus un svarīgus saules svinēšanas svētkus – caur tradīciju izpratni, deju, mūziku, spēli. “Saules gada ritējumā ir dažādi svētki. Tādi svētki kā Mārtiņi, Ziemassvētki, Lieldienas ir tie pamata balsti, bet citi, kā Annas, Teņa vai Jēkaba diena, jaunajai paaudzei ir mazāk zināmi. Viņi vairāk pazīst Halovīnu vai Mīlestības svētkus. Tāpēc vēlamies iziet cauri visam saules vainagam jeb gada ciklam un pieskarties mūsu latviskajām svētku dienām.”

Savukārt Jelgavas novada tautas deju kolektīvu repertuāra apguves skatē Jēkabnieku Kultūras namā piedalījās 400 dejotāju no desmit izglītības un divām kultūras iestādēm.

Zaļenieku Komerciālās un amatniecības vidusskolas 2.–3. un 3.–5. klases tautas deju kolektīvi (vadītāja Madlēna Bratkus) skatē ieguva augstākās pakāpes diplomu.

Ar I pakāpes diplomu novērtēts Svētes pamatskolas 1.–2. un 3.–4. klases dejotāju sniegums (Alda Skrastiņa), tāpat šī pakāpe Elejas pagasta saieta nama jauniešu deju kolektīvam “Tracis” (Ivita Lejava-Majore) un Līvbērzes bērnu un jauniešu deju studijas “Spīga” deju kolektīvam “Spīganiņi” (Aiga Muzikante).

Ar II pakāpes diplomiem apbalvoti Aizupes pamatskolas 1.–2. klases, 3.–4. klases, 5.–6. klases un 7.–9. klases kolektīvi, kā arī Vircavas vidusskolas 1.–2. klases kolektīvs (Baiba Ķestere); Elejas vidusskolas 1.–2. un 3.–4. klases kolektīvs (Inese Reinvalde); Kalnciema vidusskolas 1.–2. un 5.–6. klases kolektīvs (Inga Feldmane), kā arī Kalnciema pagasta vidusskolas 1.–2. klases kolektīvs (Daina Majoka).

Vircavas vidusskolas 3.–4. klases un Kalnciema pagasta vidusskolas 7.–9. klases kolektīvs novērtēti ar III pakāpi.

Divi kolektīvi saņēma diplomu par piedalīšanos skatē.

Jelgavas novada dejotājus vērtēja I.Ozoliņa, gaidāmo svētku mākslinieciskās padomes locekle Dace Adviljone un Rīgas pilsētas tautas deju metodiskās apvienības vadītāja Ineta Bērziņa.

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, pulcējot tūkstošiem dziedātāju un dejotāju un citus mākslinieciskos kolektīvus no visas Latvijas, Rīgā notiks 2020. gadā no 6. līdz 12. jūlijam.


Vairāk lasiet 7. marta “Zemgales Ziņās”.

Foto (no Jelgavas skates): Nils Jaunsubrēns