ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā svinēs Masļeņicu

zz.lv

2019. gada 3. marts 12:52

767
Jelgavā svinēs Masļeņicu

Jelgavas Sabiedrības integrācijas pārvalde svētdien, 10. martā, pulksten 13 iekštelpās, bet pulksten 14 ar jautrām aktivitātēm svaigā gaisā aicina jelgavnieku ģimenes visās paaudzēs izbaudīt jautros slāvu svētkus Masļeņicu.

Pārvaldes zālē paredzēta interaktīva programma bērniem, ko ik gadu no jauna sagatavo teātra trupa “Poteha” Vladimira Astapenko vadībā un kas notiek ar svētkiem raksturīgo dzīvo mūziku, tērpiem un dažādām bērnus iesaistošām spēlēm. Savukārt pēc tam visi aicināti uz jautrām aktivitātēm turpat skvērā pie pārvaldes, kur ar dziesmām, spēlēm, aktivitātēm un rotaļām sagaidīs Jelgavas mazākumtautību biedrības, stāstot gan par katras Masļeņicas dienas nozīmi un tradīcijām, gan priecējot ar jestrām dziesmām. Būs iespēja savām rokām izveidot īpašas lellītes radošajās darbnīcās rokdarbnieces Leokādijas Rinkūnas prasmīgajā vadībā. Šoreiz radošās darbnīcas tiks organizētas iekštelpās, lai saudzētu mazo leļļu darinātāju rokas no iespējamā aukstuma, informē pārvaldes kultūras darba speciāliste Evika Kaufelde. Neizpaliks arī cienāšanās ar pankūkām.

Aktivitātēs piedalīsies Jelgavas nacionālo kultūras biedrību asociācijas mazākumtautību biedrības un kolektīvi “Slavjanočka”, “Ļanok”, “Džerelo”, apvienības “Brīvprātīgie Jelgavai” jaunieši. Kā brīvprātīgie darbosies arī Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 7.vid. klases audzēkņi. Svētku noslēgumā svinību dalībnieki kopīgi sadedzinās lielo salmu lelli, simboliski atvadoties no ziemas un sveicot pavasari.

Masļeņica ir svētki, kurus svin septiņas dienas pirms lielā gavēņa. Šajā laikā skan akordeoni, rīb tamburīni un visi ģērbjas košās drēbēs. Masļeņicai raksturīgi dažādi kārumi, patvāri ar aromātisku tēju, svaigas baranku virtenes, rieksti un medaini prjaņiki. Pats galvenais cienasts ir pankūkas, kas simbolizē sauli.

Masļeņicas nedēļā ir jāizklaidējas, katru dienu jāiet ciemos vai jāsagaida ciemiņi pašiem. Ir jāizmanto pēdējās ziemas dienas (ja vien daba to ļauj) un jāiet uz kalniņiem braukt ar ragaviņām, jāiet rotaļās, jādzied dziesmas un jādzen joki. Masļeņicas pēdējā dienā tradicionāli dedzina salmu lelli – Masļonu, kas simbolizē ziemu. Līdz ar salmu lelles sadedzināšanu tiek pavadīta ziema, dodot vietu gaidītajam pavasarim.

Biļetes uz teātra studijas “Poteha” programmu var iegādāties Sabiedrības integrācijas pārvaldes telpās darba dienās, kā arī pasākuma dienā no pulksten 12. Vietu skaits ierobežots. Savukārt aktivitātes svaigā gaisā ikviens interesents aicināts apmeklēt bez maksas.


Foto: no arhīva