ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas Mūzikas vidusskolā šovakar skanēs kokles

Santa Logina

2019. gada 1. marts 13:12

196
Jelgavas Mūzikas vidusskolā šovakar skanēs kokles

“Esmu priecīga, ka atkal satikšu savus kādreizējos studentus, kolēģus, iemācīšos ko jaunu,” pirms kokļu mūzikas festivāla “Apstīgoju zelta kokli, nodziedāju skaņu dziesmu”, kas šodien, 1. martā, pulksten 17.30 notiks Jelgavas Mūzikas vidusskolā, teic tā mākslinieciskā vadītāja mūzikas vidusskolas pedagoģe Biruta Deruma.

Festivāls, kas norisināsies jau 26. reizi, pulcēs koklētāju, tautas mūzikas un vokāli instrumentālos ansambļus – pavisam 115 koklētāju. Festivāla pirmsākumi meklējami pirms 30 gadiem, kad tas Jelgavā kopā saveda reģiona mūzikas izglītības iestāžu audzēkņus – ansambļus, duetus, solistus. Festivālā piedalījušies arī kolektīvi no citām valstīm – iepriekšējā uzņemti viesi no Sanktpēterburgas. “Tas ir satikšanās prieks mūzikā un pieredzes apmaiņa. Gadu gaitā mērķis nav mainījies, un šie festivāli notiek sirsnīgā gaisotnē,” teic B.Deruma.

Jelgavu festivālā pārstāvēs gan mūzikas vidusskolas, gan tautas mūzikas ansambļa “Zelta stīdziņas” koklētāji B.Derumas vadībā. Pirmatskaņojumu mūzikas vidusskolas koklētāju izpildījumā piedzīvos tautasdziesma “Ar saulīti rotājos” B.Derumas apdarē. Ansamblis izpildīs arī tautasdziesmu “Skaista, skaista tēvu zeme”, kurai tāpat apdari veidojusi pašu pedagoģe. Bet “Zelta stīdziņas” dzirdēsim izpildām Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes “Teci, saulīte”.

Tāpat festivālā piedalīsies kolektīvi no Aizkraukles, Baložiem, Engures, Iecavas, Jūrmalas, Ķekavas, Olaines, Rīgas, Tukuma, Ulbrokas, Vecumniekiem. Uzstāsies arī vokāli instrumentālais ansamblis “Rūta” – tā sastāvā muzicējošās Vita Pinne, Vita Paulāne un Inese Sudrabiņa ir pirmās Jelgavas Mūzikas vidusskolas absolventes, spēlēs arī Gundars Lintiņš.

Vairākus festivālā muzicējošos kolektīvus vada B.Derumas kādreizējās audzēknes. Savukārt viņas bijusī skolniece Solvita Grasmane izpildīs pašas kompozīciju ar mammas Irēnas Ščeglovas dzeju, perkusijas spēlēs dēls Kristaps. Bet Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kokles klases priekšnesumā būs redzama arī pērnā gada Jelgavas Mūzikas vidusskolas absolvente Stefānija Stupenko. Var piebilst, ka jaunākajai festivāla dalībniecei ir seši gadi.

Koncertā skanēs gan tautas mūzika, gan oriģinālā, klasiskā un laikmetīgā mūzika. Koklētāji atskaņos, piemēram, tautasdziesmas B.Derumas, V.Pinnes, Viļņa Salaka, Daces Bleikšas apdarē. Tāpat būs dzirdami komponistu Valta Pūces, Raimonda Paula, Romualda Jermaka, Alvila Altmaņa un citu skaņdarbi. Noslēgumā latviešu tautasdziesmas “Skaista roze dārzā zied” un “Apkārt kalnu saule tek” izpildīs visi festivāla dalībnieki kopā.

“Kokli ieskandināt tā, lai skanētu tās dvēselīte, ir ilgs un atbildīgs darbs,” teic B.Deruma.

Festivālu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs, kuru varēs dzirdēt arī dziedam un spēlējam kontrabasu.


Foto: Eva Pričiņa