ZZ.lv ARHĪVS

Studentu folkfestivāla jubilejas gadā par folka tradīciju mantinieci kļūst Evita Broka, Jelgavas dziesminieks – Artūrs Jankovskis (FOTO)

Santa Logina

2019. gada 1. marts 00:42

4680
Studentu folkfestivāla jubilejas gadā par folka tradīciju mantinieci kļūst Evita Broka, Jelgavas dziesminieks – Artūrs Jankovskis (FOTO)

Trīspadsmit dalībniekiem individuāli, duetā vai grupā kāpjot uz skatuvēm “Svece” un “Kilovats”, sadalītas 30. Studentu folkfestivāla žūrijas un skatītāju balvas, par folka tradīciju mantinieci atzīstot Evitu Broku, bet par Jelgavas dziesminieku – Artūru Jankovski.

Jubilejas koncertā “Man ir viena sirds, sauciet, dzirdēs!” uz skatuves “Svece” uzstājās Evita Broka, Artūrs Knope, Artūrs Jankovskis, Sintija Vojevodska, duets “Ai, nu lai” (Sanita Putniņa un Edgars Feldmanis), grupas “Radi”, “NaCl” (Aleksandrs Jefimovs) un “Būvnieku 4. rota”. Savukārt uz skatuves “Kilovats” kāpa grupas “Tikai 6”, “Amēbas”, “Cits Raivis”, “Mirāža” un “Amnēzija”. Jau astoto gadu savu dzeju lasīja Rūdolfa (Maija Blausa), kura šajā vakarā bija vienīgā dzejniece, izpelnoties balvu par teju mūža ieguldījumu folkfestivāla tradīcijas uzturēšanā.

Par folka tradīciju mantinieci žūrija atzina Evitu Broku, bet par Jelgavas dziesminieku – Artūru Jankovski. Abi jaunieši uzstājās uz skatuves “Svece” un skatītāju vērtējumā saņēma vienādu balsu skaitu. 

Evita izpildīja pašas sacerētas dziesmas un uzskata, ka skaistums slēpjas vienkāršībā. Viņa ir LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes 2. kursa studente un folkfestivālā piedalās pirmo gadu.

“Sajūtas ir foršas, kaut balva tiek dalīta uz pusēm. Tas ir pat vēl labāk,” teic Artūrs Jankovskis, kurš folkfestivālā piedalās jau piekto reizi. Iepriekš Artūrs ir saņēmis žūrijas simpātiju balvas. “Man patīk šis formāts, kur uz skatuves var kāpt jebkurš. Pirmo reizi, kad atnācu kā skatītājs, iemīlēju festivālu. Te bija viss – mīlestība, humors, patriotisms, dusmas, drāma. Kādas dziesmas man jau bija pūrā, sāku tās izdziedāt,” atceras Artūrs. Viņš novērojis, ka laika gaitā dalībnieku un līdz ar to arī skatītāju kļuvis mazāk. Artūra priekšnesums izcēlās ar humoristisku veltījumu meitenei no Miera ielas Rīgā, kur pavadīts bērnības posms, un dziesmu par uztraukumu, kas vieno folkfestivāla dalībniekus.

Skatuves “Kilovats” skatītāju simpātijas ieguva grupa “Cits Raivis”.

Žūrijas slavinājuma balvas ieguva duets “Ai, nu lai”, Sintija Vojevodska, grupas “Tikai 6” un “Amnēzija”. Savukārt žūrijas simpātiju balvas aizceļoja pie “Būvnieku 4. rotas”, “Amēbām” un “Mirāžas”.

Folkfestivāla dalībniekus vērtēja tā viesi mūziķi Jānis Aišpurs un Latvīte Cirse, kuri arī kāpa uz skatuves, tāpat uzstājās LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesors Viesturs Kreicbergs. Žūrijā darbojās arī tās priekšsēdētājs Bērnu un jauniešu mūzikas kluba dibinātājs Endijs Rožkalns, Jelgavas pašvaldības iestādes “Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics un Jelgavas domes deputāts Aigars Rublis.

E.Rožkalns atzina, ka šoreiz žūrija diskutējusi vairāk nekā citus gadus, uzsverot, ka priekšnesumi bija dažādi, emocionāli un bija jūtams arī dalībnieku satraukums. Savukārt J.Aišpurs vakara gaitā sagaidījis pārsteigumus, uzslavēja tos, kuri bija sagatavojušies, un dalībniekiem vēlēja pirms jebkuras uzstāšanās izpildīt mājasdarbu vēl vienu lieku reizi, lai priekšnesums būtu vēl pārliecinošāks.

Savukārt L.Cirse uzteica vakara gaitā spēlējušās grupas, kurās muzicē viņas skolēni, izcēla jauniešu izaugsmi un vēlēja viņiem neapstāties pie sasniegtā.

Pie paša pirmā folkfestivāla šūpuļa klāt stāvējis M.Buškevics. Tā rašanās sakritusi ar atmodas laiku. “Kad sabiedrība nav apmierināta ar valdību, raisās radošums, protests gan dzejniekiem, gan mūziķiem. Sākt organizēt studentu folkfestivālu Jelgavā nebija nemaz tik grūti – studentu pilsētā toreiz bija ļoti daudz,” viņš atminas.

Tolaik studentos mitis gan radošums, gan vēlēšanās piedalīties folkfestivālā, kura rīkošanu uzņēmās toreizējās Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Studentu klubs. Jau daudzus gadus to vada Anita Prūse. “Uzsviest zvaigzni debesīs mēs katrs varam, bet ir jābūt cilvēkiem, kas to tur. Jūs visi – šodienas un iepriekšējo gadu dalībnieki – šo zvaigzni esat turējuši,” tā A.Prūse. Nu pienācis pārdomu laiks, vai festivāls ir jāturpina. Solīts tuvākajā laikā apkopot viedokļus.

Vakaru vadīja LLU absolvents un vairākkārtējs folkfestivāla laureāts Ēriks Palkavnieks.



Foto: Eva Pričiņa un Santa Logina