Sildošas zupas aukstam laikam
Ārā ir ziema ar salu un sniegu. Lai šajā sezonā ēdienkarti varētu dažādot ar jauniem ēdieniem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “Elvi” aicina izmēģināt divu veselīgu sildošo zupu receptes.
Karija zupa ar rīsu nūdelēm un turku zirņiem
Sastāvdaļas
2 ēdamkarote rapšu eļļas
1,5 l dārzeņu vai vistas buljona
240 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
2 lieli kubiņos sagriezti burkāni (var ņemt arī citus dārzeņus - cukīni, brokoļus, ķirbjus)
2 ēdamkarotes karija pastas (var nepievienot)
1 smalki sakapāts sīpols
1 smalki sakapāta ķiploka daiviņa
250 ml kokosriekstu piena
45 g dabīgā zemesriekstu sviesta
1 tējkarote kurkumas
1/4 tējkarote čili piparu pulvera
1/2 tējkarote sarkanās paprikas pulvera
1/2 tējkarote karija pulvera
1/4 tējkarote maltā koriandra
sāls pēc garšas
125 g rīsu nūdeļu
sinepju dīgsti vai citi zaļumi rotāšanai
Pagatavošana
Lielā katlā ielejiet rapšu eļļu, apcepiet tajā dārzeņus ar garšvielām – vispirms uz lēnas uguns apbrūniniet sīpolus un ķiplokus, pievienojiet tiem smalkos kubiņos sagrieztus burkānus, pēc brīža iemaisiet dārzeņos karija pastu un maisot sildiet visu apmēram vienu minūti. Pievienojiet masai turku zirņus un garšvielas, turpiniet visu maisot cept vēl aptuveni vienu minūti.
Pievienojiet buljonu un visu vāriet uz lēnas uguns apmēram 10-15 minūtes.
Beigās pievienojiet zemesriekstu sviestu, sāli, kokosriekstu pienu un pakarsējiet vēl kādu minūti.
Pirms pasniegšanas atbilstoši ražotāja norādītajai instrukcijai pagatavojiet rīsu nūdeles
Pasniedziet, rotājot ar zaļumiem.
Tomātu un lēcu zupa ar timiānu
Sastāvdaļas
300 g melno vai sarkano lēcu
1200 ml vistas vai dārzeņu buljona
400 g kubiņos sagrieztu tomātu savā sulā
3-4 timiāna zariņi
1 smalki sakapāts sīpols
1 burkāns, sagriezts mazos kubiņos
2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
2 ēdamkarotes olīveļļas
sāls, melnie pipari pēc garšas
½ tējkarote malta muskatrieksta
½ tējkarote malta koriandra
Grauzdētā maize pasniegšanai
Pagatavošana
Katliņā uzkarsējiet olīveļļu, apmēram vienu minūti apcepiet tajā sīpolus, burkānus un ķiplokus.
Pielejiet buljonu, uzvāriet.
Lieciet buljonā lēcas, garšvielas un rozmarīna zariņus, vāriet līdz lēcas ir gandrīz gatavas.
Pielieciet klāt tomātus un karsējiet vēl 3-4 min līdz lēcu gatavībai.
Pasniedziet kopā ar grauzdētu maizi.
Foto: publicitātes
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”