ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas Kultūras namā skatāma Nugzara Paksadzes un Natālijas Baidukas izstāde (FOTO)

zz.lv

2019. gada 24. janvāris 14:05

283
Jelgavas Kultūras namā skatāma Nugzara Paksadzes un Natālijas Baidukas izstāde (FOTO)

Mākslinieks Nugzars Paksadze dzimis 1953. gadā Gruzijā, bet kopš 1982. gada savu dzīvi saista ar Latviju. Dzīvošana Rīgas līča krastā Lapmežciemā viņam pavērusi iespēju darboties ne vien Tukuma, bet arī Jūrmalas mākslinieku kolektīvā. Latviskajā vidē viņa dienvidnieka temperaments uzšķiļas ar radošu vitalitāti gan glezniecībā, gan attieksmē pret dzīvi. Tieši dienvidnieka daba un mīlestība uz eļļas krāsas plastiskajām īpašībām, kas māksliniekam dod iespēju līdz pat izšķērdībai dažādot gleznas faktūru, ļauj Nugzaru dēvēt par ekspresionistu.

Sabiedriski aktīvais, draudzīgais un iniciatīvām bagātais mākslinieks ne vien iesaistījies Tukuma un Jūrmalas mākslas aktualitātēs, bet arī atradis ceļu pie Latgales, Baltkrievijas un Lietuvas kolēģiem. Preiļu, Daugavpils, Rēzeknes un Krāslavas plenēros Nugzaru vienmēr gaida gandrīz vai kā goda biedru viņa aizrautīgās dabas un draudzīgā rakstura dēļ. Nugzars sadarbojies arī ar Marka Rotko centru Daugavpilī.

Kopš 2011. gada viņš organizē ikgadējos starptautiskos mākslinieku plenērus Tērvetē. Skaistajā Latvijas dabā un māksliniekiem piemērotajos apstākļos kopā strādājuši un atpūtušies pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Itālijas, Vācijas, Balkānu valstīm. Aizvadīto vasaru darbu dokumentē katalogi. N.Paksadzes gleznas atrodas dažādu Eiropas valstu muzeju ekspozīcijās un privātkolekcijās. Savā dzimtenē viņš ir Adžārijas Mākslinieku savienības goda biedrs. Mākslinieks regulāri piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs.

Savukārt Natālija Baiduka kopš agras bērnības aizrāvusies ar zīmēšanu. Pēc Baltkrievijas Valsts universitātes absolvēšanas viņa pārcēlās uz Maskavu, 1998. gadā pabeidza Maskavas Arhitektūras institūta grafikas un dizaina padziļinātos kursus. 2012. gadā apmeklēja akta zīmēšanas nodarbības Sanktpēterburgas Mākslas akadēmijā. Turpināja darboties grafikā, izmantojot krītu, ogli, papīru, gofrēto melno kartonu. Meklēja sevi eļļas, akrila un citās tehnikās. Sarīkojusi personālizstādi “Debesu krastā”, kas pērn bija skatāma Rīgā, ar Maskavas mākslinieku grupu bijusi kopīga izstāde “Laika silueti”.

“2017. gada vasarā mani uzaicināja uz starptautisko plenēru Tērvetē,” atminas māksliniece. “Bija interesanti strādāt kopā ar tādiem pazīstamiem māksliniekiem kā Ligita Caune (Latvija), Jeļena Šumahera (Krievija), Arvids Kašausks (Lietuva) un citiem. Man patika mākslinieku prezentācijas, iespēja redzēt, kādas tehnikas pārvalda profesionāļi. Ekskursijā apmeklējām plenēra organizatora Nugzara Paksadzes darbnīcu. Mani pārsteidza viņa ekspresīvie un košie darbi. Bija interesanti mācīties strādāt ar apjomu droši un ekspresīvi tāpat kā Nugzars.”

Vārds pa vārdam, un Nugzaram ar Natāliju radās kopīgas izstādes projekts ar nosaukumu “Atspulgs”. “Tā ir atbilde uz jautājumu, kas ir dzīve. Gleznas ir mūsu spoguļattēls, pārdomas par mūžību, harmoniju un skaistumu,” teic N.Baiduka.

Abu kopīgā izstāde “Atspulgi” Jelgavas Kultūras nama 1. stāva galerijā skatāma līdz mēneša beigām.


Foto: Eva Pričiņa