Trīs iemesli, kāpēc nav jāgatavo pārāk daudz ēdiena svētku galdam
“Ziemassvētkos uz galda jābūt deviņiem ēdieniem” – teic latviešu tautas tradīcija. Taisnība, mums vienmēr ir paticis kārtīgi paēst, īpaši svētkos, kad katra saimniece cenšas iepriecināt tuviniekus un viesus. Vai svētku galdam obligāti ir jābūt pārbagātam? Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “ElviI” piedāvā apskatīt trīs iemeslus, kāpēc svētku galda klāšanai nav jātērē pārāk daudz laika, naudas un spēka.
1. Pārēšanās provocēšana
J. Jansone atzīst, ka pārlieku liels pārtikas daudzums var izraisīt pārēšanos. “Lielai daļai no mums piemīt šāds uzvedības modelis – kad ledusskapī ir daudz garšīga ēdiena, roka pati stiepjas pēc našķiem. Protams, tas noved pie pārēšanās, bet tā sekas – gan īstermiņa (smaguma sajūta vēderā, bezspēks, apātija u.c.), gan ilgtermiņa (ja tādu svētku mūsu dzīvē ir daudz, tas palielinās liekā svara un aptaukošanās risku) nebūt nav patīkamas,” stāsta uztura speciāliste.
2. Līdzekļu bezjēdzīga tērēšana un kaitējums apkārtējai videi
Svētku laikā mēs esam īpaši dāsni, un pašiem no tā ir jāuzmanās. “Iegādājoties produktus svētku galda klāšanai, ir vērts iet uz veikalu ar nepieciešamo produktu sarakstu, lai izvairītos no spontāniem pirkumiem,” rekomendē J. Jansone. Dažkārt mēs tērējām lieku naudu, iegādājoties produktus “katram gadījumam”, un ļoti bieži tos neizlietojam un metam ārā – kas ir nelabvēlīgi ne tikai maciņam, bet arī apkārtējai videi, par kuru mūsdienās ir īpaši jārūpējas.
3. Ātra produktu bojāšanās
Populārākajiem svētku ēdieniem, kuri lielākoties sastāv no olām, zivs un gaļas, ir ļoti īss uzglabāšanas termiņš, tas nozīmē, ka jau nākamajā dienā šie ēdieni nebūs tikpat svaigi un droši lietošanai. “Mikroorganismiem arī garšo rasols, un tie labprāt vairojas produktos, it īpaši tajos, kuri tiek nepareizi uzglabāti. Ilgas sarunas pie svētku galda arī ir viena no mūsu iecienītākajām tradīcijām, taču ēdiena ilglaicīga atrašanās istabas temperatūrā noved pie pārtikas derīguma termiņa saīsināšanas,” stāsta uztura speciāliste.
Kā rīkoties?
Pirms dodies uz veikalu, rūpīgi saplāno ēdienkarti, rēķinot produktus uz konkrēto viesu skaitu!
Pagatavotos salātus, uzglabā aukstumā un bez mērces – to pievieno tikai pirms pasniegšanas!
Vispirms apēd svaigās zivis un zivs produktus, salātus un uzkodas, kas sastāv no vairākām sastāvdaļām!
Ja ir palicis pāri, piemēram, cepetis, kuru, zini, ka neapēdīsi tuvākajā laikā, vari to sasaldēt, pagarinot tā uzglabāšanas termiņu uz dažām nedēļām un sniedzot iespēju izmantot to kādu citu ēdienu pagatavošanā!
Foto: pixabay.com
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”