ZZ.lv ARHĪVS

Interneta vietā pastniece

Agnese Leiburga

2018. gada 26. decembris 13:30

559
Interneta vietā pastniece

Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktores vietniece Dzintra Punga stāsta, ka periodiskie izdevumi mūsu puses bibliotēkās ir gana pieprasīta lasāmviela. Bibliotēkās tiek pasūtīti dažādi drukātie izdevumi, ne visās vienādi. Jelgavas pilsētas bibliotēkā to esot vairāk nekā desmit, īpaši pieprasīti žurnāli. Tieši kādus periodiskos izdevumus pasūtīt, izvēlas katrā konkrētajā bibliotēkā.

“Laikam ejot, mainās arī lasīšanas tradīcijas,” spriež Dz.Punga, piebilstot, ka drukāto presi bibliotēkā vairāk lasa seniori. Atceroties savu bērnību, viņa stāsta, ka mājās vienmēr tikuši pasūtīti laikraksti. “Spilgti iespiedies atmiņā, kā vectēvs sēdēja ar atvērtu milzīgu avīzi, rūpīgi izlasot laikrakstu “Cīņa”.

No šodienas skatpunkta vērtējot, nezinu, ko tur varēja tik ilgi un rūpīgi lasīt. Savukārt vecāmāte vairāk lasīja “Darba Uzvaru” un vienmēr sāka ar beigām – ar sēru paziņojumiem,” atmiņās kavējas Dz.Punga. Laikrakstus aktīvi pasūtījuši ne tikai viņas mājās, pie ceļa esošajā pasta sadales punktā, kur tika salikti tuvējo māju pasta sūtījumi, avīzes bijušas faktiski visiem. 

“Pastnieci vienmēr ļoti gaidīja. Viņa bija arī kolorīta persona, brauca ar velosipēdu, un cilvēki viņu bija iesaukuši par pasta jaunkundzi. Ja mājās bija uzcepts kas garšīgs, tad gabaliņš vienmēr tika pataupīts arī pasta jaunkundzei. Faktiski jau viņa ne tikai nesa drukāto presi, bet arī dalījās ar pašas rīcībā esošo jaunāko informāciju. Viņa bija sava veida internets.”

Vērtējot internetā lasāmo saturu, bibliotēkas direktores vietniece piekrīt, ka mūsdienās svarīgi uzmanīties milzīgajā informācijas apjomā – tur figurē arī gana daudz maldinoša. Dz.Punga gan neparedz galu drukātajiem medijiem, atzīstot, ka sabiedrība ir dažāda un vienmēr atradīsies tādi, kas gribēs lasīt laikrakstus un žurnālus drukātā formā, nevis datorā vai telefonā.

Viņa ar izpratni vērtē to, ka cilvēkiem mūsdienās vienkārši ir mazāk laika, ko veltīt lasīšanai, iešanai uz bibliotēku. Daudziem liels laiks jāpavada ceļā uz darbu un mājup. Tad ērtākais variants ir palasīt ziņas digitālā versijā. “Laiki mainās, un ir jaunas tendences. Tas nav ne labi, ne slikti. Vienkārši tā ir. Iespējams, pēc gadiem mēs runāsim atkal par citām tendencēm,” domā Dz.Punga. Viņa arī atklāj, ka bibliotēkas darbinieku novērojumi liecina – piemēram, interese par grāmatu lasīšanu aug, nevis krītas. 


Materiāls ir sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Foto: Eva Pričiņa