Latvijā Ziemassvētku populārākie ēdieni ir rasols, speķa pīrādziņi un pelēkie zirņi
Latvijas iedzīvotāji par populārākajiem Ziemassvētku ēdieniem ir atzinuši rasolu, speķa pīrādziņus un pelēkos zirņus, liecina gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" sadarbībā ar pētījuma kompāniju "Norstat Latvija" veiktajā aptaujā par Ziemassvētku tradīcijām.
Aptaujā populārākajam ēdienu trijniekam seko cepetis un štovēti kāposti, kas liecina par tradicionālu ēdienu izvēli Ziemassvētkos.
Plānojot svētku maltīti, iedzīvotāji vadās pēc ticējuma, lai uz galda ir deviņi ēdieni, kas nozīmē, ka nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Savukārt kā otru iecienītāko ticējumu svētku laikam respondenti min paražu, ka Ziemassvētku naktī ir jāēd pelēkie zirņi, jo tad būs daudz naudas, savukārt kā trešo iecienītāko ticējumu aptaujas dalībnieki atzina tradīciju Ziemassvētku vakarā turēt maizi, sāli un uguni uz galda, lai nākamais gads būtu svētīgs.
Uz aptaujas jautājumu, kādas ir Latvijas iedzīvotāju maltītes pagatavošanas tradīcijas, 60 procenti respondentu kā svarīgāko minēja, lai maltīte ir garšīga. 41 procenta gadījumos aptaujātie atzina, ka ēdienam pievērš mazāk uzmanības, jo svarīgāka ir kopā būšana. Tikmēr 31 procentā gadījumu respondenti atklāja, ka Ziemassvētku maltīti nevar iedomāties bez gaļas ēdieniem. Tikai divos procentos gadījumu respondenti atzinuši, ka Ziemassvētkos ietur maltīti ārpus mājas.
Aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijas ģimenēs Ziemassvētku ēdienu pagatavošanas tradīcijas atšķiras. Gandrīz puse jeb 48 procenti respondentu norāda, ka, gatavojoties svētkiem, lielāko atbildību par maltīti uzņemas sievietes. Savukārt svētku maltīte kā ģimenes rituāls ir 47 procentiem aptaujas dalībnieku, jo viņi ēdienu pagatavošanu veic kopīgiem spēkiem. Vien pieci procenti respondentu atzīt, ka viņu ģimenē svētku ēdienus uzņemas pagatavot vīrietis.
"Vērtējot svētku svinēšanas paradumus, priecē, ka iecienīti ir gaļas ēdieni un novērtēts laiks, ko svētkos varam pavadīt kopā ar saviem tuvākajiem. Neskatoties uz ikdienas steidzīgo ritmu, svētkos joprojām atrodam laiku mājās gatavotiem ēdieniem un no paaudzēm mantotām tradīcijām," sacīja "Forevers" valdes loceklis Andrejs Ždans.
Aptauja veikta šā gada decembrī sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat Latvija", un tajā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 64 gadiem.
Foto: mammamuntetiem.lv
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”