ZZ.lv ARHĪVS

Iededzam otro sveci adventes vainagā

zz.lv

2018. gada 9. decembris 10:48

1264
Iededzam otro sveci adventes vainagā

Ir sākusies otrā advente, un šodien iededzam otro svecīti adventes vainagā. Vārds „advente” (latīņu valodā “adventus”) nozīmē “atnākt, tuvoties”, un ir attiecināms uz Kristus atnākšanu, viņa piedzimšanu. Adventes laiks ir dots, lai mēs sagatavotos Kristus dzimšanas svētkiem. Sākotnēji advente ilga četras nedēļas pirms Ziemassvētkiem. Mūsdienās advente iekļauj tikai četras svētdienas pirms svētkiem, no kurām pēdējā var iekrist 24. decembrī.

Adventes laikam ir divas daļas: pirmajā daļā, kas iesākas ar adventes pirmo svētdienu un ilgst līdz 16. decembrim, Bībeles teksti runā par Kristus otrreizējo atnākšanu un gatavo mūs uz sastapšanos ar Kristu, kura otrreizējā atnākšana ir principiāli svarīga. Tā skar cilvēka dzīves pašus pamatus, jo izklāsta kristīgās ticības atbildi uz pamatjautājumu, kas ir būtisks visos laikmetos: „No kurienes mēs nākam?”, „Kurp ejam?”, „Kāds ir mūsu galamērķis?”, „No kurienes nāk un kurp aiziet viss, kas pastāv?”

Šie dziļi eksistenciālie jautājumi nav atdalāmi viens no otra. Tie ir izšķiroši visas mūsu dzīves un rīcības jēgai un virzībai. Neaizmirsīsim svētā Jāņa no Krusta vārdus: „Dzīves novakarē mēs tiksim tiesāti pēc mīlestības.”

Adventes otrā daļa, kas sākas ar 17. decembri un ilgst līdz pat 24. decembrim, ir tieša gatavošanās Kristus dzimšanas svētkiem. Mūsu dzīve ir ļoti trausla un neviens nezina, kāda būs rītdiena. Mums ir tikai šodiena, lai atgrieztos, lai mīlētu, darītu labu, palīdzētu citiem.

Mājās novietotais adventes vainags ir aicinājums sanākt ģimenei kopā uz lūgšanu. Vainags tiek gatavots no skuju koka zariem un rotāts ar četrām svecēm, kas tiek aizdedzinātas katrā nākamā svētdienā. Sveču aizdedzināšana nozīmē mūsu cerību uz Kristus atnākšanu.

Katrai svecei ir arī simboliskā nozīme: pirmā svece simbolizē cerību, otrā – ticību, trešā – prieku, ceturtā – mīlestību. Kopīga lūgšana ģimenē ir bezgala vērtīga, – jo vairāk tādēļ, ka tā ļauj vecākiem nodot ticību nākamajām paaudzēm, veicina vienprātību, saticību, palīdz saglabāt vienotību un sniedz gandarījumu, redzot, ka visa saime – tēvs, māte, bērni – ir kopā, uzskata priesteris Andris Ševels, Daugavpils Jēzus Sirds draudzes prāvests.

Foto: laimigamgimenem.lv